Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. siječnja 2022.

Treba li popravljati mliječne zube?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. dent. med. Ivana Cekić odgovara koliko je važno redovito odlaziti na kontrolne preglede te savjetuje kako spriječiti nastanak karijesa

Kad treba prvi put odvesti dijete stomatologu? Popravljaju li se uopće mliječni zubi s obzirom da imaju nježnu konstrukciju?

Uvijek se postavlja pitanje kada bi dijete trebalo prvi puta posjetiti stomatologa, a to je zapravo period oko prve godine djetetova života. Kako su mliječni zubi jednako važni kao i trajni bitno je shvatiti da briga o njima mora biti kao da su za cijeli život, a to znači da roditelji prvi moraju biti svjesni te činjenice i voditi brigu o njima. Potrebno je redovito prati zube ujutro i navečer i redovito posjećivati stomatologa svaka 3 mjeseca, čija je zadaća preventivnim metodama spriječiti nastanak karijesa.

zubi beba Možda te zanima... Bebine zubiće čistite gazom prije upotrebe četkice Beba

Prije prve posjete dijete bi trebalo pripremiti tako da mu objasnite kamo ide i što će se tamo raditi. Djeca rado vole čuti priču o Gricu i Grecu pa bi bilo dobro da se i s tim likovima susretnu prije nego li dođu u ordinaciju.

Kod prve posjete stomatologu djeca se upoznaju s okolinom i s osobljem i cilj je te prve posjete da se djetetu ulije povjerenje i približi kako bi se svakoj sljedećoj posjeti veselio, a ne da mu ona predstavlja traumu. U tome najvažniju ulogu imaju roditelji koji bi s pozitivnim stavom i vlastitim primjerom trebali utjecati na cjelokupni dojam.

beba pranje zubiju četkica Možda te zanima... Kako spriječiti pojavu karijesa? Beba

Mliječni zubi se po svojoj građi ne razlikuju od trajnih pa bi ih jednako tako trebalo čuvati i brinuti se o njima, što znači da ako je na mliječnom zubu prisutan karijes onda se on jednako popravlja kao i trajni. Međutim cilj preventivne terapije nije popravljanje karijesa, već preventivnim metodama djelovati da do karijesa ne dođe. U tom smislu uloga doktora dentalne medicine je i educirati roditelje kako i na koji način održavati oralnu higijenu kako bi incidencija karijesa bila što manja.

dijete, zubi, zubar Možda te zanima... Treba li dijete voditi zubaru kad počnu ispadati mliječni zubi? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.