Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. studenoga 2019.

U Hrvatskoj od gripe daleko najčešće obolijevaju predškolska djeca

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sezonska gripa ozbiljan je javnozdravstveni problem jer može uzrokovati tešku bolest pa i smrt. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog komplikacija uzrokovanih gripom umire petstotinjak osoba godišnje. Zbog većeg rizika od razvoja težeg oblika bolesti ili komplikacija u slučaju zaraze gripa je posebno opasna za osjetljive skupine poput starijih osoba, kroničnih bolesnika, trudnica i djece u dobi od 6 mjeseci do 5 godina

  • Svake godine od gripe oboli 5 - 10% odraslih osoba i 20 - 30% djece. 
  • Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do petstotinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.
  • Ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio odnosi se na izostanke s posla te se godišnje izgubi najmanje 700 000 radnih dana na bolovanja zbog gripe. 

Sezonska gripa ozbiljan je javnozdravstveni problem jer može uzrokovati tešku bolest pa i smrt. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog komplikacija uzrokovanih gripom umire petstotinjak osoba godišnje. Zbog većeg rizika od razvoja težeg oblika bolesti ili komplikacija u slučaju zaraze gripa je posebno opasna za osjetljive skupine poput starijih osoba, kroničnih bolesnika, trudnica i djece u dobi od 6 mjeseci do 5 godina

Možda te zanima... Gripa nije bezazlena i bezopasna bolest, pogotovo za djecu Vrtić

Među pristiglim prijavama kliničke gripe (sezona 2018./2019.), stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Osobe starije od 65 godina ujedno su i skupina koja se najčešće odlučuje cijepiti protiv gripe. Prema podacima iz veljače ove godine raspon dobi osoba umrlih od posljedica gripe kretao se od 7 do 96 godina starosti.

Pored osobnih mjera opreza za smanjenje rizika od prenošenja gripe, poput redovitog pranja ruku, dobre respiratorne higijene i rane samo-izolacije bolesnih osoba, imunizacija (cijepljenje) je najbolji način prevencije gripe. 

''Zadnjih godina smo svjedočili nerazumnom padu interesa za cijepljenjem pa tako i za cijepljenjem protiv gripe. Srećom, boljom informiranošću od strane relevantnih stručnjaka, ali nažalost i sve češćoj pojavi nekih zaraznih bolesti, zadnjih se godina povećava broj ljudi koji se odlučuju za cijepljenje'', kaže obiteljski liječnik dr. Milan Mazalin i dodaje: ,,Glavni motiv je izbjeći gripu, koja je teška bolest s mogućim ozbiljnim posljedicama.'' 

Besplatno cjepivo za najosjetljivije skupine građana

Podsjetimo, besplatno se mogu cijepiti samo najosjetljivije skupine građana: zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i kronični bolesnici. ,,Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu kupiti cjepivo u ljekarnama, a cijepljenje je moguće na svim mjestima gdje se ono redovno obavlja, to su ordinacije obiteljske medicine i zavodi za javno zdravstvo'', navodi dr. Mazalin te upozorava na vrlo važan detalj za sve one koji cjepivo kupuju sami: ,,Cjepiva se moraju čuvati na hladnom pa je važno da što kraće budu izvan hladnjaka. Zato je preporučljivo da se cjepivo kupi neposredno prije cijepljenja u ljekarni najbližoj mjestu na kojem će se cijepljenje obaviti. Ukoliko to nije moguće, preporuča se transport u prijenosnim hladnjacima.’’

Možda te zanima... Sezona viroza i gripe: Pogledaj važan upozoravajući znak Beba

Imunitet se razvija kroz 10 do 14 dana nakon cijepljenja. Kampanje za cijepljenje protiv gripe obično se provode u listopadu i studenom, prije nego što gripa počne cirkulirati, no nije se kasno cijepiti čak ni kada virus već počne cirkulirati jer se cijepljenjem povećava zaštitu od infekcije i umanjuju teže posljedice ako se bolest i pojavi. 

Doktor Mazalin upozorava i na činjenicu da gripa godišnje nosi veliko opterećenje za gospodarstvo i zdravstveni sustav, kako zbog troškova za simptomatsku terapiju, tako i zbog nižih primanja uslijed bolovanja. Ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio odnosi se na izostanke s posla te se godišnje izgubi najmanje 700 000 radnih dana. Za svakog ponaosob gripa ima svoju cijenu od minimalno 1000 kn ako je bez komplikacija, a odnosi se na gubitak plaće uslijed bolovanja i povećanu potrošnju lijekova. Zdravstveni gubici su još veći. Opterećenost zdravstvenog sustava za vrijeme sezone gripe povećana je dva puta, a mjeri se kroz pobol, komplikacije od gripe i smrtnost.

''Cijepeći se protiv gripe osoba štiti ne samo sebe već i one slabije i ranjivije sugrađane te članove svoje obitelji", zaključuje dr. Mazalin. 

Možda te zanima... Gripa je posebno opasna za djecu - što sve trebaš znati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.