Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. ožujka 2018.

Dijete stalno ima upale uha i pije antibiotike

upala uha uho doktor liječnik pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iva Palčić, specijalist pedijatar, odgovara majci dvogodišnje djevojčice mora li za svaku upalu uha piti antibiotik te zašto je bitna prohodnost nosa

Mama sam dvogodišnje curice. Naš problem su jako česte upale ušiju. Mislila sam da je to povezano s jaslicama, ali sad je mjesec dana doma i opet već drugi put boluje od upale uha. Primijetila sam da je od puno antibiotika postala blijeda, nema više ni dobar apetit. Osim toga, strah me oštećenja sluha jer ovo je već šesta upala u dva mjeseca. Koliko je pametno da je pokušam liječiti prirodnim lijekovima (čitala sam da zagrijano maslinovo ulje i češnjak djeluje protuupalno)? Pedijatrica nam samo propiše antibiotik i pošalje nas doma, a nakon tjedan, dva upala se opet vrati. U nosić joj kapam fiziološku bez obzira je li zdrava ili bolesna po preporuci pedijatrice.

pregled uha dijete Možda te zanima... Trebam li cijepiti dijete zbog čestih upala uha? Vrtić

Upale uha u ovoj dobi kod neke su djece vrlo česte jer su i česti respiratorni infekti gornjih dišnih puteva, osobito kada dijete ide u jaslice. Više od 90% tih respiratornih infekcija je virusne etiologije i ne treba antibiotsko liječenje. Uho se upali kao posljedica loše ventilacije Eustahijeve tube koja ga povezuje sa nosom. Zato je i bitna prohodnost nosa koja je kod respiratornih infekcija zbog sluzi i otoka nosne sluznice narušena.

Možda te zanima... Sve što morate znati o upali uha kod male djece Vrtić

U vašem je slučaju moguće i da se radi o sekretornom otitisu koji se liječi dekongestivima, mukoliticima i analgeticima, a samo u slučaju kliničkih, kao i laboratorijskih parametara koji govore u prilog bakterijskoj infekciji (visoka temperatura, loše stanje djeteta, visoki leukociti i C reaktivni protein u krvi) se primjenjuje antibiotik. Preporučujem da se svakako što prije javite i posavjetujete sa specijalistom otorinolaringologom.

sirup Možda te zanima... Postoji li alternativa antibioticima? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.