Školarci Zdravlje osnovnoškolca 19. svibnja 2013.

Terapija za savršen osmijeh

Lea Steiner
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za ortodontsku terapiju nema gornje dobne granice, a danas su, osim klasičnih metoda, dostupne i nove tehnike koje skraćuju vrijeme terapije, ugodnije su i estetski prihvatljive

Nepravilan položaj zubi nije samo estetski problem pa, prema tome, ni ortodoncija nema samo estetsku ulogu. Prvenstveno je važan za zdravlje zubi. Naime, krivi zubi zahtijevaju puno češće, temeljitije i detaljnije pranje jer zbog skrivenih i nejednakih površina otvaraju put nastanku "džepova" u kojima se skrivaju ostaci hrane i vrlo brzo množe bakterije i razvija karijes.

Osim lijepog osmijeha, ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica i razvoju ličnih kosti te pravilnom žvakanju. Izgled zubi vrlo je važan i za pravilan govor i izgovor. Iako poneki nesavršen zub može izgledati simpatično i biti "zaštitni znak", nema onoga tko se nije zapitao: Zašto baš ja imam krive zube?

Prvi pregled sa sedam godina

Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasljedne ili stečene. Pravodobno otkrivanje nepravilnosti je vrlo bitno, a prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti u dobi od sedam godina, kako bismo se uvjerili da se zubi i kosti čeljusti skladno razvijaju. Tijekom školske dobi može se preventivno djelovati i ispraviti položaj zubi i razvoj čeljusti.

"Rana terapija može pomoći i kada zubni lukovi i čeljusti nisu u međusobnom pravilnom odnosu ili, naprimjer, kada donja čeljust prelazi gornju. Nije je moguće provoditi u svim slučajevima i često je kasnije potrebna daljnja terapija, ali je ona onda jednostavnija i kraće traje", objašnjava dr. Lea Steiner, stomatolog.

"Ako niste zadovoljni izgledom svojih zubi, za ortodontsku terapiju nema gornje dobne granice. Danas su nam na raspolaganju, osim klasične ortodoncije, nove metode i tehnike koje skraćuju vrijeme terapije, ugodnije su za korisnike i potpuno estetski prihvatljive. Sve popularnija je i tzv. nevidljiva ortodoncija, koja upotrebljava prozirne plastične folije za pomicanje zubi, za one koji ne žele ili ne mogu nositi klasične bravice. Ne oštećuju zube, ne narušavaju izgled, ugodne su za nošenje, a omogućuju dobro održavanje higijene i skidanje u bilo kojem trenutku. Za sada ih je moguće primijeniti samo kod manjih problema i lakših anomalija, a teže slučajeve i dalje je potrebno tretirati klasičnom ortodoncijom", dodaje dr. Steiner.

Aparatić kao modni detalj

Nelagoda zbog nošenja ortodontskih aparatića odavno je prestala, a djeca u pubertetu, posebice djevojčice, smatraju to čak i modnim detaljem, pa bravice ukrašavaju raznobojnim gumenim dodacima. Roditelji pred tim zatvaraju oči, imajući u vidu, prije svega, svrsishodnost nošenja aparatića.

"Aparatići mogu biti mobilni, koji se skidaju i nose određeno vrijeme na dan, ili fiksni ("bravice") koji se cementiraju na zube i ostaju na njima cijelo vrijeme. Danas su već jako dobro prihvaćeni jer su manje neudobni i gotovo nevidljivi, a djeca mogu, prema vlastitim željama, birati gumice u raznim bojama ili pak one koje se najmanje vide.

Ipak, u početku zahtijevaju privikavanje i cijelo vrijeme terapije posebno detaljno održavanje higijene da se spriječi nastanak karijesa i upale zubnog mesa. No da bi se namjestili ovakvi aparatići, zubi moraju biti savršeno zdravi jer je bilo kakva intervencija ispod aparatića vrlo zahtjevna. Zbog toga se može desiti da ortodont nekoliko puta vraća dijete, pa i odraslu osobu, stomatologu na sanaciju karijesa, kamenca i svega ostalog prije no što instalira i namjesti zubni aparatić", savjetuje dr. Steiner.

Sisanje palca vodi do problema sa zagrizom

"Sisanje palca ili dude često je kod djece i najčešće prestaje u dobi od 4-5 godina, no problem nastaje kada to potraje duže", kaže dr. stomatologije Lea Steiner i objašnjava:

"Neka djeca teško prekidaju navike sisanja dude ili palčića pa, ako se to nastavi i nakon nicanja trajnih zubi, vrlo vjerojatno će se pojaviti anomalije u položaju zubi i problemi sa zagrizom. Potrebno je djetetu pomoći da se riješi takvih navika - razgovorom, ohrabrivanjem i rješavanjem uzroka stresa. Oko sedme godine pravo je vrijeme za pregled kod ortodonta.

Trajni zubi počinju nicati obično u šestoj, sedmoj godini i ortodontski problemi postaju vidljivi, pa je to idealno vrijeme da se odredi postoji li potreba za ortodontskom terapijom. U nekim slučajevima moguće je već tada početi s terapijom – interceptivnom ortodoncijom. U toj dobi, kada se zubi još razvijaju i čeljust raste, mogu se lakše riješiti neki problemi, pa čak i izbjeći kasnija vađenja zuba. Rana terapija može pomoći i kada zubni lukovi i čeljust nisu u pravilnom odnosu".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.