Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. kolovoza 2020.

Zašto su djeca koja pomažu u kućanskim poslovima uspješnija?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji bi se možda trebali manje usredotočiti na upis svoje djece na svaku aktivnost, pomaganje oko testova, uklanjanje svih prepreka s puta i umjesto toga neka malo 'zaprljaju' ruke

Znanost je potvrdila da su roditelji koji svojoj djeci daju kućanske poslove u pravu. Čišćenje sobe i sitni zadaci nisu kazna i muka, nego im izgrađuju karakter i postaju svjesni da su dio zajednice.

Potaknuti djecu da nešto rade jedan je od najboljih načina da ih pripremiš za život, tvrde znanstvenici. Ako tražiš od njih da se uključe u neke svakodnevne poslove, veća je vjerojatnost da će kasnije u profesionalnom životu biti uspješniji. Dakle, imat ćeš dvostruku korist - obavit će nešto umjesto tebe, a time i graditi osnovu za bolju budućnost. 

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova od druge godine do puberteta Školarci

Bivša dekanica na Sveučilištu Stanford i autorica knjige 'How to Raise an Adult', Julie Lythcott-Haims uzela si je u zadatak to da poriče roditelje da djecu pokrenu i uključe ih u neke poslove, a o tome je govorila i na popularnoj TED Talk radionici. 

"Ako djeca ne peru suđe, to znači da netko drugi to radi za njih. I tako su oslobođeni ne samo rada, već i učenja da se posao mora odraditi te da svatko od nas mora doprinijeti boljitku cjeline", objašnjava Lythcott-Haims. Dodaje kako takvi poslovi imaju i dodatnih prednosti, pa djeca pomažući po kući uče o kompetenciji i ovladavanju nekom vještinom, što gradi samopouzdanje. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pridružujući se mami i tati dok nešto rade, djecu učiš i zahvalnosti prema roditeljima, a na koncu, ako nauče pospremiti, skuhati ili oprati rublje, bit će puno osposobljeniji za samostalan život. 

Lythcott-Haims također vjeruje da poslovi kod djece potiču određeni način razmišljanja: onaj koji im govori da se određene stvari moraju napraviti, a oni bi trebali zasukati rukave i obaviti posao. Također preporučuje roditeljima da razmisle i prošire svoju definiciju uspjeha: Ne radi se samo o tome da završe fakultet ili postave put za karijeru. 

Studija sugerira kako bi se roditelji možda trebali manje usredotočiti na upis svoje djece na svaku aktivnost, pomaganje oko testova, uklanjanje svih prepreka s puta i umjesto toga neka malo 'zaprljaju' ruke. Jer nešto tako jednostavno poput brisanja poda može donijeti veću korist od trošenja dodatnih sat vremena radeći matematičke vježbe ili vježbajući glasovir.

Naravno, treba pronaći ravnotežu; želimo djecu naučiti odgovornosti, a istovremeno im dopustiti da budu djeca.

djeca spremanje čišćenje Možda te zanima... Zašto nam je važno da djeca rade kućanske poslove? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.