Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. travnja 2019.

Mama na fotografiji u oku djevojčice primijetila sjaj - radilo se o raku oka!

Foto: Instagram stbaldricks
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je na fotografiji svoje kćeri primijetila neobičan odsjaj u njezinom oku, zbog brige je posjetila liječnika. Pokazalo se da je riječ bila o karcinomu oka, a odluka koju je liječnik donio djevojčici je promijenila život

Majka iz Oregona, Elly Smith, upozorila je na važnost posjete liječniku čak i zbog najmanje zabrinutosti i naizgled uobičajene situacije poput sjaja u oku koji je moguće primijetiti na fotografiji. Naime, Smith je promatranjem fotografije svoje dvogodišnje kćeri Gracie primijetila nešto neobično.

U njezinom je oku bio bijeli sjaj u obliku kruga koji je majku zabrinuo i zbog kojeg je posjetila liječnika, a briga se pokazala opravdanom. Pokazalo se da je Gracieno desno oko zahvatio rak.

im Možda te zanima... Pedijatar vidio sliku bebe na društvenoj mreži i upozorio tatu na ove simptome Beba

Retinoblastom - najčešći oblik raka oka kod djece

"Znala sam da nešto nije u redu s Gracie jer joj je oko sjajilo pa je izgledalo kao da ima lijeno oko. Dogovorila sam joj pregled isti dan kad sam primijetila pa nas je njezin doktor uputio okulistu. Mogla sam na njemu vidjeti da nešto nije u redu", objasnila je Elly Smith. Bilo je to u svibnju 2016. kad su liječnici pronašli čak deset tumora u Gracienom oku i dijagnosticirali joj retinoblastom. Ova se vrsta raka pojavljuje u mrežnici oka i najčešći je oblik koji se pojavljuje među djecom, potvrdilo je Američko društvo za istraživanje raka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Retinoblastoma is a rare form of cancer. It is the most common primary malignant intraocular cancer in children, and it is almost exclusively found in young children before the age of 5. Retinoblastoma is often curable when it is diagnosed early. To raise awareness for retinoblastoma worldwide and support early detection, the German Childrens’ Eye Cancer Foundation: KAKS’ has launched a succesful awareness campaign under the title SEE THE LIGHT – HEINE is happy to support this Initiative ! Retionblastoma can be diagnosed with a simple eye exam using an ophthalmoscope or a medical penlight to look through the pupil. The most common and obvious sign of retinoblastoma is an abnormal appearance of the retina (leukocoria) - a white eye! ⠀⠀ #heine #heineoptotechnik #leukocoria #newborn #retinoblastoma #pediatrician #kinderarzt #pediatricnurse #retinoblastomaawareness #newbornscreening #redreflex

A post shared by HEINE OPTOTECHNIK (@heineoptotechnik) on

Ako se tumori ne liječe, oni se u oku povećavaju i uzrokuju daljnje metastaziranje, pritisak u oku ili glaukom te razne druge simptome. Odluka koju je za Gracie donio specijalist očne bolnice u Philadelphiji bila je da se njezino oko hitno ukloni i s vremenom zamijeni očnom protezom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by St. Baldrick's Foundation (@stbaldricks) on

Najteži je dio bio objasniti to tako maloj djevojčici. Gracie je na operaciji vađenja oka bila mjesec dana nakon postavljene dijagnoze, a dva tjedna kasnije počela je s kemoterapijom. "Prva dva mjeseca bila su joj jako teška. Osjećala je mučnine i slabost. Kasnije smo pronašli doktora koji nam je propisao vitaminske terapije", objasnila je Elly Smith za Mirror.

Možda te zanima... Mamino upozorenje: Beba skoro umrla od herpesa zbog poljupca Beba

Tri mjeseca nakon operacije dobila je i svoju očnu protezu. "Gracie je u redu. Otporna je. Prilikom izrade oka možeš sam izabrati što će biti na njegovom vrhu, kako bi znao gdje je gornji dio, a Gracie je izabrala konjića", rekla je njezina majka za Fox News.

Možda te zanima... 'Tihi ubojica u domu': Mama simptome kod djeteta zamijenila za gripu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.