Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. studenoga 2015.

Doktorica mi je preporučila cijepljenje protiv pneumokoka

cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnjak je zbog upala grla i uha više puta dobivao antibiotike, a pedijatrica je ponudila i cjepivo protiv pneumokoknih bolesti. Mama se pita treba li cijepiti dijete

Majka sam dvoje djece od četiri i dvije godine. Mlađi sin je imao konvulzije, nakon kojih su mu rađeni brisevi pa se ustanovilo da ima dvije bakterije u nosu i jednu u grlu. Riječ je o H. Influenzae, St pneumoniae i u grlu beta hemolitički streptokok grupe A. Nakon terapije antibiotikom, pušteni smo doma. Dva tjedna nakon toga upala grla, uha pa Klavocin. Mjesec poslije upala uha opet Klavocin. Doktorica nam je ponudila cijepivo protiv pneumokoknih bolesti. Trebamo li ga cijepiti? I trebamo li starijeg brata ispisati iz vrtića jer on je glavni prijenosnik bakterija. Želimo zaštititi mlađeg sina od bolesti, a opet nam je i žao ispisati starijeg iz vrtića radi druženja s djecom. Može li nekoliko stručnih savjeta što bi mogli učiniti za njihovo dobro ubuduće. Inače u kuću bi moglo s vremenom doći i treće dijete pa me zanima je li u tom slučaju također pametno povući starijeg iz vrtića i usmjeriti možda negdje drugdje da se igra s djecom.

cijepljenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slažem se s vašom pedijatricom da ga cijepite protiv pneumokoka jer ćete ga zaštititi od invazivnih pneumokoknih bolesti kao teške upale uha, upale pluća i meningitisa. Za sada nemojte ispisati starijeg sina iz vrtića, a ako će mlađi i dalje često biti bolestan, prvo mu provjerite krvne nalaze da se vidi radi li se stvarno o bakterijskoj infekciji i je li uvijek nužno antibiotsko liječenje. Kod djece se u obrisku nazofarinksa često izoliraju bakterije kao St pneumoniae, M. catarrhalis i H. Influenzae koje su samo kolonizacija, a ne nužno uzrok bolesti. Više od 90% respiratornih infekcija te dobi su virusne i ne zahtijevaju liječenje antibiotikom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.