Trudnoća Liječenje neplodnosti 22. svibnja 2018.

Kakve su mi šanse za trudnoću s neprohodnim jajovodom?

ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara čitateljici koja ima dijagnozu policističnih jajnika i anovulacije, a nakon stimulacije Klomifemom imala je izvanmaterničnu trudnoću te joj je utvrđena neprohodnost desnog jajovoda

Imam 32 godine i dijagnozu PCOS i anovulacija. Nakon godinu dana nezaštićenih odnosa i nemogućnosti ostvarivanja trudnoće, prošle godine sam krenula u kliniku za humanu reprodukciju. Papa test i brisevi su bili u redu, a nakon što je utvrđeno da je suprugov spermiogram zadovoljavajuć, upućena sam na HSG. HSG sam obavila u bolnici, gdje je učinjen MR i RTG HSG. Oba nalaza su ista - oba jajovoda uredne prohodnosti, nešto slabije lijevo. Nakon toga krenula sam s Klomifenom. Stimulacija je provedena dva mjeseca, oba puta je utvrđena ovulacija. Nakon toga, 16. dan nakon ovulacije test na trudnoću je bio pozitivan. No, zbog krvarenja sam nakon dva mjeseca otišla u bolnicu gdje je utvrđena izvanmaternična trudnoća u ampularnom dijelu lijevog jajovoda. Laparoskopski je učinjena lijevostrana salpingektomija, te kromotubacija desnog jajovoda, a nalaz je da je desni jajovod neprohodan za modrilo. Kao daljnji korak u obradi neplodnosti doktor je predložio IVF. Ono što me zanima je što je moglo prouzročiti izvanmaterničnu trudnoću, te što se dogodilo s desnim jajovodom od HSG-a do sada. Je li moguće da je nalaz HSG-a bio lažno dobar? Postoji li mogućnost da se začepljenje ukloni, te na taj način poveća šansa za zatrudnjivanje?

Možda te zanima... Prva beba u Hrvatskoj rođena nakon autotransplantacije jajnika Trudnoća

Prema nalazu kojeg navodite nakon učinjene kontrastne pretrage prohodnosti jajovoda pod kontrolom RTG, radilo se o slabijoj prohodnosti na lijevoj strani što je vjerojatno i razlog izvanmaterničnoj trudnoći u lijevom jajovodu. Naime, najčešći uzrok neprohodnosti jajovoda su prošle infekcije (najčešće uzrokovane klamidijom) kojih vjerojatno niste niti bili svjesni, niti su dokazane brisevima cerviksa. Tijekom laparoskopske pretrage je moguće da se prilikom davanja kontrasta u desnom jajovodu dogodio mišićni spazam ušća te da je zbog toga djelovao neprohodan.

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Vaše pitanje je s razlogom - kako je moguće da je RTG HSG pokazao prohodnost jajovoda, a laparoskopija nije? Mogući razlozi su to što RTG HSG nije 100% pouzdana metoda, ili ako je prilikom LPSC došlo do trenutnog spazma desnog jajovoda pa nije prolazio kontrast prilikom operacije.

U svakom slučaju, imate sad jedan jajovod koji nije dokazano prohodan, prošlu izvanmaterničnu trudnoću i time svakako povećanu šansu od sljedeće izvanmaternične trudnoće te se slažem sa savjetom vašeg liječnika da pokušate s IVF metodom.

Pokušaji u spontanom ciklusu mogli bi biti bezuspješni i vrlo dugotrajni, a uspješnost začeća je daleko veća nakon postupka IVF nego prilikom bilo kakvog pokušavanja rekanaliziranja neprohodnog jajovoda.

žena trbuh Možda te zanima... Mogu li zatrudnjeti s oštećenim jajovodom? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.