Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. prosinca 2018.

Sepsa - opasno stanje koje se često prekasno prepoznaje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš objasnila nam je što uzrokuje sepsu, tko je sve podložan ovoj, često po život opasnoj komplikaciji infekcije te koja je najbolja obrana od bolesti

Nakon što je devetogodišnji dječak iz Metkovića preminuo od sepse, s pedijatricom Mirjanom Kolarek Karakaš razgovarali smo o streptokoku te sepsi - sistemskoj upali cijelog organizma. 

"Streptokok je bakterija rasprostranjena oko nas. Postoji više vrsta i skupina, manje ili više opasnih po naše zdravlje i zdravlje naše djece", objašnjava pedijatrica te dodaje kako je streptokok skupine A potencijalno najopasniji te može izazvati upalu ždrijela, mandula, upalu pluća, šarlah, reumatsku groznicu, infekciju kože, a u težim slučajevima može pokrenuti autoimunu reakciju u kojoj tijelo napada vlastito tkivo i organe. Liječi se antibiotikom.

Streptokok se prenosi zrakom i dodirom, kašljanjem, kihanjem pa i govorom, dodirom predmeta na kojem je ostala bakterija, a sama inkubacija traje 2-5 dana.

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

Sepsi najpodložnija mala djeca, kronični bolesnici i osobe slabijeg imuniteta

Mirjana Kolarek Karakaš | Author: Marko Jurinec/PIXSELL Foto: Marko Jurinec/PIXSELL Kod kroničnih bolesnika, male djece, osoba slabijeg imuniteta, organizma već oslabljenog nekom drugom bolešću, može se razviti sepsa.

"Sepsa je sistemska upala cijelog organizma uz oštećenje tkiva i organa, stanje kada imunološki sustav nije u stanju kontrolirati infekciju te se ona proširi cijelim organizmom." Pedijatrica ističe kako je pojavljivanje sepse u svijetu sve češće zbog širenja rezistencije na antibiotike, a sve iz razloga što se antibiotici sve više propisuju i koriste.

Mame se zbog hrvatskog zdravstva boje za svoju djecu

Opći simptomi na koje treba obratiti pozornost

Simptomi sepse, posebno u samom početku, često su zamijenjeni nekim drugim bolestima jer su vrlo općeniti, ali važno je spomenuti kako uvijek nastaju kao posljedica teške infekcije.

Klinička slika ovisi od organa koji je zahvaćen upalom. Međutim, prisutni su neki opći simptomi upale koji se odnose na infekciju streptokokom, a na koje treba obratiti pozornost:

  • malaksalost
  • grlobolja
  • povišena temperatura iznad 38 stupnjeva
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijete nema apetita niti volju za igrom

Iako bilo koji tip infekcije može dovesti do sepse, najčešći tipovi su:

  • upala pluća
  • infekcije trbuha
  • infekcije bubrega
  • infekcije krvotoka

Kada se sepsa razvije, najčešći simptomi su tresavica, zimica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. Kad su u pitanju djeca, istovremeno odbijanje hrane, konvulzije, povraćanje, osjećaj hladnoće i dezorijentiranost također mogu upućivati na sepsu. 

Najbolja obrana je dobar imunološki sustav

"Teško je dati neki univerzalni savjet kako spriječiti nastanak bolesti, ali savjetujem što kraći boravak u zatvorenim prostorima s mnoštvom ljudi, ne posjećivati s djecom velike trgovačke centre, igraonice. Više vremena provodite s djetetom vani na zraku, ali djecu treba dobro utopliti i nemojte ostajati predugo, što ovisi o dobi djeteta", objašnjava pedijatrica Kolarek Karakaš.

Dodaje kako su kolektivi veliki izvor zaraze i ako je ikako moguće, za vrijeme češćih pobolijevanja u grupi, pedijatrica savjetuje roditeljima da ostave dijete kod kuće makar ono bilo i zdravo, naravno uz uvjet da ga ima tko čuvati. 

beba doktor Možda te zanima... Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku! Vrtić

Što se tiče obrane od same bolesti, najbolja obrana je, naravno, dobar imunološki sustav. Pedijatrica ističe kako hrana koju dijete jede mora biti raznovrsna uz zastupljenost namirnica koje zadovoljavaju potrebe za vitaminima i mineralima, a posebnu pažnju treba skrenuti i prema dovoljnom unosu željeza jer je slabokrvno dijete sklonije infekciji. "Ako vam se najavljuju gosti, a u kući imate malo dijete, upozorite ih da ne dolaze u posjetu s bolesnom djecom ili ako su i sami bolesni", zaključuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.