Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. siječnja 2023.

Zašto su neka djeca puna samopouzdanja? Jer im roditelji dopuštaju ovih 5 stvari

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete počinje učiti od trenutka kada se rodi. Uči kako jesti, hodati, spavati, ali vrlo brzo uči i kako biti samopouzdan. Saznaj kako razviti samopouzdanje kod djece

Kako roditelji mogu naučiti dijete za razvije zdravi osjećaj samopouzdanja? Dječja psihologinja Dr. Roseanne Lesack objasnila je kako roditelji mogu potaknuti djecu da vjeruju u sebe.

Djeca radnu etiku povezuju s uspjehom

Roditelji bi uvijek trebali pohvaliti radnu etiku svog djeteta, čak i ako nije dobio peticu na testu iz matematike ili ako njegov nogometni tim nije pobijedio. Kad roditelji pohvale uloženi trud, a ne rezultat tog napora, djeca razvijaju zdravo samopouzdanje koje je povezano s ponosom jer su marljive osobe. Dijete će onda moći reći: "Samopouzdan sam u ovim područjima jer samo puno radio. Puno sam vježbao. Stvarno želim biti dobar u ovom. To je dobra stvar", kaže Lesack za Fatherly. Ako djeca su djeca pod stresom mogu zaboraviti koliko vrijede ako dobro ne naprave test iz matematike, što može dovesti do krize samopouzdanja.

Roditelji pohvale sebe pred svojom djecom

Djeca koja su samopouzdana potječu od roditelja koji imaju samopouzdanje. Dakle, nemojte se sramiti razgovarati o osobnim kvalitetama, vještinama i uspjesima. "Roditelji bi trebali razgovarati o vlastitim postignućima: 'uložio sam puno truda u ovaj projekt na poslu, a obavio sam dobar posao jer sam potrošio vrijeme na njega", kaže Lesack. Kad roditelji govore ovakve stvari, djeca će upiti osjećaj samopouzdanja. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hvale vještine svoje djece

Roditelji koji žele odgajati djecu sa zdravim osjećajem samopouzdanja ne govore samo "sjajna igra!" i sve tako dok djeca ne otkriju da su dobra. Pohvale ih za konkretne stvari koje su učinili dobro. Na primjer: "Kada ste postigli gol u drugoj četvrtini, imao si zaista sjajan rad nogu" ili "na kraju utakmice igrao si zaista sjajnu obranu protiv broja četiri". Pohvalom za specifične trenutke izbjeći će se kod djece osjećaj da su bili zvijezde tijekom cijele utakmice. Prema Lesack tako se djeci daju alati da govore o vlastitoj specifičnoj snazi.

Roditelji iskreno pričaju o vlastitim slabostima

Roditelji koji žele odgajati samopouzdanu djecu (koja neće postati arogantna) ne lažu svojoj djeci o tome gdje trebaju više raditi. Sada to ne znači da roditelji trebaju šetati okolo i govoriti: "Loš si iz matematike". Ali roditelj može reći: "Neki ljudi trebaju više vježbati i više raditi matematiku, i to je u redu." Djeca koja znaju da bi možda morala uložiti više truda nego njihovi vršnjaci i dalje vežu svoje vrijednosti za radnu etiku i nemaju nezasluženo samopouzdanje. "Djeca također trebaju znati što ne znaju. Ne želite da vaše dijete bude uvijek samopouzdano. U stvari, želite suprotno", kaže Lesack.

Povezuju uspjeh s timskim radom

Roditelji također ne daju svojoj djeci da misle da su oni i samo bili razlog zbog kojeg su pobijedili u utakmici. Kada komentiraju djetetove zvjezdane trenutke spominju i prijatelje i kažu kako su i oni dobro postupili te potiču svoju djecu da pohvale tuđi trud. Prema dr. Lesacku, roditelji trebaju objasniti djeci da se njihov uspjeh ne događa u vakuumu i da bez pomoći marljivih prijatelje ne bi pobijedili u igri.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.