Školarci Zdravlje osnovnoškolca 16. prosinca 2018.

Mame se zbog hrvatskog zdravstva boje za svoju djecu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića iako su ga roditelji u nekoliko navrata vodili njegovoj pedijatrici i na hitnu javile su nam se mame koje su zabrinute za svoju djecu i njihovu zdravstvenu skrb

Stanje u hrvatskom zdravstvu već je godinama jako teško, građani se žale i upozoravaju na alarmantnu situaciju. Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je cijelu Hrvatsku, a roditelji se više ne osjećaju sigurno te se pitaju hoće li njihovo dijete imati sve što je potrebno ako se razboli. Mama Marija K. pitala nas je kako da se osjeća sigurno ako djeca umiru iako su ambulante i bolnice svuda oko nas.

Roditelji su dijete vodili pedijatrici i na Hitnu

Roditelji malog Gabrijela u nekoliko navrata dijete su vodili liječnicima i na kraju je preminuo od streptokokne sepse. Dječak je bio bolestan od početka prosinca. Pedijatrica mu je propisala antibiotik, a kako mu se stanje pogoršalo preko vikenda roditelji su ga odveli u Hitnu službu u Dom zdravlja Metković. Međutim, liječnici su ga pregledali i poslali kući. Roditelji su dječaka ponovno odveli na Hitnu gdje im je rečeno da se jave njegovom pedijatru. U ponedjeljak je dječaka pregledala pedijatrica koja je bila u smjeni (njegova je bila u drugoj smjeni) i zbog toga što mu je život bio ugrožen hitno ga poslala u Split. Nažalost, preminuo je utorak od streptokoknog šoka.

Možda te zanima... Roditelji pisali ministru Kujundžiću: 'Naš sin ostao je trajno gluh zbog pneumokoka' Roditelji

Njegovo stanje je bilo toliko teško da liječnici u Splitu više ništa nisu mogli učiniti. "Dječak je došao u veoma teškom stanju, stanju sepse i multiorganskog zatajenja. Referentni smo centar i imamo na raspolaganju svu medicinsku opremu. Pokušali smo sve napraviti i borili smo se za njega, no nismo ga uspjeli spasiti", izjavio je Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split za HRT.

Možda te zanima... Saborska zastupnica: Nisam jedina žena kojoj su radili kiretažu bez anestezije Trudnoća

Tko će snositi odgovornost ako je sustav zakazao?

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Ministar Kujundžić danas je gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 te odgovarao na pitanja vezana za smrt dječaka Gabrijela. "Uistinu to je tragedija, čim sam doznao obavio sam mnoge razgovore, sutra ujutro ide inspekcija, ojačana za stručnjake za intenzivnu dječju skrb i dječju infektologiju kako bi se izvidjelo u svim koracima što se događalo od Splita gdje je 20-ak sati trajalo liječenje do ovih 10-ak dana koji su bili u Metkoviću. Strašno je izgubiti bilo kada dijete, a poglavito dijete koje je do prije 10 dana bilo zdravo i gdje ostaje u zraku je li se moglo više, je li propušten trenutak kada se je moglo prepoznavati", kazao je ministar Milan Kujundžić o slučaju preminulog devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću u emisiji Nedjeljom u 2.

"U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to odgovornost mene koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod. Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No u ovome slučaju je stvar osobne odgovornosti. S druge strane, u Metkoviću u subotu prijepodne imaju dežurstvo u laboratoriju", odgovorio je na pitanje o odgovornosti.


bolesno dijete, temperatura Možda te zanima... Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.