Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. svibnja 2019.

Što napraviti kad djetetu potamni zub od udarca?

dječak zubar zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivana Cekić, dr.dent.med. odgovara na pitanje može li trauma mliječnog zuba imati posljedice na rast i probleme s trajnim zubima

Imam sina od 4 godine. Ima prekrasne zubiće. Prije 15 dana se u igri udario u jedinicu. Zubić mu je krvario, ali srećom nije ispao. Prije dva dana smo primijetili da mu je zubić malo potamnio. Moje pitanje je hoće li imati problema kad mu budu rasli trajni zubi. Možemo li nešto napraviti kako ne bi imao problema sa trajnim zubima?

Kod vašeg djeteta je vjerojatno došlo samo do pomaka zuba prilikom traume pa pri tome nije krvario zub već zubno meso oko zuba. Moguće je i da se dogodio lom zuba pri čemu je otvorena pulpa zuba pa je krvarilo iz samog zubića. Kao posljedica traume mliječnog zuba može se pojaviti odumiranje zubne pulpe i tada eritrociti iz krvne žile oboje zubić i to je ono što ste primijetili.

slamčica sok Možda te zanima... Slamka u soku spriječit će kvarenje zubi Vrtić

Na takvom zubu bi trebalo provjeriti je li vitalan i ako nije, otvoriti i tretirati ga na adekvatan način. Posljedice za trajnog nasljednika kod blagih pomaka u većini slučajeva ne postoje, osim ako se radi o traumi u kojoj je zub bio potisnut prema zametku trajnog zuba.

Što učiniti kada dijete slomi ili izbije zub?

Posljedica ponekad može biti promjena u izgledu ili položaju trajnog nasljednika, ali to će ovisiti o dobi djeteta, odnosno u kojoj fazi sazrijevanja trajnog zametka se desila trauma. Preporučujem da posjetite djetetovog stomatologa kako bi se utvrdila vrsta traume i poduzele sve mjere terapije, ako su potrebne.

Zašto je zubić promijenio boju?

zubi Možda te zanima... Kojim redom niču trajni zubi? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.