Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. srpnja 2020.

Borili su se 20 godina da se djeca ne odvajaju od roditelja u bolnicama

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Reakcija Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ na odluku Ministarstva zdravstva o 15 minuta posjete djeci na liječenju u bolnicama u epidemiološki nepovoljnim situacijama

Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od koronavirusa, ta su postignuća nacionalne akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece“, poručio je Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u kojem sudjeluju predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Unatoč podršci koje je Ministarstvo zdravstva pružalo akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ zaključno s 2019. godinom, dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, svojom je najnovijom odlukom, nažalost, zaustavilo. Odluka o dopuštanju posjeta roditeljima u bolnicama u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku na 15 minuta dnevno u suprotnosti je s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova „Bolnica/Bolnički odjel - prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Možda te zanima... Roditelje zgrozila vijest o posjetima u bolnici! Pravobraniteljica: Pravo djeteta da je roditelj uz njega temeljno je dječje pravo Vrtić

Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ poziva Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece. Također, podsjećamo da redovne posjete roditelja dokazano smanjuju patnju i stresu djece koja su na liječenju u bolnicama te pospješuju sam tijek liječenja.

Svi članovi Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ izražavaju potporu roditeljima koji traže promjenu odluke o posjetima roditelja djeci u epidemiološki nepovoljnim situacijama.

O akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” su 1999. godine pokrenuli Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara (organizatori Akcije) s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ za djecu. Ideja bolnice prilagođene djeci zasnovana je na pravima djeteta navedenim u Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i potvrđena u Europskoj povelji o djeci u bolnici. Akcija je uvrštena u “Nacionalnu strategiju za prava djeteta u RH za razdoblje od 2014.-2020. godine”, a imala je i podršku Ministarstva zdravstva od svog početka. Akcija se provodi u 39 bolnica širom Hrvatske.

Možda te zanima... 'Nema goreg osjećaja nego vidjeti da tvoje dijete boli': Dvije poznate mame objavile potresna iskustva Roditelji

Trajni je cilj Akcije, promicanjem i primjenom suvremenih metoda i načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece, prevenirati kratkoročne i dugoročne posljedice hospitalizacije na zdravlje u djetinjstvu i odrasloj dobi. U proteklom razdoblju ostvareni su značajni pomaci u promicanju prava djece kao bolesnika, holističkom pristupu bolesnom djetetu, smanjivanju boli te primjeni suvremenih medicinskih standarda i protokola u liječenju djece, ispunjavanju dijela njihova vremena igrom, društveno-zabavnim i edukativnim sadržajima. Sve je više igraonica i škola u bolnicama, kulturno-zabavnih sadržaja i aktivnosti koje sama djeca odabiru i u njima sudjeluju. Osim što je tisućama hospitalizirane djece na taj način donijela radosne trenutke, Akcija je i širom je otvorila vrata bolnica njihovim roditeljima i bliskim osobama. Omogućila je roditeljima sudjelovanje u njezi i liječenju djeteta, ojačala je komunikaciju i partnerstvo između bolničkog osoblja, roditelja i djeteta. Bolnički prostori uređeni su i oplemenjeni tako da stvaraju prijateljsko ozračje prema bolesnoj djeci.

Više informacija o akciji potražite na službenoj web stranici.

bolnica Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za boravak u bolnici? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.