Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. rujna 2022.

Kako dijete naučiti gubiti i prihvatiti poraz? Stručnjakinja otkriva jednostavne savjete

Foto: Shutterstock ; Kako naučiti dijete gubiti?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često u društvenim igrama puštaju dijete da stalno pobjeđuje, a poslije se žale što plače kada izgubi. Jednako važan dio učenja svake igre je i učenje o tome da svatko dobiva i gubi

Bez obzira je li riječ o obiteljskoj društvenoj igri ili navijanju na nogometnoj utakmici, zabavno je gledati djecu kako uče natjecati se. Igre i natjecateljski sportovi također im mogu pomoći u poticanju samopoštovanja i osjećaja postignuća. No što ako dijete na pobjedu odgovori hvalisanjem ili na poraz ispadom bijesa?

Teško je shvatiti da dijete poraz doživljava kao težak emocionalni gubitak, a s druge strane, poraz je važan dio odrastanja. To je razvojna prekretnica za koju djeci može trebati vremena i vježbe kako bi je savladali.

Dr. Leeshi M. Ellis-Cox, psihijatrica za djecu, adolescente i odrasle, te stručnjakinja za sretne bebe tvrtke Happy Family Organics, donosi nekoliko savjeta koji će pomoći djeci da se nose s poraz ili pobjedom na dostojanstven način.

"Nitko ne voli gubiti, ni naša djeca ni mi. Ali kao roditelji, bitno je da oboje potvrdimo njihove osjećaje i modeliramo poželjno ponašanje", kaže dr. Leeshi ističući da djeca od nas uče kako se ponašati u određenim situacijama, pa i prilikom poraza ili pobjede.

Možda te zanima... 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta Vrtić

Što biste trebali učiniti kada vaše dijete ima ispade bijesa nakon poraza?

Dr. Leesha kaže da je suosjećanje prvi korak te da djeci valja pokazati kako ih razumijete. Ipak, važno je postaviti granice oko prihvatljivog ponašanja ili onoga što je zabranjeno. To može biti nazivanje pogrdnim imenima, fizička agresija ili bilo koje drugo destruktivno ponašanje.

"Pustite ih da prožive sve osjećaje, a zatim im pomozite pronaći zdrave načine da se nose sa svojim emocijama", kaže psihijatrica.

 Neke strategije suočavanja uključuju i vježbe disanja. Učenje ponašanja počinje od roditelja jer te male oči gledaju sve što radimo.

"Budite uzor dobrog sportskog duha i upravljajte vlastitim emocionalnim odgovorom. Čestitajte pobjedniku čak i ako to nije vaš igrač ili tim za koji igra vaše dijete, nemojte vikati na trener i navijajte na druge igrače", savjetuje dr. Leesha.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pustiti svoje dijete da stalno pobjeđuje ne uči ga kako gubiti

Svi smo to iskusili, pogotovo s mlađom djecom. Toliko želite da uspiju pa im dajete dodatnu prednost ili im dopuštate da pobijede, možda čak i kako biste izbjegli izljev bijesa. No time im ne činite nikakvu uslugu. Dr. Leesha kaže da je u redu pustiti svoje dijete da ponekad pobijedi. Ali ako nikada ne doživi gubitak, krivo ga usmjeravate.

"Tada lažno napuhujemo njihov ego i gubimo element podučavanja djece nekim kritičnim životnim lekcijama, poput učenja kako pogriješiti. Život je pun neuspjeha. Tako rastemo i učimo i želimo da djeca imaju alate da se nose s tim", kaže dr. Leesha ističući kako je posao roditelja djecu pripremiti za život u stvarnom svijetu. "Djeca moraju znati da su dobra, sposobna i pametna, bez obzira na to pobjeđuju li gube", kaže ona.

Sportski timovi izvrstan su način za učenje o suradnji i natjecanju, ali dob djeteta može diktirati kako ono razumije i obrađuje taj koncept. Predškolska i mala djeca vjerojatnije će nakon poraza imati ispade bijesa ili se duriti.

"Mlađa djeca su egocentrična, pa vjeruju da se svijet vrti oko njih. Učiti ih o važnosti timova i suradnje u grupnom okruženju može biti zabavno, ali najbolje je nenatjecateljsko okruženje. Kako djeca rastu, rekreacijski timovi također mogu im pomoći da nauče o pravilima i izgradnji tima, a natjecateljske klubove ostavite za stariju djecu", kaže dr. Leesha.

"Natjecateljski pristup sportu za djecu stariju od devet godina najbolje funkcionira jer su u toj dobi sposobnija izdržati pritisak pobjede i poraza na emocionalno zdravije načine", kaže dr. Leesha.

Ipak, svako je dijete drugačije, pa neka mogu biti spremna za sport ranije, a druga kasnije ili nikako. "Bez obzira na dob, uvijek je važno promatrati do koje je razine natjecanja dijete spremno", kaže dr. Leesha.

Zabavno je slaviti veliku pobjedu, ali naučiti dijete da elegantno pobjeđuje jednako je važno kao i naučiti ga da gubi s dostojanstvom.

Kako dijete podučiti poniznosti kad pobjeđuje

Dr. Leesha savjetuje: Zahvalite suigračima, trenerima i svima koji dođu pogledati utakmicu ili natjecanje. Neka vaš prioritet u odnosu s trenerima i organizatorima te protivnicima bude poštovanje i dobro sportsko ponašanje. Usredotočite se ne samo na ishod natjecanja, nego i na trud koji sudionici ulažu u vježbanje, bodrenje suigrača i odbijanje odustajanja. I to vrijedi za sve vrste natjecanja, od sportskih do zabavnih.

Možda te zanima... Pohvale koje treba čuti tvoje dijete kako bi razvilo samopouzdanje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.