Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. svibnja 2013.

Samo igra i zabava i veliko NE spavanju!

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Molim te, idi spavat", "Moraš spavati. Dok spavaš, rasteš". Jesu li ove rečenice postale dio vaše svakodnevice? Ništa neobično. Naime, djeca u ovom razdoblju počinju odbijati spavati jer su u stanju zamisliti da se "svijet okreće" i dok oni spavaju. Vaše dijete ne može ni zamisliti da leži u krevetu dok vi i dalje ostajete budni. Pomisao da se vi zabavljate dok on spava za vaše je dijete nepodnošljiva.

Kako biste navečer ipak imali malo vremena za sebe umjesto da do ponoći pokušavate natjerati dijete da spava, pokušajte prije nego što dođe vrijeme spavanja, malo usporiti dnevne aktivnost. Recite djetetu što slijedi i kada točno mora ići u krevet. "Poslije kupanja, idemo u krevet. Pročitat ćemo dvije priče i gasimo svjetlo". Budite dosljedni i nemojte popuštati djetetovim molbama.

Zajedničko igranje

U ovom razdoblju možete početi druženje s još jednim djetetom. Organizirajte zajedničko igranje s djetetom koje mu je već poznato i s kojim se dobro slaže. Druženja neka budu kratka, a za zajedničko igranje osigurajte više igračaka. Iako se djeca ove dobi još ne mogu aktivno igrati s drugom djecom, svjesna su prisutnosti nekog drugog.

Svako dijete odabrat će svoju igračku, gledati ovo drugo, oponašati ga, a velika je vjerojatnost da će se u jednom trenutku početi otimati oko iste igračke. Obavezno nadzirite djecu dok se igraju, no nemojte se miješati u igru. Intervenirajte samo ako dođe do sukoba. Smireno ih razdvojite i nemojte zauzeti ničiju stranu. Ako vidite da vašem djetetu ne odgovara zajedničko druženje, slobodno ga prekinite i ostavite za vrijeme kada vaše dijete bude spremno.

Kako se boriti protiv dječjih strahova?

Tijekom cijelog ranog djetinjstva, djeca se nečega boje, a uzroci straha mijenjaju se kako dijete raste. Primjerice prije navršene prve godine, djeca se boje stranaca i prevladava separacijski strah. U ovoj dobi djeca se boje iznenadne buke, životinja, liječnika. Oko druge godine djeca se obično boje mraka, maskiranih i kostimiranih osoba, a među njih spada i Djed Božićnjak. Sasvim je normalno da se vaše dijete nečega boji jer dijete koje se ničega ne boji može doći u neke opasne situacije i ugroziti svoje zdravlje.

Iako vam se možda čini da su ti strahovi potpuno iracionalni, za vaše dijete oni su stvarni. Stoga mu pomozite da se suoči sa svojim strahovima. Primjerice, ako se dijete boji usisavača, pokažite mu da usisavač može usisati mrvice i prašinu, ali ne i njegov kamion, kocu ili nogu. Ako se boji psa, pokažite mu neki crtić s djecom i psom. Ili mu možete sa sigurne udaljenosti pokazati kako se neko dijete veselo igra sa psom.

strah | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako reagirati da dječje strahove?

'Nije to ništa, nemaš se čega bojati', nije baš najbolja reakcija na umišljene dječje strahove. Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo u videoprilogu objašnjava zbog čega. Pogledajte i saznajte više!

Prvi posjet zubaru

Vaše dijete već ima dosta zubića kojima je potrebna svakodnevna njega. Iako se radi o mliječnim zubićima, koji će ispasti, važno je da budu zdravi i da ih nije potrebno ranije izvaditi. Naime, u slučaju da se pokvareni mliječni zub mora izvaditi prije njegovog prirodnog ispadanja, može doći do nepravilnog izrastanja stalnih zubi. Dijete staro 20 mjeseci trebali biste odvesti na prvi pregled kod zubara i u slučaju da su mu svi zubi zdravi, kako posjet zubaru ne bi povezivalo s nečim negativnim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.