Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. listopada 2023.

Zašto su djeca mali vragolani sa svojim mamama, a slatki anđeli pred drugima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otkrili smo da zapravo nije loše kada se dijete ponaša pomalo zločesto ispred tebe, njihove mame, ali bi li im trebala tiho tolerirati njihovo loše ponašanje, iako ono iskazuje njihovo povjerenje u tebe? Stručnjaci vjeruju da ne bi trebala.

Ako je i tvoje dijete najljepša beba ikad sa svojim tatom, bakom, u vrtiću, na igralištu ili bilo gdje drugdje, a kada se ti pojaviš počinje muka i ako se stalno pitaš: "Što radim krivo?" prestani se mučiti. Nije stvar u tebi. Djeca imaju svoje razloge.

Stručnjaci su za Bright Side otkrili zašto djeca imaju tendenciju lošeg ponašanja kada im je mama u blizini. Tantrumi su jedan od načina komunikacije tvojeg djeteta, a on na taj način govori „Trebam te, mama!“.

Kako izvući dijete iz temper tantruma?

Biološki je urođeno da djeca povezuju potrebu hrane i preživljavanje sa svojom majkom. Zbog toga će dječje ponašanje eskalirati u trenu kada vide majku kako bi dobili pažnju od nje na bilo koji način. Tate, s druge strane, simboliziraju povjerenje i igru za djecu. Zbog toga djeca ne traže njihovu trenutnu pažnju, jer s njima nemaju urođenu, biološku vezu za preživljavanje.” objašnjava dr. Ann Corwin.

Ti si sigurna zona svojega djeteta

Djeca nemaju tendenciju pokazivanja čitavog niza emocija s ljudima u koje nemaju povjerenja. Ako misliš da tvoje dijete sprema "najgore" ponašanje za tebe, to zapravo nije istina.

"Počašćuje te" svojim tantrumima i zanovijetanjem, jer to je način na koji ti pokazuje da ti vjeruje i da se osjeća sigurno kad si u blizini. Dakle, gluma može zapravo biti način na koji tvoje dijete kaže: "Osjećam se sigurno i ugodno kad sam s tobom, mama."

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum Vrtić

Što možeš učiniti ako tvoje dijete sprema “najgore” ponašanje isključivo za tebe

Otkrili smo da zapravo nije loše kada se dijete ponaša pomalo zločesto ispred tebe, njihove mame, ali bi li im trebala tiho tolerirati njihovo loše ponašanje, iako ono iskazuje njihovo povjerenje u tebe? Stručnjaci vjeruju da ne bi trebala.

10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete

Evo nekoliko načina kako naučiti dijete da bude ljubaznije prema svojoj majci.

  • Prihvati djetetove muke i nemoj ih uzimati osobno - daj djetetu vremena i prostora za uznemirenost, samo pazi da ne povrijede sebe ili nikoga u okolini.
  • Daj djetetu priliku da se opusti i oslobodi - ako tvoje dijete ide u vrtić ili školu, ono mora biti "dobro" cijeli dan, kada dođu kući treba im dati vremena da se opuste i da budu ono što jesu, da ne paze na svaki korak, da budu djeca. Tantrum je jedan od načina kako si dijete da oduška, no nije jedini: trčanje uokolo, zabava u dvorištu ili možda crtanje ili čitanje priče naglas također su načini kako da se dijete oslobodi.
  • Neke poslove prenesi na svog partnera - ako tvoje dijete komunicira s tatom manje nego što komunicira s tobom, vjerojatno će se prema tati ophoditi "bolje". S vremena na vrijeme, pitaj svog partnera da ga okupa ili nahrani, pogotovo ako vidiš da dolazi vrijeme tantruma.
  • Razgovaraj s djetetom i objasni mu kako se osjećaš - ako je dovoljno odraslo da razumije. Nemoj dozvoliti da te iskorištava. Iako je “loše” ponašanje u tvojoj prisutnosti znak povjerenja, trebala bi održavati određeni nivo discipline. Pomozi svom djetetu da shvati da je mama uvijek tu da ga utješi i podrži, ali i ona ima osjećaje koje treba poštovati.
Možda te zanima... Hoću li ostati smirena kad krene faza temper tantruma? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.