Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. travnja 2016.

Kad je vrijeme da dijete počne prati zubiće?

pranje zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Higijena dječjih zubića treba početi prije nego što samostalno nauče ispljunuti pastu za zube i pravilno ih očetkati. Preporučljivo je već bebini zubiće i desni obrisati vlažnom krpicom

Dobre higijenske navike treba graditi od početka. Pranje zubića je jedna od njih. Zubiće treba čistiti čak i prije navršene prve godine života. Dojenčetu je potrebno svake večeri obrisati zubiće i desni vlažnom krpicom. Oko 11. mjeseca može se blago oprati zubiće mekom četkicom za zube, a i dobro je dati djetetu da se poigra četkicom.

Bebine zubiće čistite gazom prije upotrebe četkice

S već navršenih 18 mjeseci djetetu se mogu prati zubići četkicom i s malo paste. Vremenski ga treba navikavati na dvije minute, ali svakako nemojte tjerati dijete na to ako ne želi. U dobi od dvije godine dijete može samo oprati zubiće uz pomoć roditelja. Najbolje je za početak pred ogledalom pokazivati mu pravilne pokrete rukom i kako četkati zube.

Naučite dijete kako prati zube

S već navršene tri godine života dijete može prati zube samostalno uz nadzor. Vrlo je važno dijete naviknuti na to da redovno pere zube, osobito navečer, te da ide u krevet s čistim zubićima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.