Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. travnja 2019.

Odgoji samodisciplinirano dijete: 5 načina kako upravljati tantrumima

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mozak je poput mišića - jača tijekom života, ovisno o tome kako i koliko se koristi. Roditelji koji su emocionalno osjetljivi, postavljaju empatične granice, modeliraju emocionalnu regulaciju i potiču djecu da slijede svoje strasti podižu samodiscipliniranu djecu

Većina nas je upoznata s djetetom koje jednostavno ne može sjediti mirno, ili ima emocionalne ispade u neprikladnim vremenima, ili se ne može držati određenog zadatka. Ta ponašanja ukazuju na nedostatak samokontrole (ili samoregulacije), kaže dr. Laura Padilla-Walker, suradnica ravnateljice Škole obiteljskog života Sveučilišta Brigham Young.

S druge strane, dijete sa samodisciplinom može reagirati i na stresne situacije na način koji donosi pozitivne ishode. Recimo, na primjer, kažeš svom djetetu da nakon večere može imati samo sladoled. Tvoje će se dijete vrištati ili plakati, u nadi da ćeš popustiti. U ovakvim situacijama želiš naučiti svoje dijete kako da upravlja svojim emocijama i kontrolira svoj impuls koji izaziva gnjev. Idealan scenarij je da on vidi da posljedica njegovih akcija može dovesti do toga da ostane bez ikakvog sladoleda. Nadamo se da će naučiti da je pametnije čekati.

Možda te zanima... 10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete Vrtić

Djeca s jakom samokontrolom sposobna su postaviti ciljeve i slijediti ih, kao što, primjerice, svaki dan samostalno dovršavaju domaću zadaću. To je osobina koja će mu koristiti kasnije u životu - jedno istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science otkrilo je da djeca s većom samokontrolom imaju veću vjerojatnost da će pronaći i zadržati radna mjesta. Osim toga mogu bolje postaviti ciljeve, riješiti probleme i kontrolirati impulse.

Kako onda naučiti svoje dijete samokontroli? Praksa, kaže psihologinja dr. Laura Markham. Normalno je da dijete ima malo samokontrole, jer dio mozga koji ga kontrolira - prefrontalni korteks - još nije u potpunosti razvijen. Ali kako dijete stari i raste, prefrontalni korteks također sazrijeva. I kako bi usadila disciplinu u svoje dijete, jačanje prefrontalnog korteksa, da tako kažem, kroz praksu dok je još mlado, ključno je.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Prema istraživanju dr. Padille-Walker, želiš da tvoje dijete razvije samokontrolu u tri aspekta: bihevioralno (kako tvoje dijete kontrolira svoje tijelo i ponašanje), emocionalno (kako tvoje dijete kontrolira svoje osjećaje i raspoloženja) i kognitivno (kako tvoje dijete učinkovito postavlja ciljeve i slijedi). Ona i dr. Markham predlažu kako možeš pomoći djetetu da razvije ove aspekte:

Izgradi povjerenje

Temelj samokontrole je povjerenje, kaže dr. Markham, a ti ga možeš izgraditi tako što ćeš pažljivo slušati emocionalne potrebe djeteta. Vrati se na primjer sladoleda, ako tvoje dijete vjeruje da ćeš nakon večere održati riječ i dati mu sladoled, on će naučiti smiriti vlastitu nestrpljivost i upravljati samim sobom. 

Možda te zanima... Dječje emocije: 'U redu je izraziti ljutnju, ali na primjeren način' Vrtić

Prihvati borbe i neuspjehe

Postoje mnoge stvari koje treba naučiti iz izazova, a disciplina je jedna od njih. Težak problem, poput znanstvenog projekta, može naučiti tvoje dijete kako riješiti problem. Naučiti voziti bicikl - i tako često padati - pomoći će tvojem djetetu da nauči kako regulirati frustrirajuće emocije.

Postavi razumna ograničenja

"Svaki put kad postavimo granicu koju naše dijete prihvaća, ono prakticira samokontrolu", kaže dr. Markham. Zamislite da kad se tvoje dijete zaigra, a ti ga s druge strane ga baš u tom trenutku tražiš da se odjene na školu.  Kažnjavati ga tako što češ mu reći da ćeš mu uzeti sve igračke ako se ne odjene, neće ga naučiti samokontroli jer ga prisiljavaš. Ali ako mu kažeš da ćeš mu dati još pet minuta da se poigra i on to prihvati, moći će se bolje kontrolirati i prestati igrati kada vrijeme istekne.

Modeliraj dobru samokontrolu

Djeca su veliki fotokopirni uređaji. Oni uče iz tvog ponašanja. Dakle, kada imaš poteškoća u upravljanju vlastitim emocijama i lako se naljutiš, oni će modelirati svoje ponašanje po tvome. Štoviše, kad god udaraš dijete, dijete se može uznemiriti i to mu otežava kontrolu vlastitih osjećaja i ponašanja. "Reguliraj vlastite emocije kako bi mogla ostati mirna i suosjećajna s djetetom", kaže dr. Markham. Budući da nijedan roditelj nije savršen, a ponekad može doći do 'proklizavanja', dr. Padilla-Walker predlaže ispričavanje i raspravljanje s djetetom o tome što biste trebali učiniti drugačije, umiriti ga i istodobno ga naučiti o samokontroli.

Možda te zanima... Učinkovite strategije: Pomozi ljutitom djetetu da se smiri Vrtić

Motiviraj

Dijete najbolje uči samokontrolu kada je to motivirano nečim što mu je važno. Na primjer, tvoje dijete se želi igrati s drugom djecom. Da bi to učinio, mora naučiti kako se slagati s drugima, što zahtijeva od njega da upravlja svojim emocijama i impulsima, tako da uči samokontrolu.

"Svaki put kad se dijete mora upravljati, uči strategiju koja mu pomaže", kaže dr. Markham. Možeš stvoriti te “upravljačke” mogućnosti za svoje dijete potičući njegove interese. Ako tvoje dijete voli kuhati i peći, podupri ga. Izrada kolačića naučit će ga kako čekati dok se kolačići ne ispeku.

Mozak je poput mišića - jača tijekom života, ovisno o tome kako i koliko se koristi. Roditelji koji su emocionalno osjetljivi, postavljaju empatične granice, modeliraju emocionalnu regulaciju i potiču djecu da slijede svoje strasti podižu samodiscipliniranu djecu“, kaže dr. Markham.

Možda te zanima... Vikanje na dijete ne pomaže: Isprobaj pet djelotvornih metoda Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.