Beba Zdravlje i njega bebe 31. listopada 2019.

Obavezni rekviziti i igre koje će ti olakšati kupanje djeteta

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kupanje djeteta lagano se pretvara u noćnu moru? Vrijeme je za promjenu. Evo kako možeš kupanje pretvoriti u zabavnu igru, i to ne samo za dijete već i za sebe

Djeca često negoduju prije kupanja, a razlozi su brojni. Ponekad jer se boje vode, a ponekad jer im je to dosadan proces u kojem ne žele sudjelovati. Na tebi je da kupanje pretvoriš u jednu malu zabavnu igru u kojoj će dijete rado sudjelovati. U tome ti mogu pomoći brojni rekviziti koji će zabaviti dijete i cijeli proces kupanja učiniti jednim lijepim iskustvom, kako za dijete, tako i za tebe.

Rekviziti koji čine čuda 

Kad je dijete malo i uglavnom mirno, dobro je imati jastuk za kupanje. Jastuk je mekan i pridržava djetetova leđa te mu daje osjećaj sigurnosti. No on ne daje osjećaj sigurnosti samo bebi već i roditeljima pa će oni biti opušteni tijekom cijelog procesa, što će beba osjetiti i također se opustiti i uživati s njima. Većina jastuka dostupnih na našem tržištu prilagođena je bebama do 8 kg težine.

Kako dijete raste tako se i proces kupanja komplicira. Dijete slobodno miče ručicama i nožicama, istražuje i traži interakciju. U početku će se dijete možda uplašiti vode pa je potrebna lagana prilagodba. Zato u nekoliko stvari ne smiješ pogriješiti: temperatura vode, nježan šampon i ručnik na dohvat ruke. Voda za kupku treba biti topla, do 36 stupnjeva Celzija, a cijeli proces kupanja u početku ne smije biti duži od 10 minuta. Kako dijete raste, kupka se može produžiti. Za bezbrižnu kupku bez suza koristi nježne dječje proizvode poput NIVEA 2u1 gela za tuširanje i šampona za kosu s BIO aloe verom. Djetetu će možda svaki kontakt s vodom prvih mjeseci biti traumatičan, stoga mu treba osigurati nježan šampon koji čisti i njeguje osjetljivu kožu i kosu. Ne zaboravi uvijek imati ručnik na dohvat ruke kako bi mogla brzo reagirati i ogrnuti dijete prilikom izlaska iz vode.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sljedeći neizostavni dio zabavne kupke jesu vodene igračke. Osim legendarne patkice, danas tržište nudi vodene igračke svakakvih oblika, a najčešće ih se može napuniti vodom i onda je lagano ispuštati. Nemoj očekivati da će dijete mirno sjediti u vodi ako mu ne osiguraš igračke jer one su ključ toga da dijete pomisli kako je kupanje još samo jedna vrsta igre i u njoj uživa.

Roditelji često spominju i kako su djeca uživala u kupki par tjedana, mjeseci ili čak godina, a onda je uslijedila faza odbijanja kupke, vrištanja prilikom ulaska u kadu i odlučnog odbijanja pranja kose. Tada je vrijeme za prilagodbu i promjenu cijelog procesa. Dijete će možda početi odbijati igru vodenim igračkama pa trebaš osmisliti nove aktivnosti koje će ga nagovoriti da ponovno sudjeluje u tom procesu bez drame. 

Zabavne igre čiji si glavni akter - TI

Prilikom kupanja djeteta možeš odigrati igru špricanja vodom ili ''igru frizera''. Ključ uspješnosti ovih aktivnosti jest tvoje aktivno sudjelovanje u kupki. Na početku kupanja započni lagano špricanje vodom. Dijete će uživati u tome i potpuno zaboraviti kako mu voda ulazi u oči, nos ili uši. Dragi roditelji, ne razmišljajte o vodi na podu kupaonice ili pošpricanom ogledalu, trenutke poput ovih dijete će pamtiti cijeli život. ''Igru frizera'' djeca ne odbijaju. Nagni glavu nad kadu i zamoli dijete da ti opere kosu i napravi frizuru. Tako će se dijete osjećati 'važno' i zaboraviti zbog čega je zapravo u kadi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Od ostalih igara za vrijeme kupke predlažemo:

  • crtanje pjenom za brijanje po unutarnjoj strani kade
  • nabavi svjetleće balone, stavi ih u kadu i oko nje te ugasi svjetlo
  • pecanje leda - spusti čašu s komadićima leda i promatraj kako ih dijete nastoji upecati prije nego što se otope
  • napuni balone vodom i spusti u kadu, dijete će uživati u njima
  • tik-tak: izazovi dijete da se okupa u određenom vremenu, prihvatit će izazov i još ćete se zabaviti.
  • naočale za plivanje - na dno kade stavi igračke i neka ronjenje za blagom počne!

Ako dijete ima omiljenu lutku poput barbike ili superjunaka, dopusti mu da je uzme sa sobom u kadu i predloži da i njih okupate pa će dijete biti zabavljeno i neće razmišljati o cijelom tom procesu.

Kako će dijete biti sve starije tako mu više neće biti važno ulaziš li s njim u kadu, ima li 10 igračaka ili samo jednu i slično, no važno je biti strpljiv tijekom cijelog procesa u početku i djetetu osigurati igračke ili aktivnosti koje će ga zabaviti. Formula je jednostavna - prikaži kupanje kao zabavu i dijete će rado sudjelovati. A igre koje ćete igrati prilikom kupanja ovise samo o tvojoj i djetetovoj mašti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.