Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. travnja 2019.

Volimo vas, predivni ste! Prikupljeno je više od 26 milijuna kuna za Milu, nemojte više uplaćivati

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ljudi, hvala. Nemojte više uplaćivati na moj žiro jer su sredstva debelo premašena i ne znam što dalje. Zamolit ćemo Predsjednicu i Vladu da se razlika smije neoporezivo prebaciti na sljedeću humanitarnu akciju... Ne znam tehnikalije, ali molim sve da ovo podijele da se vidi. Volimo Vas, predivni ste!', napisao je otac male Mile

Prikupljeno je više od 26 milijuna kuna (oko 4,3 milijuna dolara) za liječenje dvogodišnje djevojčice Mile Rončević, koja se u Rijeci liječi od rijetkog oblika leukemije. Hrvatska se ujedinila u namjeri da se prikupi 2,8 milijuna dolara, koliko je bilo potrebno za daljnje liječenje djevojčice u SAD-u. Na donacijskom računu Marina Rončevića ukupno je uplaćeno 22,94 milijuna kuna i 57.645,25 eura, na računu Zaklade Nora Šitum uplaćeno je 3,53 milijuna kuna, dok je preko društvenog financiranja prikupljeno 41.000 dolara. Tom iznosu se pridodaje i 185 tisuća eura od hipoteke na obiteljsku kuću Milinih roditelja i novca koji je ranije prikupljen, piše 24sata.

Na Facebooku se oglasio i Marin Rončević koji apelira ljude da prestanu s uplatama.

"Ljudi hvala. Nemojte vise uplaćivati na moj žiro jer su sredstva debelo premašena i ne znam što dalje. Zamolit ćemo Predsjednicu i Vladu da se razlika smije neoporezivo prebaciti na sljedeću humanitarnu akciju... Ne znam tehnikalije, ali molim sve da ovo podijele da se vidi. Volimo Vas, predivni ste!", napisao je otac male Mile.

Nakon što su objavili koliko je novca prikupljeno, roditelji dvogodišnje djevojčice Mile, Marin Rončević i Sanja Matijević Rončević na konferenciji za medije objavili su probleme s kojima su se susreli tijekom komunikacije s klinikom u Philadelphiji, gdje bi se njihova kći trebala liječiti.

Robert Hudinčec Možda te zanima... 'Naša curica pobijedila je tumor' Roditelji

"Dogodio se šum u komunikaciji, s obzirom na pritisak koji smo izvršili na kliniku, ovaj iznos je njima načelno beznačajan i oni u svom programu liječenja ne žele i ne smiju izlaziti s detaljnim planom liječenja dok im se ne uplati taj iznos", rekao je otac, dodavši da im je iz klinike prigovoreno javno iznošenje iznosa liječenja. 

"Čovjek koji je eminentan stručnjak reagirao je suzdržanim mailom i mi smo se šokirali. Čovjek s osobnog maila nije htio garantirati nikome ništa", rekao je Rončević, dodavši da je razgovarao i s profesorom Draganom Primorcem, koji mu je objasnio da je takav način komunikacije uobičajen. "Primorac nam je rekao da je to nužan način komunikacije i da će oni za liječenje našeg djeteta učiniti apsolutno sve što je moguće, međutim, ne žele prejudicirati i davati nepotvrđene informacije", rekao je Rončević.

"Bili smo prisiljeni tražiti varijantu B, zbog straha. Nama je od njih trebala nekakva sigurnost da će oni učiniti sve, jer smo odgovorni i prema djetetu i prema ljudima koji su nam dali novac", rekao je Rončević, dodavši da će se bolnica do 21 sat javiti s konačnim zaključcima te da će prema njima obitelj malene Mile reagirati. "Za sutra imamo rezerviran let, ali nije plaćen i neće biti do 21, dok ne dobijemo informacije od bolnice", rekao je otac.

Možda te zanima... Nazire li se pobjeda nad dječjom leukemijom? Ugledni znanstvenik ima odgovor Vrtić

"Mi moramo biti spremni na put, nemamo drugog izbora. Mi ne očekujemo u ovom trenutku, jer oni se vrlo štite, očito i svoje znanje i sve ostalo. Rekli su da je vrlo neuobičajeno da izlaze s planom liječenja dok ga nisu postavili na osnovu egzaktne dijagnostike koju će sami napraviti. Pretrage i načini na koji se izvode pretrage nisu identični onima koji su ovdje napravljeni. Oni su vrlo oprezni, oni vrlo paze što pišu i rekli su jasno da nije uobičajeno izlaziti unaprijed s planom liječenja na temelju nekoliko papira, već da oni svoj plan liječenja iznose tek na temelju nalaza koje će oni napraviti tamo. Drugo, što se tiče transparentnosti, tu su jako oprezni. Puno računaju. Ne znam zašto, ali u to ne možemo ulaziti. Oni neće dijete preuzeti u bolnicu za 3 milijuna eura pa je liječiti kemoterapijom, oni će učiniti sve što mogu, a znamo da su njihove mogućnosti velike. Teško nam je izlaziti s preciznim informacijama, jer ih nemamo i ne možemo ih imati", rekla je majka djevojčice.

djevojčice rak Možda te zanima... Djevojčice koje su preživjele rak ponovno pozirale zajedno Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.