Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. prosinca 2018.

Gripa nije bezazlena i bezopasna bolest, pogotovo za djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sezona gripe je počela, a s obzirom da nas njezin vrhunac tek čeka, izdvojili smo najvažnije činjenice o gripi kao i savjete stručnjaka

Povedeni tragičnom smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića te potvrđenom informacijom da je maleni Gabrijel umro od sepse i zatajenja organa, ali i da je imao virus gripenaši stručnjaci objasnili su neke od najvažnijih činjenica o gripi koje roditelji trebaju znati.

U Hrvatskoj od gripe svake godine oboli oko 70 000 ljudi. Sezona gripa već je počela, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 9. prosincem 2018. godine, službeno je registrirano ukupno 53 oboljelih od kliničke gripe, a prevladava virus gripe tip A, i to većinom podtip A/H1N1.

Slučajevi gripe zasad su zabilježeni u 15 županija, od kojih je najviše oboljelih zabilježeno u Dubrovačko - neretvanskoj županiji s njih čak 17, a slijede Grad Zagreb sa šest slučajeva, Splitsko - dalmatinska i Osječko - baranjska županija s pet slučajeva te Istarska županija s četiri zabilježena slučaja. 

Možda te zanima... Neočekivani simptom gripe za koji bi svaki roditelj trebao znati Vrtić

Poznato je da se gripa u početku lako može zamijeniti sa simptomima drugih viroza, ali ono što treba imati na umu je da gripa nastupa naglo i temperatura skače u samo nekoliko sati kao i da je gripa bolest koja se širi brzo. Najveći rizik obolijevanja od gripe je za vrijeme hladnih mjeseci, od listopada pa sve do ožujka. 

"Simptomi gripe nisu u početku strogo specifični. Možemo ih zamijeniti sa simptomima drugih viroza, uzrokovanih virusima parainfluence, adeno virusima ili rino virusima. Simptomi kod gripe izbijaju naglo. Odjednom visoka temperatura, obično iznad 39 stupnjeva Celzijevih, glavobolja, kašalj, bol u kostima i mišićima, osjećaj malaksalosti, nedostatak apetita, a kod djece je moguće i povraćanje", objašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

infografika gripa prehlada | Author: missMAMA Foto: missMAMA

Možda najvažnija razlika između gripe i obične viroze je što viroza zahvaća samo gornji dišni sustav, pa su znaci oboljenja blaži i kraće traju. Gripa zahvaća cijelo tijelo i iako ne treba istog trenutka juriti liječnicima - i kućno liječenje treba ozbiljno shvatiti.

"Potrebno je skidati temperaturu ako prelazi 38 stupnjeva, mirovati u krevetu, piti dovoljno toplih napitaka te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku", dodaje dr. Kolarek Karakaš. 

Da je gripa zarazna bolest te se u cilju prevencije zaraze preporučuje izbjegavati bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe, naglašava i dr. Tatjana Lesar, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena. Ona dodaje kako se također preporučuje redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Naravno, uz ove mjere vrijede i osnovna pravila za jačanje imuniteta, a to je pravilno hranjenje, redovito vježbanje i dovoljno odmora.

Možda te zanima... Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti Vrtić

Kako liječiti gripu kod djece?

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kada gripa dođe važno je obratiti pozornost na to da je dječji nos stalno prohodan te često provjetravati prostorije u kojima se boravi, bez obzira na vanjsku hladnoću.

Kao najvažniji savjet dr. Kolarek Karakaš ističe nepodcjenjivanje gripe. Ona se u svakom slučaju mora odležati! Kako lijeka protiv gripe nema, liječenje je simptomatično, što znači da se samo mogu ublažavati simptomi.

Temperatura se može spuštati i ako je niža od 38, a dijete je slabo i iscrpljeno. Treba imati na umu da se djeci ne smiju davati andol ni aspirin. Kad temperatura napokon padne i dijete se osjeća bolje, svejedno još nije spremno za normalne aktivnosti. Treba ostati u kući još nekoliko dana.

"Potrebno je skidati temperaturu ako prelazi 38 stupnjeva, mirovati u krevetu, piti dovoljno toplih napitaka te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku", kaže dr. Kolarek Karakaš.

Simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

Pedijatrica dr. Giovana Armano naglašava kako su najosjetljivija djeca koja su u fazi intenzivnog rasta i razvoja te im je i imunitet još nezreo kao i djeca koja su dio kolektiva. "Ako dijete ide u kolektiv ili ima starijeg brata ili sestru koji idu u kolektiv vrlo je vjerojatno da će se, u doba epidemija gripe  ako je  bilo u kontaktu, lako razboljeti. Neke od mogućih zaštita od infekcije su zdrav način života, zdrava prehrana, dobro izbalansirana, prilagođena dobi djeteta, sa svježim namirnicama i vitaminima, boravak na svježem zraku, provođenje higijenskih navika, zdrava mikroklima  kod kuće i izbjegavanje kolektiva u eri gripe", zaključuje. 

Kolika je zaštitnost cjepiva, tko se sve treba cijepiti i kada te koja su cjepiva protiv gripe dostupna u Hrvatskoj?

cijepljenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Lesar objašnjava kako gripu uzrokuju različiti sojevi virusa koji se mogu mijenjati svake godine zbog čega se preporučuje cijepiti svake godine, najbolje odmah u listopadu. "Danas znamo da je cijepljenje najučinkovitiji način prevencije gripe. U slučaju nepodudarnosti cirkulirajućih sojeva i sojeva uključenih u cjepivo, učinak se može smanjiti i kod zdravih, mladih osoba. Međutim, bez obzira na navedena ograničenja, cijepljenje značajno smanjuje mogućnost komplikacija i smrti zbog gripe", govori dr. Lesar.

Prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ objasnio je kolika je zaštitnost cjepiva, tko se sve treba cijepiti i kada te koja su cjepiva protiv gripe dostupna u Hrvatskoj.

cijepljenje Možda te zanima... 4 neobavezna cjepiva o kojima biste mogli razmisliti Beba

"Nažalost i djeca mogu umrijeti od gripe - u usporedbi sa smrtnošću kod odraslih, taj je broj, nasreću, znatno manji. Cijepljenje protiv gripe ne garantira potpunu zaštitu od bolesti ni u jednoj skupini cijepljenih no ipak znatno smanjuje vjerojatnost da cijepljena osoba oboli - ovisno o sezoni i vrsti cjepiva, zaštitnost cjepiva iznosi od 40 do 70 posto", govori dr. Tešović.

On dodaje kako protiv gripe treba cijepiti sve osobe koje imaju neku kroničnu bolest, bez obzira kojoj dobnoj skupini pripadaju - naravno, ukoliko su stariji od 6 mjeseci, jer ni jedno cjepivo nije namijenjeno dojenčadi mlađoj od 6 mjeseci. "K tome, cijepljenje se preporučuje svim trudnicama, starijim osobama kao i zdravstvenim radnicima. Cijepiti se mogu i svi prethodno zdravi."

Naglašava kako se u mnogim zemljama preporučuje i cijepljenje sve djece u dobi od 6 do 36 mjeseci. U Hrvatskoj su dostupna trovalentna i četverovalentna cjepiva, a smatra kako su četverovalentna učinkovitija, odnosno imaju veću zaštitu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.