Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. srpnja 2021.

Treba li tjerati djecu da uvijek pospremaju za sobom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako vrijeme za igru jednom mora završiti, to ne znači da djeca uvijek trebaju pospremiti za sobom. Pročitajte zašto je dobro da roditelji ponekad puste djecu da ostave svoje igračke i umjetnička djela bez da počiste za sobom

Zamisli ovo: Ako si bila koncentrirana na nešto što obavljaš (rad na poslu, pisanje, proračunske tablice, računi, sadnja cvijeća, obavljanje obaveza i slično) i pri kraju si sa svojim poslom - kako bi se osjećala kad bi ti netko iznenada zatvorio laptop, uzeo olovku iz ruke i rekao ti da prestaneš s onim što radiš i počneš nešto sasvim novo?  Bi li bila frustrirani? Osjećala manjak poštovanja? Bi li se osjećalaq kao da nemaš volju ni za čim? Vjerojatno da, a ni tvoje dijete nije drugačije od tebe.

Važnost kreativnosti i dječje igre

Maria Montessori, poznata dr. psihijatrije i pedagoginja, naglašavala je važnost poštovanja djeteta, njegove slobode samoizražavanja te odgoja i obrazovanja putem osjetila i pokreta. Vjerovala je da je za dobar odgoj djeteta jednako važna i brižljivo pripremljena okolina i aktivnosti koje razvijaju sve dječje sposobnosti, kreativnost, neprestano istraživanje, stjecanje novih znanja i prilagođavanje promjenama.

Možda te zanima... 6 Montessori savjeta kako 'natjerati' dijete na pospremanje igračaka Vrtić

Ona se vodila mišlju kako igra predstavlja rad u djetinjstvu i kako je važno da roditelji prihvate i poštuju tu činjenicu. Dijete svoju igru shvaća kao posao. Što god da stvara, gradi, crta ili modelira, u kakvom je god svijetu ili ulozi - djetetu je to važno. Njihov rad njima je maestralan i važan, na isti način na koji je vama važan projekt na poslu, cvijeće, pletenje ili nešto drugo. Štoviše, djeci je njihov rad još važniji jer njihov 'posao' predstavlja novostečene vještine i sposobnosti, bilo da se radi o tome da su prvi put sami uspjeli složiti tračnice za vlak, riješili zagonetku ili shvatili kako funkcionira neka igra. 

I kada roditelji ulijeću s rečenicom poput: 'Vrijeme je da pospremimo igračke' i objave da je došao kraj igri, zapravo govore djeci da 'napuste brod' na kojem su možda baš sad počeli imati stvari pod kontrolom. Na taj način roditelji zaustavljaju kreativnost i koče dijete u svojoj aktivnosti što je posebno teško za malu djecu kojima je glavna ambicija u životu osjećati kontrolu u nečemu što rade i što ih veseli. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Naravno, vrijeme za igru jednom mora završiti, to je neizbježno, ali isto tako je neizbježno da djeca ne moraju uvijek pospremiti za sobom. Ponekad bismo jednostavno mogli pustiti djecu da ostave svoje igračke i djela bez da počiste za sobom. Kada to napravimo, kada dopustimo djeci da sačuvaju svoj 'rad' - šaljemo snažnu poruku poštovanja i zahvalnosti za vrijeme i trud koji su uložili u svoj projekt

Što reći djetetu?

Ako osjetite nevoljkost ili opiranje djeteta u pospremanju svojih igračaka, priznajte važnost njegovog rada govoreći mu da ne treba pospremiti za sobom. Pokušajte upotrijebiti rečenice poput ovih:

"Ne moraš pospremiti! Sačuvaj svoj rad, neka ostane na svom mjestu."

"Hajmo napisati tvoje ime na komadić papira i staviti ga kraj projekta tako da ga nitko drugi ne dira."

"Ne moraš pospremiti za sobom, ali moramo to pomaknuti. Hajmo zajedno naći sigurno mjesto na koje ga možemo staviti."

"Možeš ostaviti igračke netaknute, ali moramo uzeti pauzu pa ćeš se vratiti natrag svom projektu/igri nakon što..."

"Baš si se potrudio, ovo moramo imati za uspomenu. Hajmo poslikati tvoj rad prije nego što pospremimo!"

"Wow! Ovo je prekrasno! Hajmo naći super mjesto na koje ćemo ga staviti tako da ga uvijek možemo vidjeti."

"Moramo završiti s igrom za sada, ali hoćeš li ponijeti neku igračku/dio rada sa sobom?"

 

Roditelji koji su u stanju tolerirati i pregovarati oko pospremanja, šalju mnogo poruka oko osnovnih vještina i ponašanja koje želimo da naša djeca usvoje, poput:

 • sposobnosti da budu fleksibilni
 • prihvaćanja da stvari neće uvijek ići kako zamislimo
 • kompromisa
 • poštovanja i zahvalnosti
 • poštovati vrijeme i trud 

I još jedna od važnijih stvari, takav odgoj pokazuje djeci da ne moramo uvijek imati stvari pod kontrolom. Ne moramo uvijek biti ti koji su najozbiljniji i ne znaju se zabavljati. Možemo i popustiti, biti spontani i opušteni - što je ponekad jako teško za većinu roditelja. 

nered Možda te zanima... Neuredan dom znači da si kreativan genij Roditelji

 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • illuminati667

  Join the great Illuminati today and become rich and famous. Are you seeking for wisdom and knowledge? Are you a business Man / woman, Pastor, politician, musician, doctor, footballer, student? Do you want to be a famous artist or an actor (e tc) and you want to be rich, powerful and famous in the world? Join the Illuminati New World Order and let you dreams come through, become a member today and receive the sum of 3 million euros ever week with a car whatsapp +12536174810 (chiefpriest666@gmail.com)

 • illuminati667

  This is my testimony on how I finally join the worldwide illuminati after I have been trying to join for over 3 years now but scammers took money from me several times. I have been searching to join the illuminati for so long,but scammers keep taking my money until last week here when I ment Mr Anwar online who helped me to join the brotherhood online and i receive the sum of 3 million euros in to my bank account instantly after my online initiation ritual and also I will be earning 6 million euros every month end, Am so happy! If you are interested to Join the worldwide illuminate today, contact her today instead of accepting scammers to intake your money all in the name of helping you join, WhatsApp Mr Anwar for your instant initiation today via +919619915236

 • expresskredit

  Hello, I am a private lender who gives loans for life. Do you need an emergency loan to clear debts or do you need a capital loan for your business? Were you rejected by banks and other financial institutions? Do you need a consolidation loan or mortgage? Look no further because we are here to make all your financial problems a thing of the past. We borrow funds from individuals who need financial assistance, who have bad creditworthiness or need money to pay bills, to invest in business in the amount of 3%. I want to use this medium to inform you that we are making a reliable and useful help and will offer a loan. Thank you, contact us today via email: expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 197-2618 WhatsApp / call: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.