Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. siječnja 2020.

Opreza nikad dosta: Mala se djeca mogu lako ozlijediti četkicom za zube

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznato je da četkice za zube kod djece mogu nanjeti zastrašujuće ozljede. Djevojčica Reese White ovo je doživjela iz prve ruke.

Reese White najmlađa od je četvero djece i živi u Versaillesu u Missouriju s roditeljima. Od svih u obitelji ona je najmanja i još se ne može pogledati u ogledalo iznad umivaonika u kupaonici. Kako se nije mogla vidjeti u ogledalo, Reese se naslonila na vrata dok je prala svoje zubiće. Ne znajući da joj je kći u kupaonici, mama je naglo otvorila vrata i četkica se zabila u Reeseino grlo. 

"Nije odmah počela vrištati", rekla je njezina mama Kelly White medicinskom centru Sveučilišta u Missouriju. Nakon što su Reese odveli u bolnicu, roditelji su saznali da je četkica za zube probušila njezini grlo u blizini arterije koja opskrbljuje mozak krvlju. Srećom, nakon procjene, liječnik je rekao da je to samo mala ubodna rana i nije joj potrebna operacija

Možda te zanima... Upozorenje roditeljima: Djevojčici četkica za zube probušila grlo nakon što je pala Vrtić

Reeseovi roditelji vjerovali su da je ozljeda "čudna nesreća", ali Christopher Sampson - liječnik koji ju je liječio - već je vidio mnogo sličnih slučajeva. Čak je istraživao koliko su česte ozljede četkicom za zube. U razdoblju od 2006. do 2016. prema nacionalnoj bazi podataka elektroničkog sustava za nadzor ozljeda (NEISS) bilo je oko 8 500 ozljeda četkicom za zube. Njegovo je istraživanje objavljeno u American Journal of Emergency Medicine prošle godine.

"Otkrili smo da je većina ozlijeđenih imala 4 godine ili su bili mlađi", rekao je Sampson te dodao: "Značajan broj slučajeva zahtijevali su šavove ili operaciju."

Važno je napomenuti da četkice za zube obično sadrže oznaku upozorenja koja preporučuju nadzor odraslih za djecu koja imaju 3 godine ili manje. "Roditelji bi trebali osigurati da se mala djeca ne odvajaju od umivaonika dok četkaju", rekao je Sampson. "Uvijek postoje rizici ako hodate ili trčite s četkicom za zube u ustima. Samo stanite uz umivaonik i usredotočite se na posao koji obavljate."

Možda te zanima... Mamino upozorenje o opasnosti dude nakon ozbiljne nezgode Beba

Koliko god zastrašujuće zvučalo, Kelly je rekla da je ozljeda njezine curice prilično brzo zacijelila. Sada, kad je Reese u kupaonici, Kelly kaže da uvijek kuca prije nego što uđe i upozori svoju kćer da se odmakne od vrata.

Koliko god zastrašujuće bile ozljede četkice za zube, dobra je vijest da se one mogu lako spriječiti. Obavezno držite dijete (i sebe) pored umivaonika dok ne završi četkanjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.