Školarci Škola 11. ožujka 2020.

Istra od petka zatvara škole, zatvorili škole i fakultete u BiH i školu u Sloveniji zbog zaražene učiteljice

1/2
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere'

Andrej Plenković je na izvanrednom sastanku objavio da od petka u Istri neće biti nastave. Objavljeno je to nakon dvosatnog izvanrednog sastanka u Vladi.

"Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva koja se odnosi na Istarsku županiju, danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županija, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji", rekao je Plenković, te dodao:

"Sutra će škole biti otvorene, neka u njih dođu zaposlenici kako bi se pripremio plan. Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava. U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere."

Možda te zanima... HZJZ objavio preporuke postupanja vezane uz koronavirus: Kako vrtići i škole trebaju funkcionirati Školarci

Nastava u svim školama i fakultetima na području Federacije BiH obustavlja se zbog epidemije koronavirusa, doznaje Dnevni avaz. Zbog toga se sazvala i izvanredna pres konferencija Kriznog tima FBiH koja je u tijeku. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je na pres-konferenciji da će dati preporuke da se na dva tjedna obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

 | Author: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Slovenske vlasti potvrdile su da je jedna od učiteljica u osnovnoj školi Frana Albgrehta u slovenskom gradu Kamniku, pozitivna na koronavirus zbog čega je naređena evakuacija škole koja je trenutno u tijeku. Vlasti su obavijestile kako će škola biti zatvorena sljedećih 14 dana. Učiteljica je bila u kontaktu s djecom iz četiri razreda.

Stožer civilne zaštite Istarske županije od Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traži zatvaranje svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te visokoobrazovnih institucija na području Istarske županije do 14. travnja 2020. godine. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, naglasivši da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije.

"Važno je da budemo svjesni situacije, da hladne glave odlučujemo i da planiramo postupno i utemeljeno na argumentima, da o tome odlučuju stručnjaci i da se izbjegne bilo kakva ishitrena reakcija koja ne bi bila dobra za sustav", naglasila je Divjak.

Možda te zanima... Ministri Beroš i Divjak: Dođe li do zatvaranja škola, nastava će se održavati online Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.