Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. rujna 2014.

Kako s djecom razgovarati o seksu?

roda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nemojte izmišljati priče da djecu donose rode, da su došla iz kupusa i slično, nego dajte informacije primjerene dobi djeteta. Djetetu do pet godina možete kratko reći da je to nešto što rade odrasli i da tako nastaju djeca', kaže psihologinja Miranda Novak. Pogledajte video i saznajte što je još važno imati na umu kad s djetetom trebate razgovarati o seksualnosti

 

"Roditelji često na pitanja djeteta o spolnosti ili seksualnosti reagiraju s nelagodom. Prva stvar koja tu dolazi do izražaja je njihov vlastiti odnos prema svom tijelu, prema spolnosti generalno, pa možda i neki religijski stavovi. Često roditelji smatraju da je to nešto o čemu se ne treba puno pričati, vjeruju da djeca o tome već ionako puno znaju, ili pak da ne treba djeci prerano otkrivati neke informacije", kaže dr.sc. Miranda Novak, prof. psihologije, asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koja se bavi i savjetovanjem i psihoterapijom u zagrebačkom Centru za djecu, mlade i obitelj Modus

"Nelagoda ima veze s time kako se roditelji odnose prema vlastitoj spolnosti i svojoj seksualnosti. Ako imaju neki sram, važno je da sami promisle o tome", ističe te dalje govori o ovoj temi: "Iz moje profesionalne pozicije smatram da s djecom o seksualnosti roditelji trebaju pričati prije svga da bi normalizirali tu temu. Seksualnost i sve te tjelesne potrebe su normalne i prihvatljive. Kad roditelji to predstavljaju kao svakodnevni dio života obitelji, od ranih do tinejdžerskih godina, to djetetu omogućuje da ima zdrav odnos prema tome. To je jedna stvar.

Druga jako važna stvar je da normaliziraju djetetu čak i pitanje različitosti, odnosa među spolovima, načina na koji doživljavamo svoju seksualnost, što je nama prihvatljivo, a što je možda prihvatljivo nekoj drugoj obitelji ili nekoj drugoj kulturi.  

Kao treću, izuzetno važnu stvar, savjetovala bih da roditelj od rođenja s djetetom priča o tome koje su granice njegovog tijela, kako treba brinuti o svom tijelu, ne dopuštati da ga netko drugi dira, ili da neprimjereno dira drugu osobu, jer to daje djetetu mogućnost da bude odgovorno i prema sebi i prema drugima."

Psihologinja kaže da nema nekog univerzalnost recepta, no naglašava kako bi roditelji s djecom o seksualnosti trebali razgovarati na način primjeren dobi djeteta. Osim dobi, dodaje, trebalo bi u obzir uzeti i emocionalnu zrelost djeteta.

"Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, ali generalno je savjet do dobi od pet godina djeci odgovarati vrlo jednostavno i kratko, ali ne lagati i ne izmišljati priče da djecu donose rode, da su došla iz kupusa i slično, nego dati informacije primjerene dobi. Na primjer, kad tako malo dijete pita što je seks, to je već znak da zna nešto o tome. Roditelj onda može postaviti djetetu pitanje što je o tome čulo, ili gdje je to vidjelo, ili što dijete misli da je to, i onda samo reći 'To je nešto što rade odrasli i tako nastaju djeca', a onda opet čekati da dijete postavi neko novo pitanje", kaže Miranda Novak. 

Ako roditelj na takav način njeguje komunikaciju s djetetom, kao i o bilo kojoj drugoj temi, onda stvara za dijete zaštitni čimbenik za neka buduća rizična ponašanja - tako da dijete kasnije, kad ima bilo koje pitanje, zna da može doći i obratiti se roditelju. Onda, ovisno o tome koliko je dijete staro, roditelj može pružati sve više informacija, ili kasnije, kad dijete bude starije preporučiti i neke druge izvore, literaturu i slično. 

Pogledajte i video sa savjetom kako razgovarati s djecom kada su nam njihova pitanja neugodna!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.