Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. kolovoza 2015.

Djevojčica grči noge, a noću proizvodi neobične zvukove

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinutoj mami pedijatrica Alemka Jaklin Kekez odgovara da trljanje nožica u istom položaju koji se ponavljaju, može odgovarati i dječjoj masturbaciji, koja zna biti samo jedna prolazna faza u djece, bez ikakve seksualne konotacije

Majka sam djevojčice od tri godine. Nije boležljivo dijete. Brine me njeno grčenje desne nogice. Često kleči i stišće nogice jednu o drugu. Hod je normalan. Kaže da ju ništa ne boli, ali uredno ponavlja taj tik, ne znam kako drugačije bih to nazvala. Da naglasim da to ne radi stalno, zna proći i po mjesec, dva da to uopće ne napravi, a ima razdoblja kad to radi svakodnevno. Bili smo kod pedijatrice koja nas je poslala ortopedu. Ortoped kaže da je s njegove strane sve u redu, osim što ima spuštena stopala, ali još se to stigne popraviti, a ako ne, nosit će uloške za cipele. Kažu da je moguće da ona na taj način skreće pažnju na sebe, a ja sam tako nemirna što se tiče toga. 
Tri puta do sad nam se dogodilo da usred noći proizvodi neke zvukove slične plaču, spava i ponavlja jedan te isti zvuk, može biti da sanja nešto, ne znam. Kako na internetu ima svašta, a ja si naravno ne mogu pomoći, a da ne istražujem, naišla sam na temu o Tourettovom sindromu. Znam da je teško postaviti ikakvu dijagnozu, ovako na neviđeno, ali zanima me imam li razloga za zabrinutost ili preuveličavam? Planirala sam tražiti pedijatricu uputnicu za posjet neoropedijatru i odlučila sam ju snimati dok to radi da bih mogla pokazati pedijatrici o čemu se radi, jer prilikom posjeta pedijatrici ona to nije radila i imam osjećaj da mi ne vjeruje. 

Prema tome kako ste opisali, trljanje nožica u istom položaju koji se ponavljaju, može odgovarati i dječjoj masturbaciji, koja zna biti samo jedna prolazna faza u djece, bez ikakve seksualne konotacije. Razlog zašto dijete to ponavlja je jer osjeća ugodu. Naravno na neviđeno je to teško tvrditi. Savjetujem da snimite tu situaciju i pokažete je svom pedijatru kako bi se lakše vidjelo o čemu je riječ.

djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tourettov sy vrlo je rijedak u toj dobi i malo vjerojatan. Što se noći tiče, kada se zvukovi događaju pogledajte je li dijete tada i nemirno, miče se ili je preznojeno. To mogu biti noćne more. Ako se to često pojavlja, dolazi u obzir pregled neuropedijatra i EEG

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.