Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. veljače 2019.

Previše paste za zube kod djece uzrokuje probleme?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je odličan za sprječavanje karijesa, previše fluora može uzrokovati obezbojenje te udubljenja kod dječjih zubi u razvoju

Roditelji često potiču djecu da stave dosta paste na četkicu, ali izgleda da previše paste za zube nije baš tako dobro.

Naime, prema novom izvješću Centra za prevenciju i kontrolu - 38 posto djece između tri i šest godina koristi previše paste za zube nego što je to preporučeno. Problem je što mališani nisu do kraja razvili reflekse gutanja stoga bi mogli nehotice progutati previše fluora koji je u pasti za zube. 

Škripanje zubića Možda te zanima... 5 savjeta stomatologa za najbolju njegu dječjih zubi Vrtić

Preporuke Centra za prevenciju i kontrolu bolesti su da djeca mlađa od tri godine trebaju samo 'bris' veličine zrna riže dok djeca između tri i šest godina ne bi trebala koristiti više od veličine graška. Sve više od toga može imati štetan učinak na zdravlje zubi jer, kako piše u izvješću, 'gutanje previše fluora dok se zubi još razvijaju može rezultirati vidljivim promjenama u strukturi cakline, kao što su promjena boje i udubljenje zubi'.

"Oralna higijena kod djece započinje nicanjem prvog mliječnog zubića i tada je dovoljno sterilnom gazicom dva puta dnevno prebrisati zubiće. Oko prve godine djetetova života zubiće bi trebalo početi prati sa dječjom četkicom i vodom, a tek od druge godine, kada dijete može i zna mućkati i pljunuti, uključuje se i pasta za zube", objasnila je stomatologinja, dr. dent. med. Ivana Cekić.

Treba li dječja pasta za zube sadržavati fluor?

pranje zubiju dijete četkica za zube | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno, ništa od ovoga ne znači da zubne paste s fluorom nisu dobra stvar. Isto izvješće koje upozorava da bi djeca mogla konzumirati previše fluora ukazuje na to da je njegovo korištenje 'jedan od glavnih čimbenika odgovornih za smanjenje rasprostranjenosti i ozbiljnosti zubnog karijesa'. Također preporučuju kako bi djeca trebala početi koristiti paste za zube s fluorom tek kada navrše dvije godine (ali četkati zubiće i zubno meso i prije toga).

"Dječje paste se razlikuju od odraslih po količini fluora, pa tako dječje sadrže manju količinu ( od 500-1000 ppmF ). Kako dijete prilikom pranja zubi proguta dio paste, potrebno je kontrolirati njenu količinu, tako da je u početku dovoljno staviti paste veličine zrna graška ili manje", govori stomatologinja. 

Ona također dodaje kako je preporučena količina fluora u zubnim pastama 500ppm za dob od 1.5-2 godine, 1000ppm od druge do šeste godine i iznad šeste godine - udio fluora može biti 1450ppm-a.

Činjenica da neka djeca koriste previše paste za zube je barem znak da redovito četkaju! A što se tiče previše paste, tu postoji sasvim jednostavno rješenje: Roditelji bi trebali nadgledati korištenje zubne paste te naučiti dijete na korištenje optimalne količine. Kada je u pitanju zdravlje zubi, razvijanje ranih dobrih navika je najvažnije, a pravilno četkanje dva puta na dan je pravi način za to. 

Možda te zanima... Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.