31. svibnja 2013.

Ubod insekta

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suprotno insektima u tropskim zemljama, insekti u zemljama s umjerenom klimom prenose samo rjeđe zarazne ili parazitarne bolesti. No ubodi komaraca, krpelja ili pčela izazivaju svrbež i mogu biti izvor lokalnih infekcija.

Komarci

 Njihov ubod stvara mjehuriće, crvene i upaljene, katkada nabubrene i tvrde koji izazivaju svrbež. Vaše dijete osjeća svrbež i često se grebe. Namažite mjesto uboda antiseptičkim losionom, možda i antihistaminskom smirujućom kremom.

Krpelji

 Ovi paraziti, koji se često nalaze na psima, moraju se pažljivo odstraniti kako im glavica ne bi ostala zabodena u kožu. Zaostala glava može uzrokovati infekciju pa čak i apsces. Ipak, krpelji mogu prenijeti vrlo ozbiljne bolesti: krpeljni meningoencefalitis i Lyme boreliozu.

Pauci

Njihovi su ubodi mnogo bolniji i mogu izazvati kratkotrajnu slabost bez većeg značaja.

Pčele, ose, stršljeni

 Njihov ubod dovodi do stvaranja edema. Žalac ostaje zaboden u kožu i nije ga uvijek lako izvaditi, tim prije što se kod njegova odstranjivanja oslobađa otrov i povećava bol i oteklina.

Ako vaše dijete ima više uboda ili je ubodeno na osjetljivo mjesto (vrat, lice, usne) edem može katkada izazvati teške posljedice. Odvedite dijete brzo liječniku ili u hitnu službu najbliže bolnice. Ako je ubod u ustima ili na usnama dajte djetetu da siše led dok čekate dolazak hitne pomoći. Tim ćete postupkom spriječiti oticanje jezika koje može izazvati gušenje.

Iznimno, u alergične djece ili djece preosjetljive na ubode može nastupiti teško stanje s bljedilom, ubrzanjem srčanoga ritma, povraćanjem i smetnjama disanja. Treba pozvati hitnu pomoć ili odmah odvesti dijete u najbližu bolnicu.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.