Roditelji Tatina zona 23. prosinca 2014.

'Naša curica pobijedila je tumor'

Robert Hudinčec
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Predsjednik udruge NINA Robert Hudinčec, čijoj je kćeri Nini prije pet godina dijagnosticiran tumor, kaže da mu je najteže bilo gledati svoju djevojčicu kako prolazi kroz mukotrpne preglede i liječenja, a prisjetio se i trenutka u kojem je shvatio da je to malo biće toliko hrabrije od njega i supruge

Osmogodišnja Nina Hudinčec iz Koprivnice danas je zdrava i sretna djevojčica koja pohađa drugi razred osnovne škole i uživa u plesanju u plesnoj skupini 'Jump', s kojom je već osvojila mnoga priznanja i medalje. Ne bi se reklo da je iza nje teška bolest poput tumora, no ona to potvđuje svojim angažmanom u udruzi kojoj je cilj pomoći djeci s malignim bolestima i njihovim roditeljima. 

Nina | Author: www.udruga-nina.hr Foto: www.udruga-nina.hr

Udrugu NINA osnovali su Ninini roditelji 2013. godine, a Ninin tata Robert Hudinčec, predsjednik udruge, ispričao nam je što je sve tomu prethodilo. Sve je započelo 2009., kad je Nina imala tri i pol godine, baš u vrijeme kada je Robert otišao u Indiju na liječenje multiple skleroze, koja ga prati već devet godina.

"Otprilike dva tjedna od mog odlaska u Indiju, Nini je počelo oticati desno oko, što su liječnici pripisivali raznim alergijama. Nakon što propisana terapija antibioticima nije dala nikakve rezultate, te se Nini oko već potpuno zatvorilo, došlo je vrijeme za ozbiljnije pretrage. Kad je supruga Valentina s Ninom otišla u Zagreb na pretrage, ja sam prekinuo liječenje i hitno krenuo natrag put Hrvatske. Nini je napravljena biopsija, nakon koje je stigla i dijagnoza koja nas je totalno šokirala. Tumor, točnije eozinofilni granulom desne orbite. Šok, nevjerica, suze, bijes... sve se to izmjenjivalo u nama", priča Robert.

Mukotrpno, ali uspješno liječenje

Nakon prvotnog šoka i traženja svih mogućih informacija o bolesti, počelo je Ninino liječenje. "To je tumor koji napada kosti, a u Nininom slučaju radilo se o samo jednom žarištu u tijelu. Zato su prognoze bile jako dobre, jer ako postoji više žarišta, smrtnost je nažalost viša od 80 posto", objašnjava Robert. Dobre prognoze ohrabrile su roditelje, no za Ninu, koja je tada imala tri i pol godine, liječenje kamoterapijom na početku je bilo vrlo teško i uznemirujuće

"Dijete iz svoje svakodnevnice uđe u jedan sasvim drugi svijet, ali zahvaljujući ljubaznim i susretljivim sestrama, tetama u dnevnoj bolnici i našoj doktorici, profesorici Stepan, koja nam je uvijek bila na raspolaganju, liječenje nam je bilo uvelike olakšano", kaže Robert.

Robert Hudinčec i Nina | Author: Nina Đurđević/PIXSELL Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Najteže mu je, priznaje, bilo gledati svoju djevojčicu kako mora prolaziti sve te mukotrpne preglede i liječenja, a prisjetio se i trenutka u kojem je shvatio da je to malo biće toliko hrabrije od njega i supruge, svojih roditelja, koji bi trebali tada za nju biti jaki.

"Nakon dva ciklusa kemoterapija nalazi su bili skoro pa savršeni i Ninin 'Gric i Grec' je bio skoro nevidljiv te je profesorica Stepan odlučila da daljnje terapije nisu potrebne. Sve što trenutno radimo su redovne kontrole svaka 3-4 mjeseca", kaže s olakšanjem tata Robert.

Nina je postala 'šefica' udruge

Kako su ih ljudi koji su znali njihovu priču sve češće zvali i tražili savjete za svoje bolesno dijete, Ninini roditelji odlučili su osnovati udrugu. "Pomislili smo zašto ne pomoći ako možemo i tako je nastala udruga NINA. Naravno da se naša Nina odmah prometnula u glavnu i, moram reći, vrlo strogu šeficu.

Robert Hudinčec | Author: Nina Đurđević/PIXSELL Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

A sam koncept je jednostavan. Pokušavamo pomoći svima koji nas kontaktiraju, neovisno o tome kakva im pomoć treba. Udruga je registrirana kao udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, ali teško je odbiti nekoga tko, primjerice, traži pomoć za dijete koje jedino u Hrvatskoj boluje od Parry Romberg sindroma, kao što je to slučaj s našom sugrađankom Marijetom.

Financiramo se putem donacija i putem prodaje majica s našim logom, koje prodajemo uz pomoć našeg partnera, tvrtke Apel iz Koprivnice", kaže Robert Hudinčec te poziva sve koji se žele uključiti u njihovu akciju da posjete stranicu www.udruga-nina.hr te 
prate aktivnosti na Facebook stranici udruge.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.