Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. kolovoza 2022.

5 stvari koje bi mame trebale znati o infekcijama uha

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj sve o infekciji uha - od poznavanja razlike između simptoma infekcije bebinog uha u odnosu na zubobolju do razumijevanja zašto puknuti bubnjić uha nije tako zastrašujuć koliko zvuči

Ako sumnjaš da ti dijete ima upalu uha, postoji velika vjerojatnost da si u pravu. Istraživanja pokazuju da će više od 80 posto djece imati dijagnozu barem jedne infekcije srednjeg uha (akutni otitis media) prije trećeg rođendana.

Iako se učestalost infekcija uha smanjila u posljednjem desetljeću, dijelom zahvaljujući pneumokoknom cjepivu, zbog upale uha sve godine završi oko 16 milijuna djece pedijatru. Djeca mlađa od 2 godine posebno su ranjiva jer se njihov imunološki sustav još uvijek razvija, a njihova Eustahijeva cijev - prolaz u svakom uhu koji ispušta tekućinu iz srednjeg uha u stražnji dio grla - je uža i položenija. 

cijepljenje Možda te zanima... Doktorica mi je preporučila cijepljenje protiv pneumokoka Vrtić

"Kad dijete prehladi, malene cijevi mogu nateći i spriječiti da tekućina iscuri", kaže Amanda Dempsey, docentica pedijatrije i zaraznih bolesti na Zdravstvenom sustavu Sveučilišta u Michiganu. "Tečnost se može zarobiti iza bubnjića i stvoriti idealno vlažno okruženje da bi se virusi ili bakterije u djetetovom grlu i ušima razmnožili i prouzrokovali infekciju".

I kad se jednom nasele neugodne gljivice i stvaranje tekućine stvori bolni pritisak na bubnjić, dijetu može biti prilično teško. Iako scenarij nije uvijek moguće izbjeći, poznavanje ovih pet ključnih činjenica o upali uha pripremit će te za borbu protiv bolesti - i pomoći djetetu da ostane zdrav u budućnosti.

Zubobolja se može zamijeniti s infekcijama uha

Kad dijete počne 'čačkati' po uhu, pretpostavljaš da je to znak opasnosti od infekcije uha. Isto bi mogao napraviti i ako ga zubići bole; živci u stražnjim zubima granaju se do srednjeg uha, tako da se može osjetiti kao da bol dolazi iz uha.

Sve što morate znati o upali uha kod male djece

"Ako dijete ima temperaturu i čini se da mu je nelagodno ležati, veća je vjerojatnost da ima infekciju uha", kaže dr. Dempsey. Crvene, natečene desni znak su bolesti zuba. Općenito, simptomi infekcije uha mogli bi opisati razne bolesti - ili dijete koje samo ima loš dan: Moglo bi odbaciti hranu, imati problema sa spavanjem ili plakati više nego inače.

Ali ako ti tvoji instinkti kažu da nešto nije u redu, pogotovo ako dijete ima temperaturu, ima smisla zatražiti pregled pedijatra.

 | Author: Pixabay Foto: Pixabay

Antibiotici nisu uvijek rješenje

Smatra se da je oko 60 posto infekcija uha bakterijska; ostalih 40 posto izazivaju virusi i ne mogu se izliječiti antibioticima. (Nažalost, nema načina da doktor kaže je li infekcija virusna ili bakterijska).

Godine 2004., Američka akademija za pedijatriju (AAP) i Američka akademija obiteljskih liječnika (AAFP) zajedno su izdale smjernice za liječenje akutnih infekcija uha kod djece. Glavna poruka liječnicima: dajte manje nepotrebnih recepta za antibiotike i dajte imunološkom sustavu šanse - otprilike dva do tri dana - da se samostalno bori s infekcijom. Studije su pokazale da otprilike 80 posto infekcija srednjeg uha u djece prođe bez antibiotika u tjedan dana ili tako nešto, a oko 60 posto djece ima manje simptoma nakon 24 sata, bilo da uzimaju antibiotike ili ne.

sirup Možda te zanima... Postoji li alternativa antibioticima? Vrtić

"Pažljivo čekanje" prikladno je za zdravo dijete između 6 mjeseci i 2 godine kada simptomi nisu jaki (vrućica joj je manja od 39 i čini se da ne boli puno) i liječnika nije siguran nakon što je pogledao u uho da ima infekcije. Također je prikladno za djecu iznad 2 godine bez težih simptoma.

Tijekom razdoblja čekanja, pedijatar će vjerojatno predložiti sredstvo za ublažavanje bolova poput acetaminofena, ibuprofena ili anestetskih kapi za uši. Ako se simptomi djeteta ne poboljšaju, obratiti se liječniku.

Ako dijete ima kronične infekcije uha, potražiti stručnjaka

Pedijatri obično dijete šalju otolaringologa - specijalista za bolesti uha, nosa i grla - kada je imao tri infekcije u šest mjeseci ili četiri u roku od godine dana, ali to nije 'Sveto pismo'.

"Djeca koja imaju česte infekcije često su bolesna, a ako se tekućina u ušima ne očisti između infekcija, to može ometati razvoj sluha i jezika", kaže doktorica Nancy Young, voditeljica otologije u Dječjoj memorijalnoj bolnici, u Chicagu.

Kada otolaringolog pregleda tvoje dijete, razgovarat će o tome je li dobra opcija umetanje epruvete za timpanomomiju (najčešće u oba uha) kako bi se smanjio rizik od infekcija i poboljšao sluh. Iako nema maksimalne ili minimalne dobi za cijevi, djeca ih obično dobiju između 1. i 3. godine.

Možda te zanima... Otkriveno što sve smanjuje rizik od upale uha Beba

Infekcije uha mogu se dogoditi i s ušnim cijevima

Nažalost, stavljanje cijevi u uho ne daje garancije. Mnoga će djeca i dalje dobiti povremenu infekciju uha, posebno kad imaju prehladu. Međutim, dijete bi definitivno trebalo dobiti manje infekcija, a obično će biti s manje vrućice i boli.

"Zapravo je bezbolna drenaža iz uha najčešći znak infekcije u djeteta koje ima cjevčice", kaže dr. Young. Međutim, možda se nećeš morati boriti sa svojim djetetom da bi progutao žlicu antibiotika: Djeca s cijevima mogu umjesto njih koristiti antibiotske kapi za uši, jer otvor u njihovoj ušnoj šupljini omogućava lijeku da dođe točno u srednje uho.

Bubnjić koji pukne u uhu zvuči zastrašujuće, ali nemoj paničariti

Naziva se i puknuti ili perforirani bubnjić, što znači da je membrana bubnjića koja razdvaja srednje uho od vanjskog uha ima rupu uzrokovanu pritiskom nakupljanja tekućine. To može biti uzrokovano infekcijom uha, a ne iznenađuje da može puno boljeti i privremeno ometati sluh.

"Međutim, rupa se sama po sebi prilično brzo zatvara", kaže dr James Coticchia, otorinolaringolog u dječjoj bolnici Studer Family na Floridi. Ponekad je potrebna posebna vrsta kapi na recept ili, u rijetkim slučajevima, operacija.

pregled uha dijete Možda te zanima... Trebam li cijepiti dijete zbog čestih upala uha? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.