Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. lipnja 2019.

Milin tata: Mila čeka transplantaciju, a pitanje Zaklade još nije riješeno

Foto: Facebook/Milan Rončević
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Da bi mi Mili osigurali šansu za život, doslovno smo skinuli gaće, izašli maksimalno javno bez fige u džepu i ogolili sve - dušu i imovinu - pred Bogom i pred ljudima. Pošteno, ako preživi, nama je to mala cijena - to je bio jedini način da ona dobije šansu', napisao je Milan Rončević u poruci

Marin Rončević, otac male Mile za čije su liječenje u SAD-u ljudi u Hrvatskoj i inozemstvu skupili gotovo 40 milijuna kuna, objavio je novu fotografiju i poruku na Facebooku. Mnogi mole za malenu djevojčicu i zanima ih kako napreduje liječenje, a tata Milan odmah na početku se ispričao što ne stigne odgovarati na poruke. Dvogodišnja Mila u travnju je otputovala u bolnicu u Philadelphiji gdje se liječi od megakariocitne leukemije.

"Mila je dobro, nema neke sjajne nalaze što je i očekivano s obzirom na tretmane koje prolazi, ali tu smo svi skupa, u sobi, nije u bolnici, izlazi na zrak u šetnje, igra se i gnjavi Pipu pa je sve odmah puno veselije. I glasnije. Nekad toliko glasno da se bojim da ce nas izbaciti iz smještaja. Valjda neće.

Čekamo transplantaciju, ako dragi Bog da i sve bude po planu, zaprimit ce nas 8.7., odradit ćemo ubitačnu kemo i onda 15.7. sam proces transx. Problemi, osim nuspojava kemo, su i reakcija stanica donora na tijelo tzv. GVHD, infekcije u procesu oporavka..., ali mi se molimo i vjerujemo u najbolji ishod. Ima stvarno maksimalno podudarnog donora, a ovdje su u mogućnosti i laboratorijski alternirati pojedine gene donora koji bi bili upitni. Sve je to nedovoljna garancija da ce sve proći savršeno pa ću opet riskirat da naljutim pojedince kad zamolim svih da se pomole za Milu i svu bolesnu dječicu i pošalju ljubav, ali to je mala cijena za puno ljubavi", napisao je, a onda se osvrnuo na temu koja je uvijek predmet zanimanja građana kad se radi o skupljanju donacija za bolesnu djecu, a to je razlika skupljenog novca.

Možda te zanima... 'Žalosno je da živimo u državi u kojoj moraš kupovati život djetetu za 100 000 kuna' Roditelji

Razlika skupljenog novca

"Sredstva s izdvojenog računa na Zakladi Nore Šitum su pri kraju i krajnji je rok da se aktivira i druga Zaklada. Sad će me pojedinci (koji vole lov u mutnom) popljuvati, ali volio bih da budemo načisto s nekim stvarima - da bi mi Mili osigurali šansu za život, doslovno smo skinuli gaće, izašli maksimalno javno bez fige u džepu i ogolili sve - dušu i imovinu - pred Bogom i pred ljudima. Pošteno, ako preživi, nama je to mala cijena - to je bio jedini način da ona dobije šansu. Dio pojedinaca (jedan dio, ponavljam) koji su se prijavili Uredu za gospodarstvo, dobili su sredstva, iako su u javnost izišli prvim imenom i inicijalom prezimena, a da za njihov slučaj i financijsko stanje i bolest djeteta nije znao i ne zna nitko osim Ureda. Znaci, sredstva koja su skupljanja u javnoj kampanji za drugo dijete u smrtnoj opasnosti, dodijeljena su od strane nestručnih političkih osoba nepoznatim osobama za razlog poznat samo njima. Da živimo u Švicarskoj, ne bih se previše brinuo. Ali s obzirom da ne živimo, toliko o vrhunskom zakonu koji rješava probleme. Od tog zakona uglavnom su profitirale privatne klinike, čije su se cijene koštanja usluga mogle znatno umanjiti da se napravila jedna skupna akcija primjerice za svu djecu s cerebralnom paralizom. Kome ovo nije jasno, ne mogu mu ništa objasnit. Nadalje, nitko u tom periodu nije uplatio ništa i lova s tog računa se skoro istopila...", napisao je.

"Nisam se dovoljno bavio s time. Nisam imao kad. Sram me i žao mi je, ali su drugi potegli umjesto mene kad je trebalo. Za neke, mi smo ovdje valjda na godišnjem odmoru, za druge odavde bi trebali rješavati privatne probleme koji veze nemaju niti s našim slučajem, niti s bolestima djece, niti s našom strukom. Ne znamo. Ne stignemo. Nemamo uvjete. Stvarno nije da ne želimo pomoći, ali limitirani smo. Vremenom, Milimim stanjem, vremenskom razlikom, cijenama telefonije, lokacijom i svime općenito. Ja osobno koliko stižem i mogu pomažem pojedincima sa savjetima. Za neke smo doslovno banka koja daje bespovratni kredit iako smo se JAVNO ODREKLI SVEGA. Love nemamo. Dio što smo imali od plaća na računima podijelili smo skoro odmah. Koliko vidim i nekim "profesionalcima". Jbg. Ne stignemo odavde se baviti forenzikom, ali bar smo si to skinuli s grbače. Sad imamo prihode 2.200,00 mjesečno, tako da...

Možda te zanima... Volimo vas, predivni ste! Prikupljeno je više od 26 milijuna kuna za Milu, nemojte više uplaćivati Vrtić

Forenzikom bolesti i liječenjem djece trebali bi se baviti PEDIJATRI. Ne mi ili političari. I to za slučajeve koje ne rješava HZZO isključivo JAVNO. Da se izbjegnu malverzacije. Zato smo i donijeli odluku da će novcem na računu (koji ostane nakon liječenja Mile) raspolagati Upravni odbor sastavljen od pedijatrijskih liječnika. I da će taj Upravni odbor savjetovati Savjetodavni odbor, sastavljen od naših najpoznatijih i najjačih liječnika i znanstvenika. I da će pravne usluge osigurati odvjetnički ured Braut&Petrinic iz Rijeke tako da sve bude u skladu s pozitivnim propisima RH. I da će SVI ONI, tj. da ćemo svi mi BITI VOLONTERI okupljeni samo u cilju pomaganja djece koje je sustav iz ovog ili onog razloga preskočio ili nije na njih mislio. Izvan, iznad, ili povrh toga, ne možemo nikom pomoći...

Očito politika za sad ne vidi interes uključivanja

Zaklade traže statute, pravilnike, formiranje odbora, tajnike, financiranje, a za to trebaju ljudi. Sposobni, pošteni - besplatni. Trajalo je podosta, (ponovno priznajem - naša su nam djeca prioritet), ali bilo je bitno osigurati proizvod koji ce biti kompletan, imati kvalitetnu upravljačku strukturu i biti dovoljno pouzdan da može rješavati kompleksne slučajeve koje zbog ovog ili onog razloga HZZO ne rješava. Znaci, 7.6. je Ured državne uprave u PGZ izdao Rješenje kojim se odobrava upis Zaklade Mila za sve sa sjedištem u Rijeci u registar zaklada RH, ali još se čeka provođenje Upisa... Rješenje je čak i brzo doneseno, hvala im. Na čelu ove Zaklade nalazi se doc. dr.sc. Mario Ćuk, specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske endokrinologije, dijabetesa i bolesti metabolizma, na čelu Savjetodavnog odbora nalazi se liječnik prof. dr.sc. Dragan Primorac, jedan od najjačih svjetskih genetičara i forenzičara i jedan od naših najpriznatijih znanstvenika u svijetu. O drugim članovima, Statutu, Pravilniku i načinima rada Zaklade vise po odobrenju rada, a vjerojatno početkom srpnja, kada će se napraviti pressica na kojoj će se jasno obznaniti svi detalji i odgovoriti na sva pitanja".

Tata Milan na kraju je naglasio da prema njemu ključno pitanje trajnog financiranja Zaklade, još nije riješeno.

"Očito politika za sad ne vidi interes uključivanja, ali uz konstantan pritisak i povremenu medijsku podršku, kao i po pitanju primjerice Spinraze, vjerujem daćce se i tu polučiti uspjeh. Samo strpljivo i pametno, i uvijek u glavi da politika mora služiti ljudima, a ne obrnuto. Ovaj narod, uz odaziv medija, može osigurati dovoljno sredstava za sve pametne i transparente akcije, a političari će se ako se to desi kad tad uključiti, pa makar i iz posve krivih razloga. Malo nas je, ali kad se držimo skupa radimo nevjerojatne stvari koje su priznate svugdje u svijetu.

Možda te zanima... Mame se zbog hrvatskog zdravstva boje za svoju djecu Školarci

Želim vam svima sve najbolje i s malim zakašnjenjem - sretan vam Dan državnosti - predivne male zemlje koju su stvarali veliki ljudi, a sustavno je uništavaju brojni nesposobni podobni birokrati pod krinkom raznih ideologija.

Bog vas blagoslovio, hvala svima još jednom, želimo vam ljubav, zdravlje i sreću!", završio je podulju poruku uz fotografiju kćeri.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.