Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. siječnja 2019.

Nazire li se pobjeda nad dječjom leukemijom? Ugledni znanstvenik ima odgovor

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenik Mel Greaves više od tri desetljeća proučava dječju leukemiju, a sada je za britanski The Guardian objasnio zašto djeca obolijevaju od ove opake bolesti te otkrio kako planiraju zaustaviti leukemiju

Mel Greaves priznati je znanstvenik, odnedavno i britanski vitez, koji više od 30 godina proučava dječju leukemiju. Njegov cilj je stvoriti napitak sličan jogurtu koji bi spriječio razvoj te opake bolesti kod djece

Kako piše The Guardian, profesor Greaves već tri desetljeća proučava dječju leukemiju na Institutu za istraživanje raka u Londonu, a nedavno mu je dodijeljena ugledna viteška titula za istraživanja i otkrića na tom području. Unatoč ekscentričnoj ideji, Greaves je čvrsto uvjeren kako je to moguće, a s obzirom na njegovo stručno dugogodišnje iskustvo, i drugi istraživači su ga ozbiljno shvatili.

"30 godina sam bio opsjednut razlozima zašto djeca dobivaju leukemiju. Sada, po prvi put, imamo odgovor na to pitanje, a to znači da možemo početi razmišljati kako zapravo zaustaviti leukemiju", objasnio je znanstvenik i dodao kako je tako došao na ideju o napitku. 

jess rak Možda te zanima... Potresna fotografija djeteta koje umire: 'Ovo je pravo lice raka' Vrtić

Svake godine broj oboljelih od leukemije raste, a inicijalni okidač je genetski

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, akutna limfoblastična leukemija, koja pogađa jedno od 2000 djece u Velikoj Britaniji, bila je smrtonosna. Danas se ona može izliječiti u 90 posto slučajeva iako je liječenje toksično i može ostaviti doživotne posljedice. Međutim, znanstvenici su primijetili da broj slučajeva leukemije posljednjih desetljeća povećava po stopi od jedan posto godišnje. 

Naime, akutnu limfoblastičnu leukemiju uzrokuje niz bioloških događaja, a onaj inicijalni okidač je genetska mutacija koja se događa kod jednog od dvadesetero djece. "Mutaciju uzrokuje neka vrsta 'nezgode' u maternici. Ona nije nasljedna, ali kasnije u životu povećava rizik od leukemije kod djeteta", objašnjava znanstvenik. 

Da bi se leukemija pojavila, potreban je još jedan biološki događaj koji uključuje imunološki sustav. "Imunološki sustav neće pravilno funkcionirati ako dijete već u prvoj godini života nije izloženo nekoj infekciji. Bez toga, imunološki sustav ostat će nepripremljen za sve buduće opasnosti i neće funkcionirati kako treba", dodaje Greaves. 

Ovdje se radi o itekako zabrinjavajućem problemu. Zbog posve razumljivih razloga, roditelji odgajaju djecu u domovima u kojima su vlažne maramice, antibakterijski sapuni i dezinfekcijska sredstva norma. Prljavština je u potpunosti iskorijenjena iz kućanstava. Uz to, sve je manje dojene djece, kao i manje socijalnih kontakata s drugom djecom. Zbog toga što djeca nisu izložena raznim klicama i bakterijama kao nekad, njihov imunološki sustav nije pravilno pripremljen te dovoljno razvijen

Zašto je prljavština zapravo dobra za zdravlje djeteta?

Veliki problem je nedovoljno razvijen imunološki sustav

"Kada dijete s vremenom bude izloženo uobičajenim infekcijama, njezin ili njegov nerazvijen imunološki sustav reagira neuobičajeno i razvija se kronična upala", govori znanstvenik. 

Kako ta upala uznapreduje, oslobađaju se proteini citokini u krv koji kod djece s prvom mutacijom mogu izazvati drugu mutaciju, odnosno - leukemiju. "Bolest treba dvije mutacije kako bi se razvila, a ta druga mutacija nastaje zbog kronične upale, odnosno zbog nepripremljenog i nerazvijenog imunološkog sustava."

Drugim riječima, osjetljivo dijete pati od kronične upale koja je povezana s modernim pretjerano čistim domovima i ta upala mijenja djetetovu osjetljivost na leukemiju, odnosno na razvoj leukemije. 

“Još ne znamo kako, ali pokušati ćemo naći načine kako blokirati kroničnu upalu koja kasnije nastaje”, naglašava Greaves. Zbog toga je sa svojim znanstvenim timom počeo raditi na bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima koji žive u ljudskim crijevima. Oni nam pomažu da probavimo hranu, ali i pokazuju i kojim smo mikroorganizmima bili izloženi tijekom života. Primjerice, ljudi koji žive u razvijenim zemljama u svojim crijevima imaju puno manje bakterijskih vrsta, a razlog je to što su bili izloženi manjem broju bakterija tijekom života.

Možda te zanima... Potresno pismo majke čiji se sin bori s leukemijom Školarci

Mogućnost sprječavanja dječje leukemije, ali i stanja poput dijabetesa tipa 1 i alergija

"Moramo pronaći načine da rekonstruiramo njihove mikrobiome, odnosno zajednicu mikroba. Također moramo otkriti koje su najvažnije vrste bakterija za odgovarajuću pripremu imunološkog sustava djeteta."

Cilj im je pronaći šest ili deset vrsta mikroba koji će dječji mikrobiom najbolje vratiti na zdravu razinu. Taj bi se koktel mikroba uzimao, ne kao tableta već kao napitak sličan jogurtu, prilagođen maloj djeci. "To bi moglo spriječiti dječju leukemiju, ali i stanja poput dijabetesa tipa 1 i alergija koje su također u porastu u zapadnoj civilizaciji. Mislim da su mogućnosti nevjerojatno uzbudljive, vjerujem da bismo mogli smanjiti rizik od leukemije, ali i od drugih bolesti", zaključio je znanstvenik.

djevojčice rak Možda te zanima... Djevojčice koje su preživjele rak ponovno pozirale zajedno Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.