Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. svibnja 2013.

Nemojte se bojati 'strašne druge godine'

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Došlo je vrijeme i za proslavu drugog rođendana! Iako će vaše dijete sada uživati u balonima, poklonima i puhanju svjećica na torti, nemojte pretjerivati. Na proslavu drugog rođendana najbolje je pozvati odrasle osobe, koje vaše dijete poznaje, te pokoje dijete. Uobičajeno pravilo za dječje rođendanske proslave jest po jedno dijete za svaku godinu. Ako već morate pozvati više djece, neka to bude paran broj kako bi se mogla igrati u parovima. Vodite računa i o dnevnom rasporedu vašeg djeteta, odnosno da rođendanska proslava nije u vrijeme dnevnog odmora. Zabava ne bi trebala trajati duže od dva sata, a najbolje ju je organizirati u vlastitom domu.

Slaganje rečenica uz puno pogrešaka

Dijete staro dvije godine može naučiti i deset riječi dnevno. Može slagati jednostavne rečenice poput "Pas glasno laje" ili "Volim jesti jabuku", a često griješi u govoru. Nemojte ga ispravljati i od djeteta zahtijevati da ponovo kaže ispravno, već ležerno ponovite istu rečenicu koristeći pravilno riječi. Potaknite dijete da što više govori, a kako biste potaknuli njegove govorničke vještine, nastavite mu često čitati. Na taj način u njegov rječnik uvodite riječi i pojmove na koje možda ne nailazi u svakodnevnom životu, poput tigar u džungli ili slon u šumi.

Lakše s dvogodišnjacima nego s bebama

Jeste li se već upoznali s terminom "terrible two"? Nemojte očekivati katastrofu i previše se brinuti. Najteže je ipak iza vas. Dvogodišnjaci ipak mogu samostalno hodati i ne morate strahovati za svaki korak svog djeteta. Dvogodišnjaci se ipak mogu sami zabaviti neko kraće vrijeme, a mogu vam i reći što žele. Razumiju sve što im govorite i u ovoj dobi već razumiju pravila ponašanja. Iako izražavaju svoje želje i suprotstavljaju vam se, dobro znaju koje su njihove granice.

Osigurajte bebi dovoljno sna

Kada vaše dijete napuni dvije godine, bit će naručeno na još jedan sistematski pregled. Pedijatar će pregledati dijete, ocijeniti njegov razvoj te ga cijepiti četvrtom dozom cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i haemophilusu influenzae.

Dvogodišnjaci trebaju 11 do 13 sati spavanja noću, a tijekom dana im je potrebno jedno dvosatno spavanje. Bitno je i da dijete ne ide prekasno spavati te da mu ne nedostaje sna jer je spavanje bitno za neurološki razvoj. Istraživanja su pokazala da manjak sna može kasnije dovesti do teškoća s koncentracijom i pamćenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.