Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. srpnja 2020.

Pedijatri sastavili detaljni vodič s uputama kako naučiti dijete da samostalno spava

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Seam jednostavnih koraka u kojima moraš biti doslijedna možda će pomoći tvojem djetetu da lakše samostalno zaspi i razvije spomenutu rutinu.

Od onog trenutka kada tvoje dijete pređe iz bračnog kreveta u svoj, dječji krevetić, možda ćeš očekivati malo više odmora i udobnosti. No, to često nije istina jer većina djece u toj dobi neće biti oduševljeno činjenicom da spavaju sami, u svojoj sobi, u novom krevetu i postoji šansa da se često bude i plaču, kažu pedijatri. Stoga, ove upute možda će ti dobro doći jednoga dana.

Započni s rutinom spavanja po danu

Usvoji naviku poticati svoje dijete na spavanje tijekom dana. No, ne moraš to raditi ozbiljna te tvoje dijete ne mora zaista otići spavati. Sve to može biti samo jedna vrsta igre, zabave. Važno je da ovu rutinu radiš nekoliko puta tjedno, jer što ćeš ju više raditi, to će se bolje dijete na nju priviknuti te će lakše napraviti isto kada dođe vrijeme spavanja, prenosi Bright Side.

Odlična ideja je čak da prije odlaska u krevet, iako je sredina dana ili popodne, djeca odmah usvoje i rutinu pranja zuba, a po potrebi pročitaj im i koju priču kada jednom uđu u krevet. Ako žele, u žaru igre, neka obuku i pidžamu, a svi ovi koraci onda će lakši biti za napraviti kada zaista dođe vrijeme spavanja.

Uklonite distrakcije iz sobe

Ukloni televizore, računala i druge elektroničke uređaje iz sobe kako bi stvorila okruženje pogodno za spavanje. "Stimulacija povezana s gledanjem televizije ili igranjem videoigara i svjetlom s kompjuterskih i TV ekrana znatno otežavaju zaspati", kaže savjetnica za roditelje Judith Owens, koautorica knjige Take Charge of Your Child's Sleep. "Prigušeno svjetlo, poput noćne svjetiljke, zapravo je sve što djeca trebaju u sobi, a da proizvodi svjetlost."

hrkanje Možda te zanima... Ove jednostavne metode olakšat će djetetov odlazak na spavanje Beba

Uspostavi rutinu za vrijeme spavanja

Nakon malo dnevne igre, došlo je vrijeme za pravo spavanje. Okupaj svoje dijete u toploj kupci, neka ono obuće pidžamu, opere zubiće, legne u krevet i vrijeme je za pričanje priče. Ova rutina pomaže mladima da se osjećaju sigurnije u odlasku u krevet. Ona "djecu priprema psihološki i smanjuje im noćnu anksioznost", kaže Owens. "Snižava razinu stresa i stvara niz koraka koje dijete predviđa i za koje zna da će dovesti do spavanja."

Smanji svoju prisutnost unutar sobe

Napusti sobu prije nego što dijete zaspi kako "ne ovisi o roditeljskoj nazočnosti", kaže Owens. No, ako i ostaneš u njenoj sobi, nemoj ležati u njenom krevetu i ne komuniciraj s njom. Svake se večeri udalji pomalo od njenog kreveta dok ona zaspi kako bi postupno umanjila njenu ovisnost o tebi, prenosi Parents.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Radi na osjećaju sigurnosti

Tvoja odsutnost ili pomisao na čudovište koje vreba ispod kreveta, mogu uplašiti tvojeg mališana prije spavanja. Stoga, olakšaj prijelaz iz sna u buđenje - i smirite njegove ili njezine strahove - utješnim predmetima poput igračaka, plišanih životinja ili omiljenog pokrivača. "Neka u sobi bude još jedna 'prisutnost' koja uvjerava tvoje dijete da je na sigurnom", kaže Owens.

Budi dosljedna

Ako se tvoje dijete usred noći uvuče u tvoj krevet, isprati ga do njegove ili njezine sobe bez većih interakcija, kaže Owens. Jednostavno reci: "Moraš ostati u krevetu." Važno je da imaš čvrst stav te da si dosljedna. "Ako to ne učiniš svaki put, to uči tvoje dijete da bude upornije u onom što želi - povratak u tvoj krevet", kaže ona.

spavanje Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Vrtić

Nagradi dobro ponašanje

Kada sve ide po planu i tvoje dijete prihvaća samostalno spavanje nagradi ju lijepim riječima, zagrljajem ili lijepom gestom. Pusti da odabere sljedeće jutro svoju omiljenu žitaricu za doručak ili da odabere ono što će jesti za ručak."Ovo im pomaže da povežu dobro ponašanje s nagradom, koja ne mora i ne smije uvijek biti materijalna", zaključila je Owens.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.