Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. studenoga 2023.

Što sam sve do sada naučila od svog dvogodišnjaka

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mama trenutno se osjećaju kao osobni asistenti svoje djece i ponekad je to težak posao. Pročitaj o pet stvari koje je ova majka naučila od svojeg dvogodišnjeg djeteta.

"Proteklih mjesec dana, možda i više, tko zapravo zna koje je vrijeme kada uz sebe imaš dvogodišnjaka i tromjesečnu bebu, budim se istu frazu - 'Vrijeme je da se probudiš! Probudi se, mama! Vrijeme je za buđenje!'", rekla je Krystal Wiggins za Motherly.

Možda te zanima... Dirljivo pismo: Zahvalna sam na ovom prekrasnom kaosu koji je majčinstvo Roditelji

Mnoge mama trenutno se osjećaju kao osobni asistenti svoje djece i ponekad je to težak posao. No, Wiggins je odlučila govoriti o pozitivnim stvarima i o svemu što je naučila od svojega djeteta te je to sažela u pet točaka:

U redu je reći ne

Wiggins sebe opisuje kao osobu koja voli udovoljavati drugim ljudima te je kao prvu naučenu stvar navela izricanje popularne dječje riječi: NE. Upravo su ju njega djeca, koja su ponekad zahtjevna i s kojima ponekad teško, priznaje, izađe na kraj, naučila da riječ "ne" sadržava veliku snagu i da ju treba koristiti češće te gledati na sebe i na svoje želje, umjesto konstantnoga udovoljavanja drugima.

Uvijek pitaj što želiš

"Moj mali to radi cijeli dan i ni za čim se ne ispričava", navela je i nastavila da "ako sam išta naučila otkad sam postala majka, to je da ne mogu sve sama raditi i sve odraditi dobro." Dakle, nije sramota zatražiti za pomoć. Tvoj suprug kod kuće često bude i tvoj ispušni ventil, pogotovo u prvim godinama djetetova života. Zapamti, on ne može čitati tvoje misli. Razgovorom možeš sve riješiti.

Možda te zanima... 8 mudrosti koje sam naučila s prvim djetetom Roditelji

U redu je raditi pogreške

Svaki čovjek radi greške, to je ono što ga i čini čovjekom. Iz grešaka se uči, zato je dobro i raditi ih. "Naučiti djecu da je uredu raditi greške i da ih se ne smiju bojati, već ih objeručke prigrliti, jedna je od najvažnijih stvari koje moram napraviti", zaključila je Wiggins.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Ljubi i opraštaj svim srcem 

"Nema ništa čišće od ljubavi djeteta. Kamioni, grickalice, pravljenje nereda pa ja", našalila se Wiggins.  Mnogo puta desit će se da izgubiš kontrolu - da se naljutiš, rasplačeš, vikneš ili zalupiš vratima, no velike oči tvojega djeteta uvijek će te gledati s divljenjem, uvijek će trčati tebi u zagrljaj i teško se odvajati od tebe. Svaki put kada imaš osjećaj da si ga iznevjerila zato što si izgubila kontrolu sjeti se toga. Njihova neograničena ljubav usmjerena je samo prema tebi. Nemoj ju "prosipati."

Možda te zanima... 10 univerzalnih istina koje sam naučila iz majčinstva Roditelji

Najbolji dani su dani provedeni s djecom

Zaista, jesu. Možda ne spavaš jer te tvoja tromjesečna beba drži budnom po noći jer ju hraniš, ali se onda uhvati svojim malim prstićima za tebe. Možda te tantrumi tvojega dvogodišnjaka izbace iz takta i šetnja do trgovine udaljene 50 metara možda traje pola sata jer morate stati vidjeti svaki cvijet, dotaknuti svako drvo, ali u tome je ljepota, tvoje dijete podsjeća te da uživaš u svim trenutcima koje ti priroda pruža. "Ne moraš sve raditi s potpunim strpljenjem, no podsjećaj sama sebe da uživaš. Da uživaš u tim trenutcima koji tako brzo postaju sjećanjima", zaključila je Wiggins.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.