Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. veljače 2023.

Ovih 7 dijelova tijela tvoje dijete ne bi smjelo dodirivati

Foto: Freepik ; 7 dijelova tijela koje tvoje dijete ne bi smjelo dodirivati
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svoje dijete stalno učite kako da bude sigurno i na što treba paziti - kako prijeći ulicu, koju hranu izbjegavati, itd. Jedan važan aspekt koji ste skloni zanemariti su dijelovi tijela koje ne bi smjeli dirati.

Mala djeca često su bolesna. Ponekad je to viroza, a nekad i bolovi u trbuhu.  Odlasci liječniku postaju česti, a možda bi trebalo razmisliti o boljoj provjeri djetetove higijene.

Znaš li da tvoje dijete treba biti oprezno dok rukama dodiruje različite dijelove tijela? Nečiste ruke mogu lako dovesti do infekcija, a zatim i bolesti. I djeca ne promisle dvaput prije nego prstima počešu različite dijelove tijela. Zapravo, dodirivanjem određenih dijelova tijela dijete ima veću vjerojatnost širenja određenih infekcija.

Jednostavne svakodnevne stvari poput grickanja noktiju ili dodirivanja lica nečistim prstima mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.

"Čak i nakon pravilnog pranja, ruke i prsti se brzo ponovno kontaminiraju iz okoline", kaže Kelly Reynolds, Ph.D., izvanredna profesorica na Zuckerman College of Public Health na Sveučilištu Arizona.

Tjelesna higijena vitalna je lekcija koju djecu treba podučavati od rane dobi ili bi moglo biti prekasno.

Evo koje dijelove tijela tvoje dijete treba izbjegavati dodirivati.

Rotavirus Možda te zanima... Rotavirus: Kako spriječiti infekciju i što kada ga dijete dobije? Vrtić

1. Uho  (unutarnje uho)

Dijete nikada ne bi smjelo gurati svoje prste ili bilo što drugo, uključujući i slušalice, u uši. Tko može unijeti bakterije u to područje ili bi se tanka koža koja oblaže ušni kanal mogla razderati. Ako sumnjaš da tvoje dijete ima naslage voska, savjetuje se da odete kod otorinolaringologa umjesto da se sami pokušavate to riješiti.

Djeca često uz pomoć pamučnih štapića ili bilo kojeg oštrog predmeta uklone prljavštinu s unutarnjeg dijela uha. Ovo se ne preporučuje. Ovo nije samo prljava navika, već je i vrlo opasna. Osim što uzrokuje infekciju uha, vaše dijete također može patiti od gubitka sluha.

2. Lice (izbjegavanje dodirivanja ranica na koži ili prištića)

Voda za pranje lica, maramice za lice, kreme za lice popularne su s razlogom. Prema vodećoj web stranici, ruke vašeg djeteta mogu sadržavati brojne bakterije, viruse i alergene koji mogu oštetiti kožu lica. Ako dijete pokuša počešati lice ili iskopati prištić, to može dovesti do daljnje infekcije. Osim toga, prsti često sadrže ulje i klice koje mogu začepiti pore što dovodi do izbijanja mrlja i tragova.

3. Nos (Kopanje nosa)

Jedna prljava navika kojoj se djeca prepuštaju je kopanje nosa. S ovom navikom treba odmah prestati. Nos je vrlo osjetljiv dio ljudskog tijela i treba ga ostaviti na miru. U nosnoj šupljini postoje brojne prirodne i zdrave bakterije. Kada djeca guraju prste u nos, unose različite bakterije, koje mogu preuzeti dobre bakterije i uzrokovati zdravstvene probleme.

Prema studiji iz 2006. o pacijentima koji boluju od uha, nosa i grla, objavljenoj u časopisu 'Infection Control and Hospital Epidemiology', otkriveno je da su oni koji kopaju nos ranjiviji i da mogu nositi loše bakterije u nosu. Dok kopa nos, dijete noktima može ogrebati unutrašnjost nosa što može dovesti do krvarenja. Osim toga, kopanje nosa definitivno nije dobar bonton. To se može pretvoriti u naviku, što može dovesti do neugodnosti na javnim mjestima.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Usta (unutrašnjost usta)

Djeca često koriste ruke kako bi stavljala prljave stvari u usta jer su znatiželjna i uče nove stvari svaki dan, mogli bi samo staviti kamen u usta ili otpali komad slatkiša. Ovo je vrlo loša navika.

Prema studiji, objavljenoj u 'Journal of Applied Microbiology', trećina klica u ustima prenosi se s prstiju. Djeca diraju sve i svašta, poput kvaka, slavine i ključeva. Zatim stavljaju prste koji imaju bakterije u usta, što rezultira bolešću.

5. Oči (unutrašnjost očiju)

Oči su prozor u svijet i ni pod koju cijenu ih ne treba dirati bez odgovarajućih mjera opreza, osim ako je potrebno. Ako dijete želi ukloniti prašinu s očiju, može ga lagano poprskati vodom. No, kada djeca redovito dodiruju oči rukama, unose klice i riskiraju unošenje prljavštine koja može izazvati iritaciju, pa čak i ogrebotine na osjetljivoj rožnici.

Naučite svoje dijete da se odupre porivu da protrlja oči i ako ih mora dotaknuti, pobrinite se da su mu ruke temeljito oprane prije nego što to učine.

6. Nokti (unutrašnjost noktiju)

Dio ispod noktiju sadrži mnogo prljavštine, uključujući bakterije i klice. Djeca obično zubima uklanjaju prljavštinu koja dovodi do infekcije i bolesti. Naučite svoju djecu da redovito podrezuju nokte i peru ruke sapunom i vodom. Kod djece treba obeshrabriti bilo kakve navike 'čačkanja' noktiju.

Dobra higijena neophodna je kako bi tvoj mališan ostao zdrav i siguran od bolesti. 

7. Guza (češkanje po guzici)

Guza je dio tijela koji bi djeca trebala izbjegavati dodirivati rukama osim prilikom pranja i brisanja. Ovaj dio sadrži bakterije koje bi mogle biti štetne jer bi se mogle proširiti preko ruku tvojeg djeteta na druge dijelove njegova tijela uzrokujući infekciju i bolest.

Važno je objasniti djeci da određene dijelove tijela treba ostaviti na miru radi njihovog dobrog zdravlja.

ruke dijete pranje Možda te zanima... Trikovi pomoću kojih ćeš dijete naučiti pravilno prati ruke Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.