Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. listopada 2017.

'Seksualna edukacija je proces koji započinje od najranije dobi'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji nisu sigurni kad je pravo vrijeme za početak razgovora o seksualnosti s djecom

Već od najranije dobi djeca uče o spolnosti gledajući interakcije odraslih, istraživanjem vlastitog tijela i upoznavanjem osjeta. Pružanje ljubavi i sigurnosti od najranijeg djetinjstva stvara bazu za uspostavljanje zdravih emocionalnih veza i zdrave spolnosti kasnije, u odrasloj dobi.

"Nema pravila koja dob je prikladna za razgovor s djecom o seksu jer je seksualna edukacija kontinuirani proces koji započinje od najranije dobi", kaže psihologinja Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

roda Možda te zanima... Kako s djecom razgovarati o seksu? Školarci

Razvoj interesa kroz godine

Dijete će, kako prolazi različite razvojne faze, pokazivati i različiti stupanj interesa. "Najmlađu djecu gotovo uvijek zanima od kuda i kako dolaze bebe, dok školarci već čuju priče o spolnom odnosu pa ih zanima kako to funkcionira. Učenje o seksualnosti nije samo jedan veliki razgovor u kojem ćemo djetetu reći bitne informacije, i to je to. Roditelji često misle da za razgovor o seksu moraju izabrati određeno vrijeme i mjesto, no to nije tako", pojašnjava psihologinja Hrpka.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Djeca oko šeste ili sedme godine, zbog pojačanog poimanja sebe, postaju sramežljivija. Sve jače izražavaju potrebu za privatnošću i postaju svjesna društvenih ograničenja spolnog izražavanja. Djeca u toj dobi nisu više sklona pokazivanju intimnih dijelova tijela te se sve češće skrivaju dok se presvlače.

Ne trebate ulaziti u detalje

Kad dijete postavi “škakljivo” pitanje, treba mu odgovoriti na način koji će zadovoljiti njegov interes. Ne treba ništa tajiti, ali ni pretjerivati s nepotrebnim detaljima. Ako se roditelj osjeća nesigurno ili mu je neugodno razgovarati o toj temi, važno je da se informira i nakon toga potakne razgovor. Vrlo je važno slušati dijete i biti otvoren za diskusiju.

Također, o temi seksualnosti važno je razgovarati opušteno jer će dijete u protivnom osjećati krivnju što ga ta tema zanima. "Razgovor o seksualnosti dio je komunikacije o osjećajima, vezama i povjerenju. Do sedme godine treba jednostavno odgovarati na pitanja i reći im, primjerice, da su potrebni muškarac i žena da bi nastalo dijete i da mame rađaju. Školarcima se već može objasniti da spermiji oplode jajnu stanicu", pojašnjava psihologinja.

dječak djevojčica krevet Možda te zanima... Kako sam reagirala kad sam uhvatila kćer u igri mame i tate? Roditelji

Odnos roditelja prema spolnosti utječe na razvoj djetetova stava o njoj. Ako roditelj s lakoćom i opušteno pristupa temi, djeca će također biti opuštenija oko vlastite spolnosti. Bitno je ne osuđivati dijete i ne kažnjavati ga zbog interesa o temi. U protivnom, dijete se može početi stidjeti vlastitoga tijela.

Važno je da roditelji ne izbjegavaju pitanja o spolnosti, ne zastrašuju dijete niti pobuđuju osjećaj srama. Spolnost je prirodna i roditelji moraju biti spremni dati djetetu primjerene informacije.

Hrabri telefon na svojim internet-stranicama daje besplatan pristup publikaciji "Seksualni razvoj djeteta" namijenjenoj roditeljima suočenima s dječjim pitanjima o seksu i spolnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.