Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. lipnja 2018.

Mamino upozorenje: Ugriz krpelja privremeno može paralizirati dijete

Foto: Facebook/Jessica Griffin
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Petogodišnja djevojčica privremeno je izgubila sposobnost hoda i govora nakon što je krpelj na njezinom vlasištu uzrokovao paralizu

Kad je mama Jessica Griffin probudila svoju kćer Kailyn kako bi se spremila za vrtić, odmah je primijetila kako nešto nije u redu. Petogodišnjakinja je padala kad god bi se pokušala ustati ili hodati. Kako je djevojčica prethodni dan bila sasvim dobro, mama je pomislila kako su joj noge utrnule u snu, ali pravi krivac bio je maleni krpelj, na vlasištu njezine glave.

dječak drvo priroda Možda te zanima... Krpelji: ima li razloga za paniku? Vrtić

"Počela sam je češljati kako bi joj svezala kosu u rep i tada sam shvatila kako jedva može govoriti, a odmah nakon toga, primijetila sam krpelj koji se čvrsto držao za kožu", rekla je mama, koja je krpelj istog trenutka odstranila, stavila u plastičnu vrećicu i otišla s kćeri na Hitnu. Tamo su djevojčici odmah napravili analizu krvi i CT glave i zaključili da je krpelj uzrok paralize, preciznije neurotoksin - tvar koja djeluje poput anestetika, a nalazi se u njegovoj slini.  

Mama podijelila snimku djeteta paraliziranog od uboda krpelja

O čemu se točno radi?

Krpeljna paraliza rijetka je bolest za koju se smatra da je uzrokovana otrovom koji se nalazi u slini krpelja. Simptomi se obično pojavljuju četiri do sedam dana nakon ugriza krpelja, a uglavnom nestaju unutar 24 sata nakon uklanjanja krpelja te može biti potrebno samo simptomatsko liječenje. Ti simptomi uključuju nestabilni hod, mišićnu slabost i na kraju - poteškoće s disanjem.

obitelj priroda livada Možda te zanima... Krpeljni meningitis i gripa imaju slične simptome Vrtić

 

Naravno, liječnici su smirili zabrinutu mamu rekavši joj da će se sve vratiti u normalu najkasnije za 24 sata, i nakon toga - djevojčica se u potpunosti oporavila. Ipak, Jessica je podijelila svoje iskustvo kako bi upozorila druge da ne shvaćaju krpelje olako te da dobro pregledaju svoju djecu na kraju dana, posebno ako su bila negdje u prirodi. Napomenula je i da je prije odlaska s kćeri u Hitnu pomoć, krpelja izvadila i spremila ga u vrećicu, kako bi liječnici imali priliku vidjeti je li zaražen.

Kako zaštititi dijete od uboda krpelja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.