Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. ožujka 2019.

'Naše dijete umire, a liječenje košta 18 milijuna kuna'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnja Mila oboljela je od akutne mijeloične megakariotične leukemije. Liječnici u Hrvatskoj cijelo vrijeme djevojčicu liječe, ali smatraju da u Americi ima više šanse

Nakon što je 24 sata u četvrtak poslijepodne objavio njihov apel za pomoć, Marin Rončević iz Rijeke i njegova supruga Sanja Matijević Rončević doživjeli su šok. Iz američke bolnice rekli su im da liječenje njihove kćeri Mile neće stajati očekivanih milijun nego 2,7 milijuna dolara (17,8 milijuna kuna). 

Do sad je skupljeno više od 5,5 milijuna kuna, a ako možeš, uključi se i pomozi: 24sata u koordinaciji s drugim medijima, apelira na sve koji mogu da pomognu obitelji. Ako želite pomoći, novac možete uplatiti na račun: HR3641330063110002644 u Banci Kovanica Varaždin na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”. Za plaćanja iz inozemstva BIC/SWIFT je SKOVHR22.    

"Moje mlađe dijete, moja curica umire. Ja da mogu, glavom bi razbio zid, ja bih umro samo da je spasim. Ne znam kako dalje, nemam snage... Ja neću moći živjeti ako ona umre... ", to je u razgovoru jedva izustio otac Marin Rončević, javlja 24 sata. Njegova kćer Mila (2) liječi se u riječkoj bolnici od leukemije.

sandra križan Možda te zanima... 'Bog je čuo moje molitve, leukemija se povukla!' Roditelji

Eksperimentalna terapija u SAD-u

"Čuo sam se poslijepodne s liječnicima iz bolnice u Philadelphiji i rekli da bi Milino liječenje koštalo 2,7 milijuna dolara. Ako ne bismo uzeli osiguranje, onda je s 20 posto popusta. Mora se platiti unaprijed i u gotovini na njihov račun", dodao je.

Sa suzama u očima je upitao: Znate li vi koliko je to novaca? Otkud to nama? Kako to platiti? 

Mila je oboljela prije godinu dana od akutne mijeloične megakariotične leukemije. Liječnici u Hrvatskoj cijelo vrijeme djevojčicu liječe, i roditelji su im iznimno zahvalni na svemu, ali smatraju da u Americi Mila ima više šanse  - tamo, naime, postoji eksperimentalna terapija koje ovdje nema.

"Nisu mi još poslali plan terapije ni tretmana, tako da ne znamo još što bi točno radili. Razgovarali smo da bi je kemoterapijom i eksperimentalnom terapijom doveli do remisije, a zatim bi išla na transplantaciju. Čekamo da se jave s cijelim planom liječenja i tad ćemo znati više",  kratko nam je rekao tihim glasom curičin otac Marin Rončević.

Možda te zanima... Nazire li se pobjeda nad dječjom leukemijom? Ugledni znanstvenik ima odgovor Vrtić

Iznos je više nego duplo veći od očekivanog

On i supruga su se šokirali iznosom koji je stigao iz bolnice. Mislili su da će biti do milijun dolara, no samo prije nekoliko sati nada se urušila kao kula od karata jer je iznos i više nego duplo veći.

"Kako da tražim taj novac? Kako da dobre ljude to tražim? Možda zbog mene i moje obitelji neki neće imati meso za ručak ili neće imati uopće ručak. Ne znam kako dalje, ne znam što učiniti.  S jedne strane, to je moje dijete, ja bi za nju odmah umro, a druge strane, možda taj novac može spasiti stotinu druge bolesne djece. Je l' me razumijete? Je l' shvaćate u kojoj smo se životnoj nepravdi našli? Kako to nekome objasniti. To je moje dijete koje umire.", zavapio je Milin tata dok je grcao od plača.

Robert Hudinčec Možda te zanima... 'Naša curica pobijedila je tumor' Roditelji

U pozadini, iza telefonske slušalice, čuo se veseli cvrkut Miline starije seke Petre (4) potpuno nesvjesne što se događa u njezinoj obitelji. Mama Sanja i tata se mijenjaju po smjenama u bolnici kako bi bili stalno uz svog anđela, a kod kuće skupljaju snage kako bi Petri omogućili veselo djetinjstvo i 'normalne' dane. U posljednjih nekoliko dana ovi hrabri roditelji odriču se cijele svoje imovine, rasprodaju kuću, roditelji vikendicu, novac im uplaćuju prijatelji  i poznanici, sve u nadi kako će biti dovoljno da spas njihove mlađe kćeri.

Pomozite ako možete

24sata u koordinaciji s drugim medijima, apelira na sve koji mogu da pomognu obitelji. Ako želite pomoći, novac možete uplatiti na račun: HR3641330063110002644 u Banci Kovanica Varaždin na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”. Za plaćanja iz inozemstva BIC/SWIFT je SKOVHR22.    

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.