Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. svibnja 2018.

Kako zaštititi dijete od uboda krpelja?

djevojčice priroda livada
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kako zaštiti dijete od uboda krpelja, a ako do njega ipak dođe, kako ga pravilno ukloniti i smanjiti mogućnost zaraze virusom krpeljnog meningitisa

Budući da smo jedva dočekali sunce i lijepo vrijeme, a s njima i priliku za druženje u prirodi, nije ni čudo da nas ovih dana pojačano zabrinjava i mogući nepoželjni pridruženi član tih druženja - svima nam dobro poznati krpelj. Krpelji su najbrojniji u proljeće i ljeto, a povremeno nam ih donese i rana jesen. To su razdoblja u godini kada im vremenske prilike, temperatura i vlažnost, najviše odgovaraju.

Možda te zanima... Mama podijelila snimku djeteta paraliziranog od uboda krpelja Vrtić

Kod djece prianjaju i na glavi

Područja najčešćeg prianjanja na tijelu čovjeka su mjesta gdje je koža vlažna i mekana – trbuh, prepone, pazuh, područje iza ušiju, zatiljak, vrat, dojke, a kod djece i glava. U trenutku kada krpelj probode kožu počinje se hraniti našom krvlju. Tada može doći do prijenosa zaraze na čovjeka i to Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze.

Krpelji: ima li razloga za paniku?

Pregledavanje kože nakon boravka u prirodi i uklanjanje krpelja kraće vrijeme nakon ugriza bitno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze. Krpelja odstranjujemo uz pomoć pincete. Krajeve pincete potrebno je približiti što više glavici i povući prema sebi bez manipulacije (dakle, ne okrećite ga u smjeru ili suprotno od smjera kazaljke na satu, kako je ranije bilo preporučivano). U slučaju da se glavica odvoji od tijela i ostane u koži možemo je ukloniti sterilnom iglom.

dječak drvo priroda Možda te zanima... Krpelji: ima li razloga za paniku? Vrtić

Pazite na izbor odjeće i obuće

Prije izlaska iz kuće trebali bi pripaziti na izbor obuće i odjeće. Preporučuju se dugi rukavi i duge nogavice, hlače uvučene u čarape, zatvorene cipele, svjetlija odjeća (krpelj se teže uočava na tamnoj podlozi), materijali bez dlačica (izbjegavati vunu i flanel) jer se na njih krpelj teže prihvaća.

Djeca stara godinu dana mogu se cijepiti

Ljudima koji često borave u prirodi (lovci, šumski radnici, planinari, izletnici), uz navedene mjere opreza preporučuje se i cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Cjepivo se prima u tri doze, a mogu se cijepiti i djeca nakon navršenih 12 mjeseci života. Prvu dozu najbolje je primiti zimi (u siječnju ili veljači), drugu jedan do tri mjeseca nakon prve, a treću devet do 12 mjeseci nakon druge doze. Te tri doze pružaju nam zaštitu kroz tri godine, što je ujedno i razdoblje nakon kojeg se možemo docijepiti novom dozom cjepiva (tzv. "booster" doza).

ubod insekta, mazanje kremom Možda te zanima... Ubodi insekata - neugodna strana ljeta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.