Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. svibnja 2022.

Masturbacija kod djece: što je normalno, a kada se zabrinuti?

Foto: Thinkstock ; Masturbacija kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost mnoge male djece i predškolaca i može se pojaviti već između prve i druge godine života kada dijete otkrije svoje spolovilo, piše psihologinja Jelena Klopotan

Mnogi roditelji budu uznemireni kada otkriju da njihov predškolac masturbira. Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost mnoge male djece i predškolaca i može se pojaviti već između prve i druge godine života kada dijete otkrije svoje spolovilo. Razvoj spolnog ponašanja kod djece odvija se kroz igru koja je spontana i praćena radoznalošću. U ovoj ranoj dobi djeca su orijentirana na samostalnu igru koja često praćena istraživanjem vlastitog tijela.

Istražujući svoje tijelo, dijete spontano dodiruje genitalije te tijekom previjanja ili kupanja, kad je nago, slučajno doznaje kako dodirivanje, pritiskanje ili trljanje genitalija dovodi do ugodnih osjeta. Masturbacija se, dakle, otkriva sasvim slučajno, dok dijete spontano istražuje vlastito tijelo.

djevojčica Možda te zanima... Djevojčica grči noge, a noću proizvodi neobične zvukove Vrtić

Dječaci otkrivaju svoje spolovilo u dobi od šest mjeseci

Dječaci najčešće slučajno „nađu“ svoje spolovilo već oko šestog i sedmog mjeseca uglavnom tijekom presvlačenja i mijenjanja pelene i jednako kao što su fascinirani i drugim dijelovima tijela (prstima, nožnim prstima, ušima), postanu znatiželjni. Djevojčice svoje spolovilo otkriju nešto kasnije, oko desetog, jedanaestog mjeseca života. Neka istraživanja pokazuju da čak trećina djece te rane dobi otkriju masturbaciju kroz istraživanje vlastitog tijela i neka nastavljaju iz jednostavnog razloga – jer im stvara ugodu, opušta ih, rješava dosade. Čestina masturbacije može se kretati od jednom tjedno do nekoliko puta na dan, a češće se javlja pred spavanje, za vrijeme gledanja televizije, kad je djetetu dosadno ili kad je pod stresom.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Moguće je da će neka djeca češće masturbirati kada su nesretna, nezadovoljna. Pojačana masturbacija djece male i predškolske dobi je najčešće posljedica nečega što ih muči ili uznemirava pa je važno pokušati doznati o čemu se radi. Vrlo mala djeca to još uvijek ne mogu reći i treba razmisliti o mogućim uzrocima, npr. velikim promjenama u djetetovoj okolini (rođenje brata ili sestre, povratak roditelja na posao, razvod, preseljenje…) te pronaći način kako djetetu pomoći. Također, djetetu koje masturbira zato jer treba osjećaj utjehe nikako to ne bi trebalo braniti jer bi to samo moglo dodatno izazvati napetost u već prethodno uznemirenom djetetu.

djevojčica sram Možda te zanima... Ne posramljujte djecu zbog masturbacije! Školarci

Sredstvo smirivanja i izazivanje osjećaja ugode i utjehe

Važno je i zapamtiti da djeca masturbaciju ne povezuju sa seksualnošću karakterističnom za veze odraslih sve do kasnije dobi, odnosno puberteta i zato i ne razumiju socijalne implikacije koje masturbaciju u javnosti može imati. Za njih je ona najčešće isključivo sredstvo smirivanja i stvaranja ugode i ni po čemu nije drugačija od dodirivanja uha, vrćenja kose ili kopanja nosa (a znamo da to djeci nije neugodno raditi u javnosti!) I zato ne treba od masturbacije raditi „veliku stvar“. Djeca vole pažnju, bila ona pozitivna ili negativna i ako se pridaje velika pozornost i napravi „panika“ može se dogoditi suprotno, odnosno masturbacija može postati češća.

Dakle, tijekom ranog djetinjstva dodirivanje spolnog područja je najčešće način istraživanja vlastitog tijela te izazivanje osjećaja ugode ili utjehe. U predškolskom razdoblju, odnosno oko pete, šeste godine masturbacija može postati „namjerna“, a u toj dobi većina djece može učiti o diskreciji, odnosno da je dodirivanje stvar koju radimo kad smo sami, a ne pred drugim ljudima.

dječak Možda te zanima... Zašto dijete pokazuje 'pišu' u javnosti? Vrtić

Kako pomoći?

 • Postavite granice: objasnite djetetu da je to privatna stvar, slično kao odlazak na wc, i da se radi u kupaonici ili spavaćoj sobi
 • Pokušajte zainteresirati dijete za neke druge aktivnosti
 • Jako je važno ne kažnjavati dijete i ne buditi mu sram zbog dodirivanja genitalija. Pokušaj sprječavanja masturbacije bilo kaznama ili samo vidljivim neodobravanjem može negativno utjecati na djetetovo samopouzdanje, njegovo doživljavanje vlastitog tijela ili seksualni život u odrasloj dobi
 • Ignorirajte masturbaciju sve dok dijete masturbira u tajnosti, u spavaćoj sobi ili kupaonici
 • Djeca katkad masturbiraju zbog nelagode ili uznemirenosti u nepoznatim situacijama. Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi mu moglo biti nelagodno i, osim što ga možete pripremiti na to kamo idete i što može očekivati, dopustite mu i da ponese neki poznati ili dragi predmet ili igračku(lutku, medvjedića, dekicu…)
 • Više grlite i mazite svoje dijete (djeca katkad manje masturbiraju ako dobivaju više pažnje koja im treba)

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada se zabrinuti?

Kao što smo već ranije spomenuli, masturbacija je najčešće dio normalnog dječjeg razvoja. Iako se spolni razvoj djeteta često tako ne gleda, on je jednako važan i dio je razvoja i sazrijevanja djeteta baš kao i razvoj govora, igre, motorički razvoj i socioemocionalni razvoj. Jednako kao što dijete fizički napreduje, uči sve više riječi, iskazuje sve više osjećaja, pokazuje zanimanje za različite stvari, i spolno se razvija. Spolnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tijekom života.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Međutim, postoje neke situacije kada masturbacija može biti znak za brigu i kada je dobro obratiti se stručnjaku za pomoć. To su primjerice:

 • Ako postaje kompulzivna i interferira s drugim aktivnostima tijekom dana ili se djetetu vrlo teško skreće pozornost
 • Ako Vam se čini da je vaše dijete posebno tužno ili uznemireno (djeca katkada učestalo masturbiraju kada su pod stresom ili nesretna)
 • Ako vi imate teškoća sa prihvaćanjem masturbacije vašeg djeteta ili imate bilo kakve druge brige ili pitanja
 • Ako dijete pokušava dodirivati drugo dijete po genitalijama
 • Ako se dijete samozadovoljava na način koji je bolan i kojim si može prouzročiti ozljede
 • Ako aktivnost naglo postane mnogo učestalija
 • Ako dijete starije od pet godina, usprkos uputama, nastavlja masturbirati pred drugim ljudima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.