Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. kolovoza 2019.

Komarci, pčele, ose, ježinci: Ljetne opasnosti u prirodi i na moru

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bismo rizike ljetnih odlazaka u prirodu (plaža, šume, jezera, planine) sveli na najmanju moguću mjeru, trebamo se pridržavati nekih jednostavnih mjera opreza

Ubod pčele ili ose

Ubod pčele ili ose izaziva, u pravilu, lokalnu reakciju u sljedeća 24 sata. Najopasniji su ubodi u usnoj šupljini ili na dobro prokrvljenim mjestima na tijelu (glava, vrat). Smanji mogućnost uboda izbjegavajući odjeću žarkih, pastelnih boja, uporabu kozmetike ili parfema cvjetnih mirisa. Miris hrane privlači kukce, posebno ose, pa treba pripaziti kad kuhaš ili jedeš na otvorenom. Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac. Žalac odmah treba izvaditi, a u slučaju jačih lokalnih ili alergijskih reakcija treba potražiti pomoć liječnika.

ubod insekta, mazanje kremom Možda te zanima... Ubodi insekata - neugodna strana ljeta Vrtić

Komarci

Sljedeći na redu su komarci, koji su jedna od opasnijih grupa insekata jer su u mnogim krajevima svijeta prenosioci različitih zaraznih bolesti. Reakcije na ubod komarca su uglavnom lokalne - svrbež, crvenilo kože i oteklina u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana. Ukoliko primijetiš snažniju lokalnu reakciju, ili ukoliko je riječ o višestrukim ubodima, potraži pomoć liječnika.

Opasnosti koje vrebaju u morskim plićacima

Opasnosti ljeti vrebaju i u vodi, odnosno u moru. Morski pauci i ježevi imaju otrovne bodlje. Ukoliko dođe do uboda, najbolje je bodlje ne odstranjivati, već to treba prepustiti medicinskom osoblju. Osim njih, neugodnosti u moru mogu izazvati i meduze, koje pri kontaktu s ljudskom kožom izazivaju crvenilo, peckanje i oteklinu.

plaža more dječak ljeto Možda te zanima... Kako pomoći djetetu opeku li ga meduza, vlasulja ili ubode insekt? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.