Beba Zdravlje i njega bebe 16. prosinca 2016.

Kako kod djece nastaje karijes?

dijete, pranje zubi
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne dopuštajte djetetu da spava uz bočicu mlijeka ili soka. Kada dijete zaspi smanji se protok sline i prirodno ispiranje zubi. Zaslađene tvari okružuju zube, plak i bakterije oštećuju caklinu i dolazi do ozbiljnog kvarenja zubi

Dječji stomatolozi koji proučavaju učinke dojenja na razvoj usne šupljine vjeruju da jedan od najkorisnijih utjecaja na zdravlje zubi i poravnanje čeljusti ima dojka u djetetovim ustima što je duže moguće. Čini se da jedinstveni pokreti kod sisanja prilikom dojenja pomažu u prevenciji malokluzije.

Stomatolozi danas preporučuju čišćenje desni gazom kako bi se odstranio plak, koji se javlja otprilike kada i izbijaju prvi zubi, obično između šestog i devetog mjeseca života. Negdje oko prvog rođendana kupite djetetu četkicu za zube i igrajte se četkanja s jedne strane zubi na drugu. Prostor između zubi se puno učinkovitije čisti četkicom za zube nego gazom na majčinom prstu. Ne zaboravite nekoliko puta nježno četkicom prijeći i preko jezika, na kojemu se kriju iste bakterije kao i na desnima.

Bebine zubiće čistite gazom

Kako potaknuti dijete na suradnju?

Dijete će bolje prihvatiti četkicu ako mu dopustite da je drži dok mu čistite zube. Najbolji su izgledi da dijete surađuje s vama prilikom pranja zubi je ako kao četkicu koristite prst omotan vlažnom gazom. Gaza djeluje i kod starijeg djeteta koje vam ne dopušta pranje četkicom. Djeca se najčešće bune kod pranja stražnjih zubi jer se boje gušenja, pa počnite s prednjim zubima i polako napredujte prema kutnjacima.

karijes zubi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prilikom početka pranja zubi pasta nije nužna. Kasnije, ako želite, dostatna će biti količina zubne paste jednaka polovici zrna graška. Stomatolozi upozoravaju da nije dobro djetetu dopustiti da guta previše paste koja sadržava fluor. Odaberite kratku četkicu s dva reda vlakana na maloj glavi. Kad se vlakna izviju promijenite četkicu.

Naučite dijete kako prati zube

Hrana koja uzrokuje karijes

Izbjegavajte ljepljive namirnice i davanje zaslađene gotove hrane, lizalice, karamele, tvrde bombone koji se lijepe za zube i uz njih borave dovoljno dugo da bakterije dospiju na caklinu. Kvarenje zuba počinje stvaranjem plaka - ljepljivih naslaga na zubima u kojima se nalaze bakterije koje potiču kvarenje zubi. Bakterije i plak reagiraju sa šećerom iz hrane i stvaraju kiselinu koja kvari zube. Što više ima plaka, zubi će se više kvariti. Prema tome, cilj je higijene zubi, sprječavanje stvaranja plaka učestalim čišćenjem, i držanje šećera podalje od plaka kroz unos zdrave prehrane.

Utjecaj bočice i noćnog dojenja

Ne dopuštajte djetetu da spava uz bočicu mlijeka ili soka. Kada dijete zaspi smanji se protok sline i prirodno ispiranje zubi. Zaslađene tvari okružuju zube, plak i bakterije oštećuju caklinu i dolazi do ozbiljnog kvarenja zubi. Ako dijete dobiva bočicu tijekom noći pobrinite se da mu odmah nakon buđenja dobro operete zube.

Karijes mliječnih zuba pogađa i dojenu djecu, ali zaštita u majčinom mlijeku zaslužna je za to da se ono u ustima može tolerirati pa se zubi češće kvare u dojenčadi koja pije adaptirano mlijeko ili sokove. Noćno dojenje samo neznatno pridonosi kvarenju zubi. U mnogo slučajeva do kvarenja bi došlo bez obzira na noćno dojenje. Uzimajući u obzir svu korist dugotrajnog dojenja za opće zdravlje, zdravlje zubi i emocionalni razvoj, mudar pristup očuvanju zdravlja zubi su česti posjeti zubaru, kao i čišćenje zubi nakon dojenja.

Noćni podoji: da ili ne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.