Roditelji Sretna mama 02. siječnja 2015.

Što učiniti ako vas dijete uhvati u seksu?

seks par krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koristite li prilike dok dijete spava, gleda crtiće, igra se ili uči u svojoj sobi? No što ako se probudi, postane mu dosadno, ili vas baš treba hitno nešto pitati? Saznajte kako reagiraju djeca različitih dobi kada roditelje uhvate na djelu i što biste vi tada mogli učiniti

Ako imate djecu, a uz to ne odustajete od svog seksualnog života, sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da vas dijete skoro uhvati na djelu. Ključna riječ je skoro. Ako vam se to ipak dogodi, bitno je kako ćete se postaviti i objasniti djetetu što se događa. No, prije nego što išta kažete, procijenite što je dijete točno čulo, vidjelo i zanima li ga uopće što se dogodilo.

"Umjesto vrištanja, paničnog traženja odjeće ili trčanja u kupaonicu, ostanite smireni. Tako nećete uplašiti dijete svojim nepromišljenim reakcijama. Upitajte ga smireno treba li nešto ili mu recite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će uvelike pomoći sprječavanju straha i anksioznosti kod djeteta", savjetuje klinička psihologinja Azza Brown na portalu essentialmums.co.nz. Pravilni odgovori ovise i od dobi djeteta.

Za bebu na brinite, čak i ako je u sobi

Mnoge obitelji spavaju u krevetu skupa s bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi. Psihoterapeutkinja Jennifer Naparstek Klein za cnn.com kaže: "Nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji rade, pa to nije niti od značaja za njih."

Predškolci se mogu uplašiti

Manja djeca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uvjeriti da je sve u redu. Nemojte im lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da nitko nije povrijeđen, i stanite na tome, ako dijete ne bude imalo još pitanja.

Školarce učite da poštuju privatnost

Djeca su u ovoj dobi znatiželjna, zanima ih seks, ali u isto vrijeme ne žele pričati o toj temi. Psihologinja Azza Brown kaže da su dječaci već s 10 godina izloženi pornografiji. Prema studijama, ako dijete ulovi roditelje na djelu, to neće pobuditi njegovu znatiželju toliko koliko izloženost televiziji i medijima gdje mogu vidjeti takve sadržaje. Ova dob je možda i pravo vrijeme da naučite dijete da poštuje tuđe granice i privatnost. Što će vjerojatno i samo nakon takvog iskustva zaključiti.

Tinejdžerima se to gadi

Općeniti osjećaj koji se javlja kod tinejdžera u toj situaciji je gađenje. Osjećaju se čudno od same pomisli da se njihovi roditelji seksaju, a kad postanu svjedoci toga, najradije će ignorirati taj događaj. Roditelji moraju jasno objasniti da je seks normalna stvar koja se događa između parova i da nema razloga za gađenje. Također, to postaje idealna prilika za razgovor o kontracepciji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžerom. 

Kako djetetu objasniti što je seks?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.