Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. svibnja 2013.

Cvilidreta u kući

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li se već upoznali s iritantnim zvukom kojeg vaše dijete proizvodi kada je nezadovoljno? Grintavi dvogodišnjaci često cvile i tako izražavaju svoju frustraciju i nestrpljenje. Kako cviljenje ne bi preraslo u iritantnu naviku, jasno mu objasnite kako to nećete tolerirati. Vjerojatno ste do sada već shvatili koliko je u odgoju djece važna dosljednost. Ako udovoljavate nerazumnim željama svoga djeteta samo kako biste zaustavili njegovo cviljenje, možete očekivati još takvih situacija. "Samo ovaj put" kod djece najčešće ne pali. Kada idući puta djetetu kažete ne, ono će nastaviti cviljeti jer je svjesno da mu je cviljenje već upalilo i da postoji mogućnost da i sada dobije točno ono što želi. Kako biste utišali malog cvilidretu, možete početi skupa s njim cviljeti pa će se cviljenje vjerojatno pretvoriti u veseli smijeh. A možete djetetu objasniti i kako uopće ne razumijete što želi kada se tako čudno glasa, i pokušati saznati što mu stvarno u tom trenutku treba.

Regresija kao reakcija na stres

Iako vaše dijete u ovom periodu svakodnevno uči nove vještine, možda ćete primijetiti povremenu regresiju u njegovom ponašanju. Primjerice, dijete, koje je mirno spavalo cijelu noć, može se početi buditi usred noći. Ili dijete, koje već zna tražiti tutu, počinje ponovno tražiti pelenu ili obavljati nuždu u gaćice. Regresija je pojava koja se najčešće javlja kao reakcija na neku stresnu situaciju. Ako je dijete promijenilo tetu u vrtiću ili ste promijenili okolinu, moguće je da se pojavi regresija u ponašanju. Osim toga, regresija se može pojaviti i ako se dijete previše trudi oko jedne vještine pa potpuno zanemari drugu.

Ako primijetite regresiju u ponašanju, pružite mu dodatnu sigurnost i pažnju. Nemojte tome pridavati previše pažnje jer će vaše dijete osjetiti dodatnu nesigurnost i osjećat će se kao da je doživjelo neuspjeh. Popustite mu, dozvolite djetetu da jedan dan nosi pelenu, ali mu naglasite da se sutra opet vraća u svoje gaćice.

Vrlo rijetko je regresija u ponašanju rezultat fizičkog poremećaja. Ako ste zabrinuti da je to razlog regresije, potražite stručnu pomoć.

Golotinja: Da ili ne?

Ako ste do sada bili bez odjeće pred svojim djetetom, pitate se je li sad vrijeme da pred djetetom navučete kućni ogrtač? To zapravo ovisi od djeteta do djeteta, ali i o tome kakav je vaš stav o golotinji. Neka djeca u ovoj dobi još ne primjećuju golotinju roditelja, no ako pred djetetom slobodno šećete bez odjeće, svakako očekujte da počne postavljati pitanja vezana uz intimne dijelove tijela. Primjerice, dijete će vas sigurno pitati "Što ono tata ima?". Budite smireni i jednostavno odgovorite na djetetovo pitanje. Čak i ako dijete ne pokazuje nikakvo zanimanje, ovo je vrijeme kada biste mogli prestati s međuspolnom golotinjom. Ipak, nije dobra niti jedna krajnost – ne trebate se pred djetetom zakopčati do grla, niti pak hodati potpuno goli. Dijete treba naučiti da je tijelo treba poštovati, da je to nešto lijepo, a ne nešto čega se treba sramiti.

Kratkotrajan odlazak koristi svima

Maštate o odlasku na romantični vikend bez duda, gomile igračaka, ukratko bez vašeg djeteta? Nemojte imati osjećaj krivnje, svakome treba kratak predah od roditeljstva. Možda će vam biti teško jer dijete sada može jasno reći da ćete mu nedostajati ili da je tužno, no budite uvjereni da vam dijete neće zamjeriti odlazak na dan, dva, niti će vaš odlazak ostaviti neku traumu u životu vašeg djeteta. Kratkotrajan rastanak djetetu će biti zabavan, osjećat će se neovisno i samouvjereno, a bake i djedovi bit će oduševljeni što će provesti vikend s unukom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.