Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. srpnja 2019.

Priklanjanje djeteta jednom od roditelja nakon rastave vrsta je zlostavljanja

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otuđenje od roditelja je "proces i posljedica psihološke manipulacije djeteta", to je vrsta "emocionalnog zlostavljanja". Otuđeno dijete je zlostavljano dijete, tvrde dr. Karen Woodall i Nick Woodall

Razvod braka jedna je od najstresnijih situacija koje se mogu dogoditi djetetu, a u takvoj stresnoj situaciji dijete se često otuđuje od jednog roditelja i priklanja drugome kako bi se zaštitilo.

Upravo o tome su govorili dr. Karen Woodall i Nick Woodall na predavanju “Razumijevanje i rad s djecom i obiteljima pogođenim otuđenjem od roditelja: Slušanje autentičnog glasa djece i interveniranje za pomoć oporavku” u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. 

Predavanje je započelo minutom šutnje za socijalnu radnicu Blaženku Poplašen ubijenu na svom radnom mjestu, a potom je govorila predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu dr. sc. Lana Petö Kujundžić koja je istaknula važnost razumijevanja i donošenja presuda u korist djeteta, odnosno njezina želja da ne razmišlja kao sudac i daje vremena jednom i drugom roditelju nego djeluje kad je potrebno djetetu. Uz to je naglasila svoje zalaganje da suci, odvjetnici i pravnici prisustvuju ovakvim predavanjima kako bi donijeli najbolju presudu. 

Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta?

Razvod šteti djetetu - tabu rečenica

Uvod u predavanje Karen i Nicka Woodalla napravljen je kratkim filmom "Otuđenje" u kojem je snimljen razgovor s majkom od koje se njezino dijete otuđilo i priklonilo ocu. 

"Razvod šteti djeci", započela je predavanje dr. Karen Woodall iz londonske Klinike za razdvojene obitelji (Family Separation Clinic) istaknuvši kako je do prije nekoliko godina u Velikoj Britaniji ta rečenica bila tabu jer su se mnogi bračni parovi razveli. No, istaknula je da će razvoda uvijek biti, ali je potrebno smanjiti njihov utjecaj na djecu. "To su odluke odraslih ljudi, roditelja, s kojima će se najviše nose djeca.

tužna djevojčica Možda te zanima... Razvod roditelja mijenja dječji svijet Roditelji

Nick Woodall je nastavio te objasnio "trokut odnosa": "Dijete ima jedinstven odnos s majkom, jedinstven odnos s ocem te njih troje kao obitelj imaju još jednu specifičnu vezu. U razvodu, dijete zadržava odnos s majkom i ocem, ali gubi se njihov odnos kao obitelj te često upravo dijete osjeća da je na njemu da ga održi."

Dijete, naravno, ne može nositi ovaj teret odnosa i zbog toga nerijetko dolazi do priklanjanja jednom roditelju. "Otuđenje od roditelja je patološko priklanjanje roditelja jednom roditelju", objasnio je Nick Woodall, dodajući: "To je više priklanjanje jednom roditelju nego odbijanje drugoga."

Odbijanje jednog roditelja - najneprirodnija stvar na svijetu

Prije početka predavanja prikazan je kratki film u kojem je majka bila roditelja od kojeg se dijete otuđilo i ona je iznijela kako se njezino dijete promijenilo, povuklo u sebe te smatra da nema zdrav odnos sa svojim ocem. Predavači su komentirali kako ljubav ne igra ulogu u priklanjaju roditelja nego strah od napuštanja i pritisak da će se to dogoditi stoga dijete bira jednog roditelja kako bi izbjeglo potencijalno napuštanje od oba.

Nick Woodall je objasnio da je djetetovo odbijanje jednog roditelja "najneprirodnija stvar na svijetu" jer su roditelji djeci biološki predodređeni kako bi se brinuli o njima te dijete osjeća strah i sram ako odbija svoje roditelja. 

Zašto se dijete odlučuje na otuđenje od roditelja? Strah od napuštanja je izrazito naglašen u ovom odnosu, a dijete će se prikloniti "moćnijem" roditelju. "Nerijetko je slučaj da se dijete prikloni primjerice ocu koji je nasilan prema majci jer sami ne žele doživjeti sudbinu majke pa biraju očevu stranu", objasnio je Nick Woodall. 

Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu

Otuđenje od roditelja je proces i posljedica manilupacije

Karen Woodall je istaknula problem otkrivanja otuđenja roditelja jer ponekad naizgled roditelji koji su puni ljubavi, razumijevanja te mogu biti uzor drugim roditeljima su zapravo koristili manipulaciju kako bi dijete odbilo drugog roditelja. Uz to, postoje i različiti stupnjevi otuđenje jer svako je dijete jedinstveno pa tako i oblik i intenzitet mogu biti drugačiji. Važno je naglasiti da je otuđenje od roditelja "proces i posljedica psihološke manipulacije djeteta", drugim riječima to je vrsta "emocionalnog zlostavljanja". Otuđeno dijete je zlostavljano dijete. 

Možda te zanima... 5 načina emocionalnog zlostavljanja djeteta o kojima se rijetko govori Školarci

Kako je već navedeno, djetetu je neprirodno otuđiti se od roditelja jer je uz to vezan strah i sram. Zbog toga djetetovi razlozi za odbijanje moraju biti neprimjereni i nerealni kako ne bi osjećali sram i strah. Primjerice, dijete će opravdavati odbijanje roditelja jer mu se nije svidjelo kako je bilo skuhano jelo ili mu se ne sviđa boja zidova u roditeljevom stanu. Otuđena djeca jednog roditelja opisuju kao savršenog, a kod drugog roditelja ne mogu se sjetiti nijedne lijepe osobine. Otuđena djeca ne pokazuju krivnju ni suosjećanje zbog riječi i ponašanja prema otuđenom roditelju. 

Strategije otuđenja koje koriste roditelja prema Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba

 • pretjerano ugađanje djetetu - jedan roditelj dopušta ono što nije dozvoljeno kod drugog
 • izostavljanje pozitivnih iskustava s drugim roditeljem - roditelj ignorira pozitivna iskustva koje dijete ima s drugim roditeljom
 • prenaglašavanje propusta drugog roditelja - jedan roditelj napravi propust, a drugi ga preuveličava
 • pretjerano zadiranje u odnos djeteta i drugog roditelja - nametanje svojih pravila ponašanja kod drugog roditelja 
 • opstruiranje kontakata djeteta i drugog roditelja - zabranjivanje kontakata ili osmišljavanje izlika da se kontakti ne održe
 • pokazivanje neugodnih emocija kada dijete ostvaruje odnos s drugim roditeljem - pokazivanje tuge, ljutnje, straha, zabrinutosti, bilo riječima ili ponašanjem
 • slanje dvostrukih poruka djetetu - poticanje djeteta na susret s drugim roditeljem, a pritom plakanje ili pokazivanje drugih negativnih emocija
 • negativno komentiranje drugog roditelja 
 • lažno optuživanje za zlostavljanje - poticanje govorenja da ga je roditelj tukao bez da je to istina
 • pasivno dopuštanje drugim članovima obitelji ili prijateljima da otuđuju dijete - roditelj sam ne otuđuju, ali dopušta svojoj obitelji ili prijateljima da to čine 
 • dijeljenje neprimjerenih informacija s djetetom - o sudskim postupcima, bračnom odnosu i slično 
 • obrtanje uloge dijete-roditelj - traženje od djeteta da brine o osjećajima roditelja
 • zamjenjivanje biološkog roditelja s novim partnerom/icom - traženje da se novog partnera zove mama ili tata
 • ohrabrivanje djetetove ljutnje prema drugom roditelju
 • ograničavanje komunikacije djeteta i drugog roditelja 
 • uskraćivanje informacija o djetetu 
 • poticanje osjećaja krivnje djetetu ako se lijepo provede s drugim roditeljem
 • nemogućnost odvajanja slike sebe i djeteta - govorenje da je roditelj razvodom ostavio "nas" 

Zašto je važno liječiti otuđeno dijete? 

Otuđeno dijete je dijete koje je emocionalno zlostavljano te može razviti različite mentalne bolesti. Međutim, problem otuđenja djeteta od roditelja može imati dugotrajno posljedice jer kako je Karen naglasila: "Dijete koje se otuđilo od jednog roditelja ima veću vjerojatnost da postane roditelj kojeg će njegovo dijete u budućnosti otuđiti!" Upravo ovo je razlog važnosti shvaćanja te sprječavanja ovakve manipulacije. 

razvod, roditelj, svađa Možda te zanima... Nakon razvoda dijete ne bi trebalo birati stranu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.