Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. svibnja 2020.

Zašto dijete ima neugodan zadah?

dječak beba usta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koji su sve mogući razlozi neugodnog zadaha kod djeteta osim nepravilne higijene usne šupljine i zubi, odgovara pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš

Kod djeteta u zadnje vrijeme osjetim vrlo neugodan zadah iz usta, radi se o djetetu starom 16 mjeseci. Do sada nije imalo nikakvih zdravstvenih poteškoća, uredno provodimo higijenu zubi i usne šupljine te pazimo na prehranu. Trebamo li nešto poduzeti? 

U slučaju da se kod djeteta od 16 mjeseci pojavi neugodan zadah iz ustiju ne treba odmah trčati doktoru ako je dijete dobrog općeg stanja i ne pokazuje druge znakove bolesti.

Perzistira li takvo stanje par dana preporučujem potražiti stručni savjet. Uzrok može biti infekcija gornjih dišnih puteva, povećani treći krajnik, a postoji i mogućnost stranog tijela u nosu. Za postavljanje dijagnoze potreban je pregled pedijatra, eventualno uzimanje brisa ždrijela i nosa.

grlo Možda te zanima... Kako prepoznati problem s trećom mandulom? Vrtić

Ako dijete ima povećani treći krajnik, diše na usta pa se sluznica dišnih puteva suši. Uslijed toga nastali manjak sline uzrokuje otežano čišćenje usne šupljine i uklanjanje odumrlih stanica čijim nakupljanjem na jeziku, obrazima i desnima nastaje neugodan zadah. Mala djeca često stave neprimjetno neko strano tijelo u nosić (grah, kamenčić, dio igračke) što treba imati na umu i otkloniti kao mogućnost.

Zadah može biti uzrokovan povratom želučane kiseline iz želuca što može biti povezano s vrstom namirnica koje dijete konzumira. Kod veće djece treba izbjegavati začinjena i ljuta jela, salame. Za regulaciju crijevne flore mogu se koristiti razni probiotici prema preporuci ordinariusa. Higijena usne šupljine i zubi svakako doprinose nastanku ili izostanku zadaha što svakako treba imati na umu te od najranije dobi razvijati kod djeteta zdrave navike pranja zubi, izbjegavanje slatkiša, gaziranih pića i redovite kontrole kod stomatologa.

beba pranje zubiju četkica Možda te zanima... Kako spriječiti pojavu karijesa? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.