Roditelji 14. prosinca 2021.

Igračke koje jačaju samopouzdanje kod djece

Foto: MontesPlay

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igra i vrijeme za igru izuzetno je važno za pravilan razvoj svakog djeteta. I dok su neke igračke samo slatke ili u trendu, postoje i igračke koje utječe na razvoj motorike, mašte, spretnosti, zdravog samopouzdanja i na samostalnost djeteta. Riječ je o didaktičkim igračkama. U nastavku ti otkrivamo zašto su najbolji odabir i kako odabrati didaktičku igračku ovisno o dobi djeteta.

S prvima danima prosinca većina nas ljubitelja blagdana i 'zaraznog' ozračja koje oni nose sa sobom počinju razmišljati o dekoriranju doma raznoraznim božićnim ukrasima, ali i o poklonima kojima će darivati svoje voljene. Ovi su dani posebno važni za roditelje koji svojim mališanima žele priuštiti nezaboravan Božić, prepun osmijeha kad svojim malim ručicama odmotaju svoje poklone. 

Odabir odgovarajuće igračke za dijete mnogim roditeljima predstavlja pravi izazov, ali i zadovoljstvo. Ne moraju to biti ultra skupe igračke ili gomila bespotrebnih igračaka na koje će dijete već za par dana zaboraviti. Puno bolja opcija je kupiti jedan, ali vrijedan poklon! Pod time mislimo na didaktičku igračku pomoću koje će dijete učiti i razvijati se u svakom smislu te riječi.

 | Author: MontesPlay Foto: MontesPlay

Što su didaktičke igračke i koja je njihova svrha?

Didaktičke igračke su igračke namijenjene učenju kroz igru. Ovisno o dobi, dijete pomoću njih stječe iskustva i uči razumijeti svijet oko sebe. Umjesto plišanog medvjeda koji će vrlo vjerojatno završiti skupljajući prašinu na polici ili u kutu sobe, didaktičke igračke pružaju djetetu više mogućnosti da kroz manipulaciju i istraživanje, tj. igru takvom igračkom, istražuje, kreira i razvija logičko mišljenje, i stoga su uvijek bolja opcija kao poklon za dijete.

Ponekad su roditelji, baš kao i djeca kad uđu u trgovinu igračaka, zaslijepljeni blještavilom  svakojakih igračaka koje nemaju edukativan karakter, ali i zbunjeni šarolikom  ponudom istih.  No, uz malo istraživanja na internetu ili smjernice stručnjaka brzo ćeš prepoznati koje su igračke najbolji izbor za tvoje dijete, a to su upravo didaktičke igračke koje će ojačati djetetovo samopouzdanje i poboljšati motoriku.

''U moru igračaka, određena igračka mora biti primjerena dobi djeteta, odgovara razvojnoj fazi djeteta, igračka koja će pobuditi djetetov interes i aktivnost. Dijete barata i osjeća se radosno jer se budi prirodna želja za daljnjom igrom, omogućuje mu da kroz igru pokušava kreirati nove mogućnosti korištenja, da griješi i da se samoispravlja, što svakako pridonosi izgradnji samopouzdanja'', rekao je za portal missMAMA jedan od iskusnih Montessori edukatora, zaslužnih za nastanak originalnih MontesPlay didaktičkih igračaka. 

 | Author: MontesPlay Foto: MontesPlay

Montessori igračke su pomno osmišljene od strane Marie Montessori, prije 150 godina, te se i danas osuvremenjuju i djeci su uvijek novi izazov jer su ciljano osmišljene da kod djeteta potiču mnogobrojne elemente, finu motoriku, okulomotornu koordinaciju, grubu motoriku, usredotočenost, strpljenje, kreativnost, senzibilitet, samovrednovanje. Potiču prirodnu želju za učenjem. 

Prateći razvojnu liniju djeteta, Montessori edukatori proizveli su igračke koje potiču razvoj motorike, koncentracije i kongitivnih sposobnosti s obzirom na dob djeteta. Kako nam ističu iz Montessorija, dobra didaktička igračka mora biti napravljena od prirodnog materijala, poticati interes djeteta, razvijati kreativnost i poticati želju za stalnim ponavljanjem i pronalaženjem novih mogućnosti.

Kako odabrati didaktičku igračku ovisno o dobi djeteta? 

Sve to i još puno više nude Montessori igračke koje roditelji na web shopu MontesPlay mogu brzo i lako odabrati zahvaljujući raspodijeli igračaka po kategorijama - ovisno o djetetovoj dobi. Tako su za dijete u dobi između 1 i 2 godine najprikladniji odabir umetaljke i ubacivaljke pomoću kojih dijete upoznaje boje i različite oblike. Za djecu od 2 do 3 godine najbolji poklon su taktilne pločice, nešto složenije umetaljke ili igračke za razvijanje vizualne percepcije

 | Author: MontesPlay Foto: MontesPlay

Umjesto klasične Memory igre, djetetu u dobi od 3 do 4 godine možete pokloniti Memory sa slikama emocija, odličan proizvod za prepoznavanje, imenovanje osjećaja i kao poticaj za razgovor. Odličan primjer didaktičke igre za tu dob je i podloga za pisanje koja se koristi zajedno s krupicom/pijeskom. Dijete na predvđeno mjesto stavi slovo, prelazi prstom preko slova i nakon toga napiše prstom slovo u krupici/pijesku.

U dobi od 4 do 5 godina dijete je već dovoljno zrelo da bi počelo shvaćati prolaznost vremena, učiti godišnja doba i pamtiti imena mjeseca u godini, a upravo to omogućuje MontesPlay Ciklus godišnjih doba s kutijom. U dobi od 5 do 7 godina dijete je dobro polako pripremati za školske klupe. Taj proces bi trebao biti zabavan i nikako ne zamoran za dijete, kako ne stvorilo averziju prema učenju. Umetaljka s malim tiskanim slovima super je didaktička igračka koja omogućuje da se dijete upoznaje s oblikom malih tiskanh slova koja su važna za čitanje te da uočava razliku između suglasnika i samoglasnika.

 | Author: MontesPlay Foto: MontesPlay

MontesPlay je novi brand na tržištu koji kreira igračke i materijale nastale nakon dugogodišnjeg rada u Dječjem vrtiću Montessori i Stručno-razvojnom centru Montessori. Igračke su izrađene u Hrvatskoj, a osmislili su ih dugogodišnji edukatori, vrhunski stručnjaci na području Montessori pedagogije. Nit vodilja brenda je izrada vrhunske didaktike za poticanje svih područja djetetovog razvoja. Didaktičke igračke bazirane su na načelima Montessori pedagogije te ih mogu koristiti djeca u pedagoškim ustanovama, kao i roditelji kod kuće sa svojom djecom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.