Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 27. siječnja 2021.

Mali vodič: Kako najlakše odrezati bebine noktiće?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge bebe se rađaju s već velikim, izraslim noktima. Pročitaj na koji način ih treba rezati i koliko često

Bojiš se razati bebine noktiće? Mnogi roditelji se boje kako ne bi slučajno odrezali i dio bebinog prstića. U početku, kod novorođenčeta, nokti su toliko tanki da ih možeš samo pažljivo otkinuti sa svojim noktima. Kasnije ćeš barem jednom tjedno morati podrezivati nokte na rukama.

"Bebini nokti rastu jako brzo i imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije", objašnjava Joyce Teng, pedijatrijska dermatologinja sa Stanforda. "Ako im ne odrežeš nokte, mogu se ozlijediti i ogrebati lice."  Nokti na nogama sporije rastu pa ih nećeš morati tako često rezati.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Škarice ili grickalica?

Nemoj rezati nokte s grickalicom ili škaricama koje koriste odrasli članovi obitelji. U početku možeš koristiti rašpice za bebe i tako održavati glatkoću. Kad nokti narastu, ipak ćeš morati uzeti škare u ruke. Preporučljivo je kupiti posebne škarice za djecu koje imaju zaobljene vrhove pa tako smanjuju mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne. Jedina teškoća na koju ćeš naići je kako postići da dijete bude mirno dok mu režeš nokte. Neki roditelji lakše završe zadatak uz pomoć partnera: jedna osoba drži dijete da se ne bi vrpoljilo, dok drugi podrezuje nokte. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako rezati nokte na rukama, a kako na nogama?

Kad režeš nokte na rukama, stisni vrhove prstića prema gore kako ne bi slučajno zarezala kožu. Zatim reži dio po dio: od lijevog ugla ravno do desnog ugla nokta. Rašpicom možeš popraviti nepravilnosti

U popularnom vodiču za roditelje "Što očekivati prve godine" kažu: "Da biste pri podrezivanju noktiju izbjegli zahvaćanje kože, pritisnite vršak prsta dolje te odmičite kožu dok režete. Međutim, čak i uz tu mjeru predostrožnosti, katkad biste mogli zahvatiti kožu i izazvati krvarenje - što većina majki učini barem jednom. Ukoliko se to dogodi, pritisnite prstić komadićem sterilne gaze sve dok krvarenje ne prestane; flaster vjerojatno neće biti potreban."

Kad režeš noktiće na bebinim nogama, reži ravnom linijom bez diranja rubova. Ako rub previše odrežete, može doći do pojave zanoktice, koja nije nimalo ugodna za bebu. Zapamti da nokti na nožnim prstima rastu sporije i dovoljno ih je rezati samo jednom do dvaput mjesečno.

beba, rezanje nokti Možda te zanima... Škarice ili grickalica za rezanje bebinih noktića? Beba

Donosimo ti savjete kako izbjeći stres tijekom rezanja noktiju kod beba, a i veće djece.

1. Odvuci im pažnju

Kakve škarice? Pogledaj ovaj autić! Poput mnogih sličnih situacija s malom djecom, odvući djetetu pažnju na nešto drugo je često jedno rješenje. Samo budi jako brza jer će uskoro primijetiti da ne mogu koristiti jednu ruku ili nogu.

2. Nokte reži dok beba spava

Za bebe bi ovo mogao biti najjednostavniji način, a može poslužiti i kod veće djece - najbitnije je da budu u dubokom snu. Prvo provjeri diše li duboko. Ako imaš sreće, beba će prespavati cijeli proces rezanja noktiju. 

3. Potraži pomoć

Drugi roditelj ili netko iz obitelji može ti pomoći jer teško je rezati nokte djetetu koje se vrpolji ili negoduje. Druga osoba može odvući djetetovu pažnju na nešto drugo ili ga pridržati.

4. Koristi škarice za djecu

Kupi posebne škarice za djecu koje imaju zaobljene vrhove pa ćeš tako smanjiti mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne

5. Podmiti ih

Naravno, svakom roditelju je poznata ova metoda. Probala si sve i dalje je nemoguće da svog mališana smiriš tijekom tih minuta kada trebaš napraviti manikuru njihovih noktiju. Jedino što ti preostaje je da im ponudiš nešto što vole i brzo riješiš situaciju.

Možda te zanima... VIDEO: Kako pravilno kupati novorođenče i održavati higijenu spolovila? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.