Trudnoća Planiranje trudnoće 05. rujna 2016.

Mogu li zatrudnjeti s oštećenim jajovodom?

žena trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta čitateljica pita se može li prirodno zatrudnjeti s obzirom na to da joj je odstranjen jajovod i pol. Pročitajte odgovor dr. Erdena Radončića

Zanima me hoću li ikada više moći prirodno zatrudnjeti s obzirom na to da sam prije 10 godina imala izvanmateričnu trudnoću, a prije pet godina sam morala ici na IVF postupak jer mi je kod te izvanmaterične trudnoće odstranjen jajovod i pol. Zanima me mogu li ostati trudna ako imam samo pola jajovoda? IVF postupak je uspio iz drugog pokušaja i danas imam prekrasnu curicu.

žena trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nažalost, tu nije moguće dati decidiran odgovor: iz iskustava se zna da su mnoge žene zanijele, ali isto tako ima i slučajeva gdje nisu uspjele.

'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna'

Radi se o tome da, ako je i drugi jajovod oštećen, šansa za urednu trudnoću se prilično smanjuje, prije svega jer se kod odstranjenja u pravilu resecira distalni dio – onaj koji svojim posebnim anatomskim odlikama (fimbrijama) u biti "love" jajašce te ga dalje transportiraju do ampule jajovoda, gdje se inače i odvija fertilizacija.

Dodatni problem je i naknadno stvaranje priraslica na mjestu resekcije, koja je individualna, a koja dodatno samo povećava šansu za ponovnu izvanmaterničnu trudnoću.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.